Ένα από τα πάνελ του Φόρουμ | Φωτογραφίες: Κώστας Ευαγγελίδης
Επικαιρότητα

Πώς φέρνεις επενδύσεις στην Ελλάδα;

Το Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, ήταν μία καλή αρχή που έβαλε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία. Συμμετείχαν 140 επιχειρήσεις από τις δύο χώρες και έγιναν περισσότερες από 300 συναντήσεις
Χριστίνα Ταχιάου

O γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Χαράλαμπος Κουναλάκης, μιλά με ενθουσιασμό: «Τα καταφέραμε, κάναμε μια αρχή. Οργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη περίπου 300 συναντήσεις ελληνικών και σερβικών επιχειρήσεων. Από την Ελλάδα, είναι κάπου 70 οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή, ενώ από τη Σερβία ήρθαν άλλες 70».

Στο Μακεδονία Παλάς πηγαινοέρχονται στελέχη επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες εταιριών, παράγοντες, στελέχη, όλοι του ιδιωτικού τομέα. Έχουν βρεθεί εκεί για το Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, μια πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βελιγράδι. «Είχαμε την ιδέα για το Φόρουμ και το ετοιμάζαμε εδώ και μήνες. Κάναμε περισσότερες από 200 συναντήσεις με σερβικές επιχειρήσεις, παρουσιάζοντάς τους την Ελλάδα. Με το συνάδελφο στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Μάριο Μπελιμπασάκη, θελήσαμε να δείξουμε ότι επιθυμούμε να δημιουργηθούν συνέργειες στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα», λέει στο protagon ο κ. Κουναλάκης. «Πήγαμε στοχευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους: ενέργεια, τουρισμό, real estate, τρόφιμα, φαρμακευτικό. Επιλέξαμε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Σερβίας».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Ιωάννης Μπράχος υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας. Όρθιοι ο Ζόραν Ντράκουλιτς, πρόεδρος του Βιομηχανικού Συνδέσμου Privrednik και η Σάνια Ντάνκοβιτς-Στεπάνοβιτς, καθηγήτρια και εκπρόσωπος της ομάδας διαπραγμάτευσης για την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ ανάμεσα στους αναπληρωτές υπουργούς Σωκράτη Φάμελλο και Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα

Έτσι, την περασμένη Δευτέρα, και με τη συνεργασία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ, το οποίο χαιρέτισαν υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, από τη σερβική κυβέρνηση δεν ήρθε κανένας παράγοντας, ενώ οι πληροφορίες είναι ότι δεν χάρηκε ιδιαιτέρως με την πρωτοβουλία.

Περίπου 200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σερβία, με το 8,5% των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα να γίνεται από Έλληνες. Από την άλλη πλευρά, οι Σέρβοι δείχνουν εδώ και καιρό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ δειλά-δειλά αναμένονται και οι πρώτες συμπράξεις σε άλλους τομείς, όπως ο φαρμακευτικός. «Ακόμη και η καλημέρα που αντάλλαξαν οι επιχειρηματίες, είναι μια αρχή», λέει ο κ. Κουναλάκης. «Ως Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τους κάναμε παρουσιάσεις των ελληνικών δυνατοτήτων και τους δώσαμε τη δυνατότητα να πιστέψουν ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Ξέρετε, αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Πέρυσι δεν μπορούσαμε να τους μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση πολύ πιο ασταθή. Τώρα, μπορούσαμε και το κάναμε. Τους δώσαμε μια προοπτική, τονίσαμε τις φιλικές μας σχέσεις καθώς και τις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες».

Ο ρόλος των γραφείων Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στις πρεσβείες στο εξωτερικό είναι σημαντικός, τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και στη διευκόλυνση επενδυτών στη χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία. Τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται η διοργάνωση Ελληνοσερβικού Φόρουμ στην Αθήνα, ενώ η συνέχεια του Φόρουμ της Θεσσαλονίκης θα δοθεί το Σεπτέμβριο, στο Βελιγράδι. «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα μας δώσουν θάρρος για να συνεχίσουμε», καταλήγει ο κ. Κουναλάκης.