Το «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» έγινε, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ένα από τα παγκόσμια εκδοτικά best seller. Στην Ελλάδα, όμως, δεν χρειάστηκε να υπάρξει ένας… Λέμονι Σνίκετ, προκειμένου γίνει μια αχρείαστη γκάφα την πρώτη μέρα της εφαρμογής των αυστηρότερων μέτρων, ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Κάπως έτσι, οι πολίτες έμαθαν λίγο μετά τις 08:00, από την εκπομπή το Γιώργου Αυτιά και διά στόματος του αρμοδίου Αδωνι Γεωργιάδη ότι θα απαγορευτεί η πώληση του take away καφέ και φαγητού από τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να κοπούν ο συνωστισμός και τα ορθάδικα έξω από καταστήματα εστίασης, με την πρόφαση της αγοράς καφέ-πακέτο. Επρόκειτο για μια τραβηγμένη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, στο πλαίσιο των ακόμα πιο σκληρών εισηγήσεων για μέτρα που έγιναν στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μάλιστα, κατά πληροφορίες του Protagon, αρκετοί γιατροί έθεσαν ζήτημα και για το delivery, με το υπουργείο Ανάπτυξης να παρεμβαίνει. Κι όμως, η εισήγηση έγινε και αποφασίστηκε να εφαρμοστεί.
Κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα για την κυβέρνηση. Αν και η εισήγηση υπήρχε από το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν ανακοίνωσε τίποτα σχετικό. Έτσι, τα καταστήματα άνοιξαν κανονικά το πρωί του Σαββάτου και ξεκίνησαν να πωλούν καφέ. Στο κομφούζιο συνετέλεσε και το γεγονός ότι το ΦΕΚ με τα νέα περιοριστικά μέτρα, έκτασης… 120 σελίδων, βγήκε λίγο πριν από τις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μετακίνησε το γήπεδο, αλλά δεν φρόντισε να το πει εγκαίρως και στους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Μόλις το ζήτημα ανέκυψε, στο υπουργείο Ανάπτυξης κατέστη σαφές ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μέτρο, από τη στιγμή που τα μαγαζιά είχαν ήδη ανοίξει. Έδωσαν, λοιπόν, διευκρινίσεις ότι το μέτρο θα ισχύσει από το πρωί της Κυριακής. Κι όμως, οι αντιδράσεις άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, όχι τόσο για το κομφούζιο στον τρόπο ανακοίνωσης, αλλά και για την ουσία του μέτρου. Με τον κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία και τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου εστιασμένο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, όμως, δεν κατέστη αμέσως σαφές ότι η ιστορία του take away θα μπορούσε να κάνει ζημιά. Φευ!
Κάπως έτσι, λίγο μετά τις 13:30 και με απόφαση του Πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, το μέτρο πάρθηκε πίσω. Στην κρίση του Μαξίμου μέτρησε, παράλληλα, ότι το μέτρο θα προκαλούσε ακόμα εντονότερη δυσφορία σε μια κουρασμένη κοινωνία, που ήταν, ούτως ή άλλως, αντιμέτωπη με πιο σκληρά μέτρα το Σαββατοκύριακο. Ηταν, όπως έλεγε πρωθυπουργικός συνεργάτης, μια ταχεία αναγνώριση ενός λάθους. Ενός λάθους που, μακροπρόθεσμα, ίσως δεν θυμούνται πολλοί, το οποίο, όμως, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια αχρείαστη ταλάντευση, ενώ η κυβέρνηση ισορροπεί σε ένα λεπτό σχοινί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.