Για τους λόγους που τον υποχρέωσαν να ενημερώσει την Εισαγγελία για την κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Open, o πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, που δέχεται τις τελευταίες ημέρες τα «πυρά» κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής), εξαιτίας της επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο του Ιδρύματος την περασμένη Δευτέρα.
«Για όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, κάθε έκφραση διαμαρτυρίας μέσα από νόμιμες και από συλλογικές διαδικασίες είναι πλήρως αποδεκτή, είναι κατάκτηση της δημοκρατίας. Και αυτές, και τις υπηρετούμε και τις περιφρουρούμε. Από ‘κεί και πέρα, ενέργειες και δράσεις οι οποίες έχουν την πιθανότητα να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σωματική υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχουν τη σιγουριά της παρεμπόδισης διοικητικής λειτουργίας του πανεπιστημίου και εν τέλει πιθανή προξένηση φθορών, έχουν ως αποτέλεσμα μια εκλεγμένη διοίκηση ενός πανεπιστημίου να κάνει το αυτονόητο: να ενημερώσει την Εισαγγελία.
Δεν συζητάμε με κανέναν άλλον, παρά μόνο με την Εισαγγελία», εξήγησε ο πρύτανης και κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες «μάχης σώμα με σώμα» την περασμένη Δευτέρα κατά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και τις συλλήψεις καταληψιών, πρόσθεσε:
«Το αν το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του, δεν είναι κάτι για το οποίο θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές. Σίγουρα, όμως, τέτοιες εικόνες μας λυπούν».
Ερωτηθείς τι τον οδήγησε να ενημερώσει στην Εισαγγελία, ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για συγκεκριμένη ομάδα, η οποία σε αντίθεση με ό,τι γινόταν σε αντίστοιχες ενέργειες – καταλήψεις διαμαρτυρίας στο παρελθόν, απομάκρυνε τους πάντες –με το έτσι θέλω– από το κτίριο Διοίκησης.
Οπως εξήγησε, σε προηγούμενες καταλήψεις από φοιτητές του ΑΠΘ (κάτι που θέλησε να υπογραμμίσει), όσοι καταλάμβαναν το κτίριο και ήταν φοιτητές, άφηναν έναν υπάλληλο που είχε το control του campus. «Τώρα, όμως, που εμφανίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα, απομάκρυναν τους πάντες», τόνισε και όλο το campus θα ήταν έρμαιό τους, οπότε «είχαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την Εισαγγελία».
Στο σημείο αυτό, ο πρύτανης επανέλαβε ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχε, από τους συνολικά 31 συλληφθέντες, μόλις 12 ήταν φοιτητές του ΑΠΘ και οι 19 δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το Ιδρυμα.
Η νομιμότητα ορίζει ότι οι πρυτανικές αρχές, ο πρύτανης, ενημερώνει την εισαγγελία. Κανείς δεν διαφωνεί για τη διαφορετικότητα στην άποψη. Η διαφωνία υπάρχει όταν συγκεκριμένες μειοψηφίες προσπαθούν να επιβάλουν με το έτσι θέλω τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές, οι οποίες είναι μακριά από την ευρωπαϊκή ακαδημαϊκότητα, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου σε άλλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», θέτοντας το βασικό ερώτημα:
«Το ερώτημα που μπαίνει, λοιπόν, είναι από πού ξεκίνησαν; Ποιο ήταν το αίτιο; Πώς είναι δυνατόν ένας μη πανεπιστημιακός να καταλαμβάνει το κτίριο της διοίκησης; Απλή λογική».