Περιτριγυρισμένος από κάμερες και μικρόφωνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει με μία χαρακτηριστική χειρονομία την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕNEWS
Επικαιρότητα

Πώς είδαν τα ξένα ηλεκτρονικά Μέσα τις ελληνικές εκλογές

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας αναγγέλθηκε στις ιστοσελίδες λίγο μετά με την ανακοίνωση των exit polls - Περισσότερες οι αναφορές σε Κεντροδεξιά παρά σε Δεξιά - Σιωπή σε σάιτ της Μόσχας και των Σκοπίων
Protagon Team

Οι ιστοσελίδες των ειδησεογραφικών μέσων όλου του κόσμου παρουσίασαν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας βασισμένες στα exit polls, συνεπώς αρκετά νωρίς, από το βραδάκι της Κυριακής.

Στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA η είδηση της κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα ήταν πρώτο θέμα, υπό τον τίτλο «Νίκησε η Νέα Δημοκρατία, η εποχή Τσίπρα τελείωσε». To βρετανικό πρακτορείο Reuters παρουσίασε την είδηση ως εξής: «Οι έλληνες Συντηρητικοί αναλαμβάνουν την κυβερνητική ευθύνη».

Η ιταλική La Stampa περιλαμβάνοντας τις ελληνικές κάλπες στις πρώτες τρεις ειδήσεις των διεθνών θεμάτων της έγραψε: «Νικήθηκε η λιτότητα του Τσίπρα». Στη La Repubblica ήταν τρίτη είδηση: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Δεξιά του Μητσοτάκη παίρνει την πλειοψηφία των εδρών». Η Corriere della Sera αξιολόγησε την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα σαν δεύτερη είδηση και, μετατρέποντας το Δεξιά της Repubblica σε Κεντροδεξιά, ανακοίνωσε ότι «έδυσε η εποχή Τσίπρα».

H τουρκική Μilliyet έγραψε: «Είδηση τελευταίας στιγμής: Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ο νικητής! Η εξουσία άλλαξε χέρια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε τις εκλογές».

Ο βηξ του ψάλτου

Η σκοπιανή «Νόβα Ματσεντόνια» πρωτοτύπησε: περασμένες 10 το βράδυ της Κυριακής και όμως δεν έγραφε τίποτα για τις ελληνικές εκλογές που στέρησαν την εκτελεστική εξουσία από τον πρωτεργάτη της «Συμφωνίας των Πρεσπών»… Εστίαζε όμως στις… φωτιές της Εύβοιας!

Η βρετανική The Guardian παρουσίασε το θέμα ως υποδεέστερο της νίκης των Αμερικανίδων στο ποδόσφαιρο (χαμηλότερα, δηλαδή, στη σελίδα της), αναγγέλλοντας τη «σαρωτική νίκη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας». Σχετικά ψηλά (για βρετανικό Μέσο) η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην The Telegraph: «Οι κουρασμένοι Ελληνες ‘κοπάνησαν’ την προοδευτική αριστερή κυβέρνηση και επέστρεψαν στην παλαιά πολιτική δυναστεία».

Με τις ελληνικές εκλογές πάντα να υποσκελίζονται από τις αμερικανίδες παίκτριες ποδοσφαίρου, η γαλλική Le Monde πληροφόρησε τους αναγνώστες της ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται την ήττα του από τη Δεξιά του Μητσοτάκη».

Οι Ρώσοι της Russia Today μέχρι τις 11 το βράδυ της Κυριακής δεν έγραφαν τίποτα για το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο επισκέπτης τους, αν έψαχνε κάτι για την Ελλάδα, θα έπεφτε πάνω σε δηλώσεις της Λιάνας Κανέλλη η οποία στις 6 του μηνός είχε πει στην ιστοσελίδα ότι «το ΚΚΕ και οι Ελληνες θα πετάξουν έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή».