Τζέιμι Ντάιμον και Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Ψήφος εμπιστοσύνης του αφεντικού της JP Morgan στην Ελλάδα – τα σχέδια που συζήτησε με τον Μητσοτάκη

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ελληνικής καταγωγής αμερικανό τραπεζίτη, με αφορμή την εξαγορά της Viva Wallet. «Εχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», είπε
Protagon Team

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου διέβη το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική τράπεζα, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, επενδύει για την απόκτηση περίπου του 49% της ελληνική διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet.

Η έλευση του Τζέιμι Ντάιμον περιγράφηκε από τον Πρωθυπουργό  ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε επίπεδο συμβολισμών, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό και κρίσιμο βήμα στον δύσκολο δρόμο που έχει η ελληνική οικονομία για την απόκτηση στο επόμενο διάστημα της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας –όταν η JP Morgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στη Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα, όπως ενημέρωσε ο αμερικανός τραπεζίτης τον Πρωθυπουργό, το σήμα είναι ξεκάθαρο: επενδύστε στην Ελλάδα.

«Οπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», ανακοίνωσε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού κατά την έναρξη της συζήτησης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση της JPMorgan αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία» και παράλληλα «επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα».

«Η Viva είναι μια σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής» που διαθέτει η Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο Τζέιμι Ντάιμον, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πεδίο που προσφέρει έναν «εξαιρετικό τρόπο» για την ανάπτυξη της οικονομίας. «Είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva», συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan στην Ελλάδα Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head of Wholesale Payments.

Ο διάλογος του κ. Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον ήταν ο ακόλουθος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι πολύ που είστε στην Ελλάδα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προχωρήσατε σε μια σημαντική επένδυση σε μια ελληνική εταιρία fintech με πολύ υψηλή αποτίμηση. Πιστεύω πως αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι που θεωρώ πως έχει ιδιαίτερη σημασία, τη νομοθεσία για τα δικαιώματα προαίρεσης που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση μας, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Αντιλαμβάνομαι πως ενισχύετε επίσης τη συνολική σας παρουσία στην Ελλάδα με την έννοια ότι παρέχετε περισσότερη χρηματοδότηση σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχετε στρέψει το βλέμμα σας στη χώρα για πιθανές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και πως η Ελλάδα του 2022 έχει ελάχιστες ομοιότητες με την Ελλάδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη για το 2021 και νομίζω ότι θα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις μας στον προϋπολογισμό. Και δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν είχαμε θετική έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη το 2022.

Αλλά πέραν αυτού, νομίζω πως έχουμε θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και θέλουμε και εσείς να είστε μέρος αυτής της ιστορίας, όχι απλά λόγω της ελληνικής καταγωγής σας, αλλά γιατί πραγματικά βλέπετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας».

Τζέιμι Ντάιμον: «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Ξέρετε, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2019 και είχαμε προγραμματίσει ένα ταξίδι το οποίο δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω αυτής της τρομερής ασθένειας, της Covid. Αλλά είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva.

Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, για την ελληνική μου κληρονομιά.

Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον Πρωθυπουργό και ο δεύτερος, ότι είμαι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. Άρα αυτό με κάνει περήφανο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σας ευχαριστώ».

Ο Παπαδημητρίου που έγινε Ντάιμον

Ο Τζέιμι Ντάιμον, 66 ετών σήμερα και επικεφαλής της μεγαλύτερης από τις big four του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ, δήλωσε περήφανος που είναι Ελληνας, αναφερόμενος στους παππούδες του που μετανάστευσαν πριν από χρόνια στην Αμερική.

Για τους μη γνώστες ο παππούς του Τζέιμι Ντάιμον, ο Πάνος Παπαδημητρίου, έφυγε από την Ελλάδα μετανάστης για τις ΗΠΑ το 1921. Αν και το background του ήταν τραπεζικό, εν τούτοις αναζητώντας μια δουλειά στην Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να ζητήσει να προσληφθεί ως οδηγός στα λεωφορεία.

Λόγω ρατσισμού έναντι των μεταναστών η αλλαγή επωνύμου ήταν μονόδρομος και σε δημοσίευμά του ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» περιέγραψε πώς το… Παπαδημητρίου έγινε Ντάιμον:

Ερωτευμένος με μια Γαλλίδα, το Ντάιμον ήταν πιο εύηχο και λίγο γαλλικό και δεδομένου ότι είχε προλάβει να εργαστεί και ως τραπεζικός στη Σμύρνη και στην Αθήνα, ο παπούς του σημερινού CEO της JP Morgan, κατάφερε τελικά να βρει δουλειά -με το νέο επώνυμο- στη περίφημη χρηματιστηριακή -επενδυτική εταιρεία Shearson, στην οποία αργότερα εργάστηκε και ο γιος του, ο πατέρας του Τζέιμι Ντέιμον.