Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου από την Ιταλία να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, και για τον λόγο αυτόν της παραχωρεί πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων.
Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν απαιτεί από χώρα της Ευρωζώνης αναθεώρηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού της, αφού το ιταλικό έχει «πρωτοφανή απόκλιση στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η Ιταλία δεν συμμορφώθηκε με τη δημοσιονομική σύσταση που της απηύθυνε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 13 Ιουλίου.
Ο επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η κίνηση των Ευρωπαίων ήταν η αναμενόμενη, αφού οι Ιταλοί σκοπίμως παρεξέκλιναν από τις συμπεφωνημένες δεσμεύσεις.
Ωστόσο ο Μοσκοβισί τόνισε ότι για την Ιταλία «η πόρτα δεν κλείνει». Οπως είπε, η Κομισιόν επιθυμεί συνέχιση του διαλόγου με την ιταλική κυβέρνηση. Η Ιταλία, είπε, οφείλει να απαντήσει σε τρία σοβαρά σημεία που αφορούν το ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, τη σημασία του χρέους και την προοπτική της ανάπτυξης.
Το χρέος της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 131,2% του ιταλικού ΑΕΠ το 2017: είναι το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο
Οι αντιδράσεις από πλευράς συγκυβερνώντων Ιταλών ήταν ακαριαίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, της Λέγκας, δήλωσε από το Βουκουρέστι: «Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό, είναι πράγματα που ερεθίζουν τους Ιταλούς ακόμα περισσότερο. Και έπειτα παραπονιούνται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ελάχιστη δημοτικότητα».
O Πεντάστερος Λουίτζι Ντι Μάιο σχολίασε μέσω Facebook: «Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι ‘ειδήμονες’ που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε».
Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ όσο κάποιοι ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του: «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι, όπως είπαμε, η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ. Το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών. Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας».