Μια επιπλοκή που δεν ήταν ευρύτερα γνωστή, ωστόσο έχει παρουσιαστεί και σε άλλα περιστατικά του κορονοϊού στην Κίνα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, απέβη μοιραία για τον 42χρονο Αντρέας Χίλμπολ, τον γερμανό καθηγητή που έχασε τη ζωή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου το απόγευμα της Τετάρτης.
Οπως γνωστοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπουρμπουδάκη, ο Αντρέας κηδεύτηκε ήδη στο Ηράκλειο με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, αφού ενημερώθηκαν οι οικείοι του και οι γερμανικές προξενικές αρχές.
Πώς όμως πεθαίνει από τον κορονοϊό ένας νέος άνθρωπος, αθλητικός και ψηλός, ένας άνθρωπος που πρόσεχε τη διατροφή του και ασκείτο καθημερινά; Πώς πεθαίνει ξαφνικά ένας νέος άνθρωπος χωρίς υποκείμενα νοσήματα;
Η επιδείνωση της υγείας του 42χρονου γερμανού καθηγητή από τη Βρέμη ήταν κάτι που σόκαρε τους γιατρούς αλλά και το πανελλήνιο, καθώς έως τώρα υπήρχε η βεβαιότητα ότι κινδυνεύουν μόνο οι ηλικιωμένοι ή όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Ο καθηγητής είχε διαγνωστεί με Covid-19 και αρχικά παρέμενε σε κατ’ οίκον απομόνωση με σχετικά ήπια συμπτώματα.
Ωστόσο, ξαφνικά την Παρασκευή η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του σε νοσοκομείο.
Τις πρώτες ημέρες νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και η κατάστασή του ήταν ελεγχόμενη. Ομως ξαφνικά τη Δευτέρα η κατάστασή του επιδεινώθηκε εκ νέου και αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.
«Στη συνέχεια ήρθαμε αντιμέτωποι με μια επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους και αφορά νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Η επιπλοκή, περιστατικά της οποίας, εκτός από την Κίνα, έχουν υπάρξει και στη Γαλλία και κάποιες σε άλλες χώρες, είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία, καθώς προκλήθηκε ένα είδος μαζικής «θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων».
Ως αποτέλεσμα της θρόμβωσης αυτής, δεν γινόταν ανταλλαγή οξυγόνου στους πνεύμονες και σταμάτησε να περνά αίμα από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή κυκλοφορία. Ετσι, δεν κυκλοφορούσε αίμα στον οργανισμό του, άρα και οξυγόνο στο σώμα και στα ζωτικά όργανα. Ως εκ τούτου, ο ασθενής κατέληξε.
Ο κ. Τζανάκης, περιγράφοντας τον καθηγητή, ανέφερε ότι «ήταν άνθρωπος καθ’ όλα υγιής, εντυπωσιακά αθλητικός και πανύψηλος, περίπου δύο μέτρα». Δυστυχώς, όμως, σχολίασε «υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις που άνθρωποι χωρίς άλλα νοσήματα φαίνεται να έχουν αυτή την κατάληξη».
Οι θρομβώσεις είναι συχνές σε όλες τις ιώσεις, καθώς ο ασθενής, και υγιής να είναι, παραμένει στο κρεβάτι με ελάχιστη κίνηση. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία απλή θρόμβωση, αλλά για κάτι πιο ιδιαίτερο.
«Υπήρξε μία επιπλοκή που είναι γνωστή και έχει παρουσιαστεί και σε άλλα περιστατικά με κορονοϊό παγκοσμίως. Είναι μία επιπλοκή που δυστυχώς επιφέρει θάνατο και από την πρώτη στιγμή ήταν αυτό που φοβόμασταν και δυστυχώς δεν μπορούσε να αποφευχθεί», είπε από την πλευρά της η κυρία Μπουρμπουδάκη. «Είναι μία επιπλοκή που έχει αναφερθεί σε αρκετά κρούσματα με κορονοϊό. Δεν ήταν επιπλοκή που συνέβη πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας και στον Αντρέας. Είναι κάτι που γνωρίζουν οι λοιμωξιολόγοι».
Μέτρηση οξυγόνου
Σε κάθε περίπτωση, ο σχηματισμός θρόμβων μειώνει το οξυγόνο στο αίμα, κάτι που μπορούμε να μάθουμε με τη χρήση ενός οξυμέτρου που τοποθετείται στο δάχτυλο και δίνει αποτελέσματα σε μερικά δευτερόλεπτα. Τα οξύμετρα κοστίζουν από 50 μέχρι 150 ευρώ. Η συγκεκριμένη μέτρηση δεν αποτελεί επιστημονικό δεδομένο για τη συγκεκριμένη πάθηση και την πρόληψή της και για να κάνετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.