Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | REUTERS/Francois Lenoir/Pool
Επικαιρότητα

Bloomberg: Σχέδιο της Κομισιόν για 2 τρισ. ευρώ κατά του κορονοϊού

Η αναδιάρθρωση παλαιών χρηματοδοτικών εργαλείων, ο νέος δανεισμός και οι εμπροσθοβαρείς πιστώσεις θα είναι τα «όπλα» που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ύφεσης που έφερε η πανδημία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο
Protagon Team

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε,  ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, ένα – τουλάχιστον μεγαλεπήβολο – σχέδιο ύψους 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη από την δοκιμασία του κορονοϊού.

Σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg τονίζει ότι η Κομισιόν αναζητεί τρόπο να ξεπεράσει τις διαφορετικές απόψεις των τελευταίων εβδομάδων. Μένει όμως να φανεί πώς και αν θα τα καταφέρει.

Οι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση αυτή την εβδομάδα και το τελικό πακέτο πιθανόν να είναι έτοιμο σε τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς πάντως να αναφέρει πώς η Κομισιόν φθάνει στο συνολικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ, στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί με βάση ένα παλαιότερο εργαλείο σύγκλισης. Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Ο «οδικός χάρτης» που διένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την τηλεδιάσκεψη δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους συγκεκριμένους στόχους, το χρονοδιάγραμμα ή τη φύση των επενδύσεων που θα χρειαστούν για να επαναφέρουν σε τροχιά την ΕΕ.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης για τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να γίνει η «πίσω πόρτα» για τον επιμερισμό του κινδύνου, απορροφώντας τη μεγάλης κλίμακας έκδοση χρέους. «Οικονομολόγοι λένε ότι αν το κάνει σταδιακά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρακάμψει τη νομική απαγόρευση απευθείας χρηματοδότησης των κυβερνήσεων και να είναι αυτό πιο αποδεκτό από τις άλλες εναλλακτικές για χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία», αναφέρει το Bloomberg.