Ενα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, η αποκατάσταση μεγάλου αριθμού ρωμαϊκών τοιχογραφιών, οι οποίες εντοπίστηκαν στις ανασκαφές που άρχισε το 1982 ο Δρ Ουίλιαμς, στην ανατολική περιοχή του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου, συντελείται στον χώρο των νέων αποθηκών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Κόρινθο.
Οι ανασκαφές, που διήρκεσαν μέχρι το 2011, παρήγαγαν, μεταξύ άλλων ευρημάτων, περίπου 120.000 θραύσματα τοιχογραφιών προερχόμενα από διάφορα κτήρια της ρωμαϊκής περιόδου.
Ο χώρος, στον οποίο έχουν ανεγερθεί οι Αποθήκες της ΑΣΚΣ αγοράστηκε το 2015, έπειτα από έγκριση του ΥΠΠΟΑ. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 1057,84 τ.μ, διαρθρώνεται σε πέντε συνδεδεμένους μορφολογικά και λειτουργικά όγκους, ανά δύο στα δύο αρχικά οικόπεδα και έναν στο τρίτο. Στο κτίριο περιλαμβάνονται κύρια αποθηκευτικοί χώροι αρχαιολογικών ευρημάτων, εργαστήριο συντήρησης και χώροι γραφείων, καθώς και θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου και διάδρομοι κίνησης.
Οπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, η οποία συναντήθηκε με τον ιστορικό διευθυντή των ανασκαφών της Κορίνθου, Δρα Τσαρλς Ουίλιαμς, «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εδώ και πολλές δεκαετίες μια εξαιρετική συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Η Αρχαία Κόρινθος έχει αναδειχθεί κυρίως από τις ανασκαφές, την έρευνα και την μελέτη του Δρος Τσαρλς Ουίλιαμς, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του στην ανάδειξη αυτού του χώρου, καθώς ανέλαβε την διεύθυνση των ανασκαφών της Κορίνθου το 1966. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό, καθώς και για τη σπουδαία, συνολική προσφορά του στην επιστήμη της ελληνικής αρχαιολογίας, στους Ελληνες και την Ελλάδα, την οποία αγάπησε όσο την πατρίδα του».
Νέο, μεγαλύτερο Μουσείο
Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε πολύ υψηλού επιπέδου την ποιότητα των εργασιών της Σχολής και εντυπωσιακό τον πλούτο των ευρημάτων, για τον οποίο απαιτείται κατάλληλος χώρος για την έκθεση και την προβολή του.
«Αναζητούμε τον κατάλληλο χώρο για την ίδρυση ενός νέου μεγάλου μουσείου, το οποίο να ανταποκρίνεται στην ιστορία και την αρχαιολογία της Κορίνθου, στους θησαυρούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκαλυφθεί από τις ελληνικές και τις αμερικανικές ανασκαφές και ιδιαιτέρως στην ανάδειξη των τοιχογραφιών, απόδειξη της μεγάλης τέχνης της ζωγραφικής, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών διενεργεί ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896 ως σήμερα. Από το 1925 έως το 1940 πραγματοποιήθηκε συνεχής και πιο συστηματικός καθαρισμός του Θεάτρου και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Με την ανάληψη της διεύθυνσης των ανασκαφών από τον Τσαρλς Ουίλιαμς II στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (1966-1997), η προσέγγιση της Αρχαίας Κορίνθου από τους αρχαιολόγους εξελίχθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό. Το 2020, ανατέθηκε από τον Δρα Τσαρλς Ουίλιαμς στο Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων (Centro di Conservazione Archaeologica) της Ρώμης, υπό τη διεύθυνση των Ρομπέρτο Ναρντι και Αντρεΐνα Κοστάντσι Κομπαου, να αποκαταστήσουν τις τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στην ανασκαφή. Με την επιστημονική επίβλεψη του ΥΠΠΟΑ, 14 συντηρητές εργάζονται για τον καθαρισμό και την αντιστοίχιση των χιλιάδων θραυσμάτων.
Ψηφιακό αρχείο
Στο πλαίσιο προγράμματος συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ελληνικό Δημόσιο, το Αρχείο των Ανασκαφών της Κορίνθου ψηφιοποιήθηκε το 2007 και τώρα αποτελείται από όγκο μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου αρχείων, που περιλαμβάνουν ανασκαφικά ημερολόγια (περισσότερα από 1.000), ανασκαφικές φωτογραφίες και φωτογραφίες τεχνέργων και μνημείων, καταγραφές δεκάδων χιλιάδων αντικειμένων και νομισμάτων. Αυτό το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές, τα ημερολόγια των ανασκαφών και σχέδια μπορεί κανείς να βρει στο ascsa.net.
Ο αρχαίος Δίολκος
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε επίσης το έργο προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Διόλκου, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.855.700 €, προβλέπει τη συντήρηση του μνημείου, την ανέλκυση διάσπαρτων βυθισμένων μελών, τη δημιουργία θαλάσσιου φράγματος κατά μήκος του Διόλκου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με διαδρομές για το κοινό.