Wall Street Journal έκδοση με συνδρομή
Προστατευτισμός/ Θύματα η βέσπα και το φουά γκρα
Θα μπει στο στόχαστρο του οικονομικού προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και η θρυλική βέσπα; Ακόμη και το φουά γκρα; Ετσι φαίνεται. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εκτελεστική διαταγή από την αμερικανική κυβέρνηση επρόκειτο να υπογραφεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει ακόμη τη σουηδική μοτοσικλέτα Husqvarna και την αυστριακή KTM. Αλλά ο κατάλογος δεν τελειώνει στις μηχανές. Θύμα του αμερικανικού προστατευτισμού θα πέσουν διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το ιταλικό νερό San Pelegrino, το γαλλικό Perrier, καθώς και το ροκφόρ και άλλα γαλλικά τυριά, και βέβαια το συκώτι της χήνας που τόσο τιμούν οι Γάλλοι.
Οι δασμοί που θα επιβληθούν, γράφει η εφημερίδα, θα φτάσουν το 1ο0% της αξίας του προϊόντος. Η ιδέα, πάντως, δεν είναι καινούργια. Είναι προϊόν μιας διαμάχης που ξέσπασε ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού επί Τζορτζ Μπους του νεώτερου, δεν λύθηκε την περίοδο Ομπάμα και αφορά την άρνηση της Ευρώπης να εισάγει βοδινό κρέας που έχει εκτραφεί με ορμόνες. Το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δικαίωσε τους Αμερικανούς, έναν χρόνο αργότερα επήλθε μια συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, που όμως, λένε οι Αμερικανοί, δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Δηλαδή, για να κάνουν αυτοί εκεί βόλτες με βέσπα, θα πρέπει εμείς εδώ να πλακωθούμε στις ορμόνες. Είναι σαφές ποιος από τους δυο χάνει.
Φωτό: Θα απαρνηθούν μια τέτοια κούκλα οι Αμερικανοί; Πηγή: vespa.com
Financial Times
Brexit/ Η έξοδος έχει οδηγό τον… Ερρίκο 8ο
Αυτή η ήπειρος έχει τόσο πλούσια ιστορία που δεν την αφήνει να ησυχάσει ποτέ. Γιατί ήταν ο Ερρίκος ο 8ος που οδήγησε την Αγγλία έξω από την καθολική Ευρώπη με το σχίσμα από το οποίο προέκυψε η Αγγλικανική Εκκλησία. Και θα είναι και πάλι ο Ερρίκος ο 8ος που επιστρατεύεται για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αυτό επειδή η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε οι εξουσίες του μονάρχη για να περάσει η χώρα από το κοινοτικό στο εθνικό δίκαιο χωρίς να πρέπει κάθε φορά να παίρνει την έγκριση του κοινοβουλίου. Με τις αναμενόμενες φυσικά επικρίσεις για κατάχρηση εξουσίας.
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός για το Brexit, παρουσίασε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων το Great Repael Bill, τον Μεγάλο Ανακλητικό Νόμο, με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί να ακυρώνει ή να τροποποιεί τη νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες. Ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο δεν θα μπορεί να προσφεύγει πλέον κανένας βρετανός πολίτης. Ο Μεγάλος Ανακλητικός Νόμος θα καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «ανεξάρτητο και κυρίαρχο» δήλωσε η Τερέζα Μέι. «Οι νόμοι μας θα φτιάχνονται στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και δεν θα κρίνονται από τους δικαστές του Λουξεμβούργου, αλλά από εκείνους του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο υπουργός.
Και πού κολλάει ο Ερρίκος; Το κοινοτικό δίκαιο, εξηγούν οι Financial Times, έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στη βρετανική νομοθεσία ώστε είναι αδύνατον να γίνει το ξεψάχνισμα με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ετσι, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Καταστατικό του 1539 με το οποίο ο άγγλος βασιλιάς είχε το δικαίωμα να νομοθετεί με διατάγματα. Να όμως που υπάρχουν αντιδράσεις: Η επίκληση του Καταστατικού «θα έκανε τον Ερρίκο να κοκκινίσει από τη ντροπή του» λέει η αντιπολίτευση. Εντάξει, υπερβολές. Ο Ερρίκος 8ος είχε πολλά, μεταξύ των οποίων έξι συζύγους, ένα λαμπρό μυαλό και διάφορες διαταραχές, αλλά όχι τέτοιου είδους προβλήματα.
Φωτό: Και κάπου εκεί, μέσα από την ομίχλη, θα σκάσει μύτη και ο Ερρίκος 8ος καβάλα στο άλογο. Πηγή: Shutterstock
The New York Times
Ιατρική/ Χειρουργείο με τα μάτια ανοικτά
Δεν είναι μια ερώτηση που περιμένει να ακούσει ένας ασθενής από έναν γιατρό την ώρα του χειρουργείου. Κι όμως, γράφουν οι New York Times, είναι μια ερώτηση που έγινε, ενώ ο χειρουργός Ασίφ Ιλίας ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει την επέμβαση στον καρπό του ασθενούς του: «Θέλεις να δεις τους τένοντές σου;». Και να σαν μην έφτανε αυτό, ο ασθενής απάντησε – «α ναι, θα το ήθελα».
Και ο πόνος; Μπορούν να γίνουν επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό; Οχι, ακριβώς. Απλώς κι αυτός ο κλάδος της ιατρικής έχει εξελιχθεί τόσο ώστε δεν χρειάζεται ολική νάρκωση. Αρκεί η τοπική αναισθησία για να αδρανοποιηθεί το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση με τον ίδιο τρόπο που θα αδρανοποιούνταν με την ολική νάρκωση.
Ο χειρουργός και ο ασθενής του δεν αποτελούν εξαίρεση, μας πληροφορεί η αμερικανική εφημερίδα. Ολο και πιο πολλές επεμβάσεις γίνονται με τους ασθενείς να είναι ξύπνιοι και να κοιτούν. Και οι λόγοι είναι τόσο οικονομικοί όσο και ιατρικοί. Το σκεπτικό είναι ότι ο ασθενής με αυτόν τον τρόπο διατηρεί την αυτονομία των κινήσεών του γίνεται συμμέτοχος της διαδικασίας για την αποκατάσταση της υγείας του. Κι έπειτα, μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιοι ασθενείς αισθάνονται λιγότερο στρες εάν ξέρουν ότι θα μείνουν ξύπνιοι στη διάρκεια της επέμβασης.
Αλλες επεμβάσεις, πάλι, μεταξύ των οποίων και κάποιες στον εγκέφαλο, απαιτούν να είναι ξύπνιος ο ασθενής. Και τότε τι σου λέει ο γιατρός; «Α, βλέπω τι σκέφτεσαι…».
Φωτό: Δεν το βλέπουμε μόνο εμείς. Το βλέπει και ο ιδιοκτήτης του χεριού. Πηγή: The New York Times/ Mark Makela
Corriere della Sera έντυπη έκδοση
Ιστορίες/ Αφησε τη δόξα του γκολφ για τα Μαθηματικά
Δύο πάθη είχε από μικρή η Χάνα Ο’ Σάλιβαν: το γκολφ και τα Μαθηματικά. Ολα αυτά τα χρόνια, προσπάθησε να μην εγκαταλείψει κανένα από τα δυο. Αλλά τώρα, στα 18 της χρόνια, ήρθε ο καιρός να πάρει μια απόφαση. Γιατί η Χάνα έγινε στο μεταξύ ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του αθλήματος. Ή θα αφιερωνόταν λοιπόν στο γκολφ, όπως της ζητούν οι χορηγοί που την χρυσώνουν, ή θα σπούδαζε ξεχνώντας μια πολλά υποσχόμενη επαγγελματική καριέρα.
Τελικά, έλαβε μια απόφαση που εξέπληξε πολλούς: η Χάνα προτίμησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας από το χρυσοφόρο πράσινο χορτάρι. «Κατάλαβα ότι για μένα η εμπειρία στο πανεπιστήμιο ήταν πολύ σημαντική, δεν είχα κανέναν λόγο να την αρνηθώ» δήλωσε στην Corriere della Sera. Γκολφ θα παίζει βέβαια στο πανεπιστήμιο – το Ντιουκ έχει μια πολύ δυνατή γυναικεία ομάδα. Αλλά στον επαγγελματικό πρωταθλητισμό θα πρέπει να πει μάλλον αντίο: σε αυτό το άθλημα ένας παίκτης φτάνει στην κορύφωση της καριέρας του στα 24 του χρόνια.
Θα το μετανιώσει; Μάλλον όχι. Ο πατέρας της δηλώνει υπερήφανος που η κόρη του «αντιστάθηκε στις πιέσεις των ατζέντηδων και της διαφήμισης». Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι και ο ίδιος γκόλφερ.