Η κηδεία του Φαχριζαντέχ: «Επέμενε ακόμα να κάνει ό,τι είχε σχεδιάσει. Οπότε κάποιος αποφάσισε ότι είχε ζήσει αρκετό καιρό στη Γη» | EPA/DEFENCE MINISTRY OFFICE HANDOUT
Επικαιρότητα

Ετσι δολοφόνησε η Μοσάντ τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπεσε νεκρός από τα πυρά «ενός αυτόματου όπλου συνολικού βάρους ενός τόνου, τα διάφορα τμήματα του οποίου εισήγαγαν λαθραία στο Ιράν πράκτορες της Μοσάντ». Αυτοί και το έθεσαν σε λειτουργία με τηλεχειρισμό, σύμφωνα με την Jewish Chronicle του Λονδίνου
Protagon Team

Οταν Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο θεωρούμενος από τους Ισραηλινούς «πατέρας» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δέχτηκε έναν καταιγισμό πυρών στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και έπεσε νεκρός στις παρυφές της Τεχεράνης, η εκτέλεσή του συντάραξε το ιρανικό καθεστώς και κατέπληξε τη διεθνή κοινότητα, γεννώντας, συγχρόνως, πολλά ερωτήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί.

Καταρχάς όσον αφορά την ταυτότητα των φυσικών αυτουργών και το πώς ακριβώς δολοφονήθηκε ο 59χρονος κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας.

Αρχικά υπήρξαν αναφορές για ένοπλους δράστες οι οποίοι άρχισαν να βάλλουν κατά του στόχου τους αμέσως μετά την ανατίναξη ενός αυτοκινήτου.

Ομως στη συνέχεια οι Φρουροί της Επανάστασης, έχοντας επιρρίψει ήδη την ευθύνη για την επίθεση στους Ισραηλινούς, υποστήριξαν πως πραγματοποιήθηκε με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο το οποίο κάποιοι έλεγχαν μέσω δορυφόρου. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το hich-tech υπερόπλο είχε εγκατασταθεί σε ένα φορτηγάκι, το οποίο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινηματογραφικής επίθεσης εξερράγη, καθώς ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Αγνωστη, ωστόσο, παραμένει η προέλευση της φονικής μηχανής ενώ οι Ιρανοί προβληματίζονται ιδιαίτερα για το πώς κατάφεραν κάποιοι να την μεταφέρουν στο Ιράν και να τη συναρμολογήσουν δίχως κανένας να αντιληφθεί το παραμικρό.

Tο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ έγινε «κόσκινο» ενώ τον ίδιο έπληξαν 13 σφαίρες. Ούτε η σύζυγός του, ούτε κάποιος από τους 12 σωματοφύλακες του έπαθαν το παραμικρό EPA/IRIB HANDOUT

Κανένας επίσης δεν γνωρίζει εάν επρόκειτο για επίθεση-αστραπή ή για επιχείρηση στρατηγικής φύσεως ενώ, κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα, δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε ο ρόλος των ΗΠΑ. Κάποιοι αναλυτές είχαν υποστηρίξει τότε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επεδίωκε να αφήσει το σημάδι του στις σχέσεις της πατρίδας του με το Ιράν, υπονομεύοντας, συγχρόνως, το έργο του διαδόχου του στην αμερικανική προεδρία.

Την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, η Jewish Chronicle, η πιο παλιά εβραϊκή εφημερίδα στον κόσμο, που εκδίδεται ανελλιπώς στον Λονδίνο από το 1841, επικαλούμενη διάφορες πηγές, υποστήριξε πως ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπεσε νεκρός από τα πυρά «ενός αυτόματου όπλου συνολικού βάρους ενός τόνου, τα διάφορα τμήματα του οποίου εισήγαγαν λαθραία στο Ιράν πράκτορες της Μοσάντ».

Στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η αλήθεια πίσω από τη δολοφονία του ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ» αναφέρεται πως οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας ήταν μία ομάδα της διαβόητης ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών από τουλάχιστον είκοσι πράκτορες, ισραηλινούς αλλά και ιρανούς υπηκόους, οι οποίοι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους, έπειτα από οκτώ «επίπονους» μήνες προετοιμασίας και στενής παρακολούθησης του στόχου τους.

Σχετικά με τον βαθμό της επιτυχίας της δολοφονίας του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, η Jewish Chronicle υποστηρίζει πως «το καθεστώς της Τεχεράνης εκτίμησε μυστικά πως θα χρειαστούν έξι χρόνια έως ότου ο αντικαταστάτης του κορυφαίου επιστήμονα καταστεί πλήρως αποδοτικός. Συγχρόνως, ισραηλινοί αναλυτές συμπέραναν πως ο θάνατός του παράτεινε τον χρόνο που θα χρειαζόταν το Ιράν για να κατασκευάσει μία ατομική βόμβα από τρεισήμισι μήνες έως δύο χρόνια ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών μιλούν ακόμη και για πέντε χρόνια».

Οσον αφορά τις λεπτομέρειες της επίθεσης, τον Φαχριζαντέχ έπληξαν 13 σφαίρες, «καθώς ταξίδευε με την σύζυγό του και δώδεκα σωματοφύλακες. Ούτε η γυναίκα του ούτε κάποιος από τους σωματοφύλακές του επλήγησαν στη επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης ενός αυτόματου όπλου υψηλής ακριβείας, ούτως ώστε να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες».

Ο τηλεχειρισμός του όπλου που ήταν τοποθετημένο σε ένα φορτηγό μάρκας Nissan, δεν έγινε μέσω δορυφόρου αλλά από πράκτορες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης και παρακολουθούσαν τον στόχο τους. Στην επίθεση δεν είχαν καμία εμπλοκή οι ΗΠΑ αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί εμμέσως για το τι επρόκειτο να συμβεί. Σύμφωνα με την Jewish Chronicle, «η τολμηρή επίθεση που ταπείνωσε την Τεχεράνη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εν μέρει γιατί οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν απασχολημένες να παρακολουθούν εν δυνάμει αντιφρονούντες».

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ βρισκόταν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και δυτικών χωρών εδώ και πολλά χρόνια /EPA

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ βρισκόταν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και δυτικών χωρών εδώ και πολλά χρόνια ως ο επικεφαλής ενός μυστικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με στόχο την κατασκευή ατομικής βόμβας. Το εν λόγω πρόγραμμα φέρεται ότι τερματίστηκε το 2003 αλλά Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την επανέναρξή του. Το Ιράν από την πλευρά του εξακολουθεί να αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Το εννοούσε. Επέμενε ακόμα να κάνει ό,τι είχε σχεδιάσει. Οπότε κάποιος αποφάσισε ότι είχε ζήσει αρκετό καιρό στη Γη», ανέφερε στην λονδρέζικη εβραϊκή εφημερίδα ο Γιάκομπ Νάγκελ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Για να προσθέσει ότι «η Μοσάντ είχε ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι ο Φαχριζαντέχ είχε εργαστεί πάνω σε πολλές πυρηνικές κεφαλές καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει πέντε Χιροσίμα».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το δημοσίευμα της Jewish Chronicle στο Ισραήλ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αρκέστηκε να σημειώσει πως «δεν σχολιάζουμε ποτέ τέτοια ζητήματα. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή όσον αφορά τη θέση μας».

«Παρότι το ρεπορτάζ στην Jewish Chronicle υποστηρίζει ότι παρουσιάζει την τελική εκδοχή, ίσως χρειαστεί ο κόσμος να περιμένει λίγο ακόμη» για να μάθει όλη την αλήθεια, επισήμανε η Jerusalem Post από την πλευρά της. Και σημείωσε ότι πλήθος πηγών εντός του Ισραήλ εμφανίζονται επιφυλακτικές όσον αφορά πολλά από όσα υποστηρίζει η Jewish Chronicle.