Τυπική γειτονιά στο Λούτον. Οπως παραδέχθηκε η βρετανική υπηρεσία Κτηματολογίου, κάθε χρόνο ξεφεύγουν από τον έλεγχο της πολλές απάτες με μεταβιβάσεις ακινήτων | Shutterstock
Επικαιρότητα

Πώς είναι να ανακαλύπτεις ότι κάποιος… πούλησε το σπίτι σου;

Βρετανός εφημέριος έπεσε θύμα απάτης επιτήδειων οι οποίοι, όσο αυτός υπηρετούσε σε άλλη περιοχή, πλαστογράφησαν τα στοιχεία του και πούλησαν την κατοικία του. Μάλιστα, ξεγέλασαν ακόμη και την υπηρεσία του Κτηματολογίου το οποίο αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι παρόμοια περιστατικά δεν είναι και τόσο σπάνια!
Protagon Team

Πόσο μεγάλο σοκ βίωσε ένας Βρετανός από το Λούτον όταν επέστρεψε στην κατοικία του και την βρήκε εντελώς άδεια, με τα υπάρχοντά του να έχουν πουληθεί;

Ο άνδρας, που είναι και ιερέας, ειδοποιήθηκε από τους γείτονες και κατά την επιστροφή του ανακάλυψε ότι το σπίτι του είχε νέο ιδιοκτήτη χωρίς φυσικά ο ίδιος να έχει βάλει ποτέ πωλητήριο! Δεν ήταν φάρσα ή κάποιο τρομερό λάθος, όπως σημειώνει το BBC.

Ο ιερέας Μάικ Χολ είναι θύμα κλοπής της ταυτότητάς του, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να πουληθεί το σπίτι. Τα έσοδα πήγαν στην τσέπη κάποιου αγνώστου και προφανώς όχι του Χολ. Αν και η αστυνομία του είχε πει αρχικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα απάτης, τώρα δηλώνει ότι ερευνά την υπόθεση.

Πώς όμως συνέβησαν όλα αυτά;

Ο Χολ, που εργαζόταν στην βόρεια Ουαλία, ειδοποιήθηκε από τους γείτονές του στις 20 Αυγούστου ότι κάποιος ήταν στο σπίτι του στο Λούτον και ότι τα φώτα ήταν αναμμένα. Εφτασε εσπευσμένα το επόμενο πρωί οπότε και διαπίστωσε ότι το κλειδί δεν άνοιγε την εξώπορτα. Του άνοιξε όμως ένας άγνωστος άνδρας (που αποδείχθηκε ότι ήταν οικοδόμος), τον οποίο ο Χολ παραμέρισε για να μπει. Εκεί είδε ότι όλα τα έπιπλά του, τα χαλιά και οι κουρτίνες έλειπαν. Το σπίτι δεν ήταν πια δικό του.

Η κατοικία του Μάικ Χολ, στο Λούτον. Η μήπως όχι; / BBC

Ο οικοδόμος έφυγε και γύρισε ξανά με τον πατέρα του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος εξήγησε ότι αγόρασε το σπίτι τον Ιούλιο. Και αφού το αγόρασε και ήταν δικό του, ο Χολ παραβίαζε την ιδιοκτησία του. Τα στοιχεία του Κτηματολογίου, στο οποίο κατέφυγαν για να βρουν άκρη, επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό του, ότι δηλαδή ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν ήταν πια ο Χολ.

Ο σοκαρισμένος από τα γεγονότα ιερέας κατέφυγε στην Αστυνομία που ερευνά την απάτη, αν και για την ώρα δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Η έρευνα του BBC εντόπισε την άδεια οδήγησης μέσω της οποίας ο δράστης παρίστανε τον Χολ, αλλά και έναν τραπεζικό λογαριασμό που στήθηκε στο όνομά του για να εισπραχθούν τα κέρδη από την πώληση τα οποία έφτασαν τις 131.000 στερλίνες (153.000 ευρώ).

Αλλά ούτε το Κτηματολόγιο μπορεί να κάνει πολλά. Οσους ελέγχους και αν πραγματοποιεί, κάθε χρόνο «ξεφεύγει» ένας μεγάλος αριθμός από αγοραπωλησίες-απάτη. Για αυτόν τον λόγο πέρυσι υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 3,5 εκατ. στερλινών. Αρκεί όμως αυτό για τα θύματα που βρήκαν έναν άγνωστο να τους διώχνει από το ίδιο τους το σπίτι;