«Ολα για όλα» στο εσωτερικό από τον τούρκο πρόεδρο, που φόρεσε ξανά το προσωπείο του ψύχραιμου ηγέτη στις επαφές του με Μέρκελ και Ντράγκι | Reuters
Επικαιρότητα

«Προσωπείο» ειρηνόφιλου από Ερντογάν – αναζητά «σανίδα σωτηρίας» σε Μέρκελ – Ντράγκι

Προσφυγικό και απελευθέρωση της βίζας, στην τηλεδιάσκεψη του τούρκου προέδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο παραμονές της Συνόδου Κορυφής. Η Ελλάδα «πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο» στην κατεύθυνση του διαλόγου, μία από τις υποδείξεις του. Γαλαντόμος και με Ντράγκι: Μόνο η Ιταλία και η Τουρκία κάνουν κάτι για το Μεταναστευτικό. «Απόδραση» με ανασχηματισμό (ή και πρόωρες εκλογές) στο εσωτερικό
Protagon Team

Δεν επιθυμούμε εντάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βγήκε να δηλώσει ο Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν.

Χωρίς να κατονομάσει Ελλάδα και Κύπρο, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι σχέσεις Αγκυρας – Βρυξελλών «δεν πρέπει να πληγούν από τις χώρες που δεν καταλαβαίνουν την αξία τους», ενώ ευχήθηκε η έκθεση Μπορέλ, η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο, να έχει θετική και αντικειμενική στάση απέναντι στην Τουρκία.

«H Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως θέλει σταθερότητα και συνεργασία. Για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο. Οι σχέσεις Αγκυρας – Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από τις χώρες που δεν καταλαβαίνουν την αξία τους και είναι ανάγκη να γίνουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε την επιθυμία της Αγκυρας για  λύση στο πλαίσιο «της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών».

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. H Τουρκία στην Κύπρο υποστηρίζει τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη», υποστήριξε, δείχνοντας ξανά την απόλυτη περιφρόνησή του στις αποφάσεις Ηνωμένων Εθνών και ΕΕ.

Το «σχέδιο Ερντογάν» ενόψει της Συνόδου Κορυφής περιελάμβανε και την προσέγγιση με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας  Μάριο Ντράγκι.

«Ιταλία και Τουρκία είναι τα μόνα κράτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το Μεταναστευτικό», ήταν η φράση που «επιστράτευσε» για να «κερδίσει» τον ιταλό πρωθυπουργό.

«H πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία. Πιστεύω πως η Ιταλία θα συνεχίσει την ισχυρή υποστήριξή της στην Τουρκία. Δυστυχώς, η Ιταλία και η Τουρκία είναι τα μόνα κράτη που προσπαθούν  να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση», ανέφερε ο άνθρωπος που εργαλειοποιεί κατά βούληση το Μεταναστευτικό ασκώντας πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα –τα σύνορα της ΕΕ– και προκαλώντας με ενέργειες ακόμα και κατά της Frontex σε Αιγαίο και Εβρο.

Στο εσωτερικό πεδίο, ο «σουλτάνος» επιχειρεί τώρα να «δραπετεύσει» από τους νέους κλυδωνισμούς στην τουρκική οικονομία, αλλά και την αποτυχία της εξωτερικής του πολιτικής, μέσω ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, ενώ στο βάθος παραμένει πάντα και η λύση των πρόωρων εκλογών.

Οι επικείμενες αλλαγές φέρεται να περιλαμβάνουν ακόμα και την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές και στα χαρτοφυλάκια της Αμυνας και των Εσωτερικών.

«Ο πρόεδρος θα αναδιατάξει το κυβερνητικό σχήμα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV o αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό από το 2018, χρονιά κατά την οποία ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος με νέες διευρυμένες εξουσίες.

Παράλληλα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την πρόωρη προσφυγής στις κάλπες, ο Ερντογάν, με κινήσεις όπως για παράδειγμα η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, «κλείνει το μάτι» στους ακροδεξιούς ισλαμιστές, θεωρώντας τους βασική «δεξαμενή» ψηφοφόρων και χρήσιμη δύναμη για την επανεκλογή του.