Την 1η Μαρτίου η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδινε πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ στο 38% και στον ΣΥΡΙΖΑ 23%, διαφορά 15% με αναγωγή επί των εγκύρων. Είκοσι οκτώ ημέρες μετά, η έρευνα της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο σταθμό, έδωσε πρόθεση ψήφου στη ΝΔ 37% και στον ΣΥΡΙΖΑ 25%, διαφορά 12%.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη νέα έρευνα της Pulse, τα στοιχεία της οποίας προβλήθηκαν από το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας: η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει μεν πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη από τη διαφορά τους στις κάλπες τον Ιούλιο του 2019, αλλά μειώθηκε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα κατά 3%.
Πιο αναλυτικά η πανελλαδική δημοσκόπηση που διεξήχθη στο διάστημα 26-28 Μαρτίου, μετά δηλαδή τους εορτασμούς των 200 ετών για την Επανάσταση του 1821, η πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) είναι: ΝΔ 37%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, Κίνημα Αλλαγής 7% (από 7,5% την 1η Μαρτίου), ΚΚΕ με 5,5% (από 6%), Ελληνική Λύση με 4,5% (4,5%), ΜέΡΑ25 με 3% (3%). «Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10,5%.
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 11 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4,5% ΜέΡΑ25 με 3%, «άλλο» απαντά το 7%, λευκό/άκυρο/αποχή 5% και ΔΑ/Αναποφάσιστοι είναι στο 10%.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 69%.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα: Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον πρόεδρο της ΝΔ το 43%, έναντι 27% που επιλέγουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%. Στην προηγούμενη έρευνα της Pulse ο κ. Μητσοτάκης είχε μετρηθεί στο 44%, με τον κ. Τσίπρα στο 25%.
Σε κάθε περίπτωση η νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει δύο θέματα. Την αντοχή μεν της ΝΔ καθώς διατηρεί εντυπωσιακή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απτή πλέον φθορά που υφίσταται από τους χειρισμούς της στην πανδημία και τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
- Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας
Αυτή η φθορά δεν ακουμπά τόσο τον κ. Μητσοτάκη που από τον Ιανουάριο και παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει —Ικαρία, υπόθεση Λιγνάδη, κακοκαιρία «Μήδεια», παρατεταμένο lockdown— έχει χάσει μία μόλις μονάδα στην ερώτηση περί καταλληλότητας, αλλά ωφελεί τον κ. Τσίπρα που σε αυτό το διάστημα έχει κερδίσει τρεις μονάδες και πλέον δεν χάνει από τον «κανένα».
Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί κατά 6% από το υψηλό της τον περασμένο Οκτώβριο (41,5% – 23,5%). Και πάλι βέβαια το 12% είναι ένα στέρεο προβάδισμα της κυβέρνησης ακόμα και στην ομολογουμένως χειρότερη στιγμή της από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία.
Κατά τα άλλα, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά το 41% κρίνει ότι ήταν θετικές (33% μάλλον θετικά, 8% σίγουρα θετικά), ενώ το 39% εκτιμά ότι ήταν αρνητικές (25% μάλλον αρνητικά, 14% σίγουρα αρνητικά). Οι θετικές απαντήσεις για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις προέρχονται κυρίως από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (66%) και της ΝΔ (55%), ενώ οι αρνητικές κυρίως από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (67%) και του ΣΥΡΙΖΑ (47%).
Στο ερώτημα εάν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου). Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).
Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις για σύσταση προανακριτικής δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (55%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (36%) και του ΣΥΡΙΖΑ 30%. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 12% σίγουρα συμφωνεί και 16% μάλλον συμφωνεί με τη σύσταση προανακριτικής.