Σκηνές έντασης στην Ειδομένη. Αντίστοιχες σκηνές δημιουργούνται δυστυχώς σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων | Reuters
Επικαιρότητα

Προσφυγικό/Βγήκαν μαχαίρια στη Χίο

Νέο κρούσμα βίας ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς – Δύο άτομα μεταφέρθηκαν μαχαιρωμένα στο νοσοκομείο – Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας – Σε απεργία πείνας προχώρησαν οι πακιστανοί πρόσφυγες στη Μοριά της Λέσβου
Protagon Team

Δύο σοβαρά επεισόδια μέσα σε λίγα 24ωρα. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι; Μόλις ένα βήμα μας χωρίζει, ως φαίνεται, από μια γενικευμένη έκρηξη ανάμεσα σε αλλοεθνείς πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κρούσματα βίας ολοένα και πληθαίνουν. Την Τετάρτη, στον Πειραιά σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς, ενώ ξημερώματα Παρασκευής, στη Χίο, βγήκαν και μαχαίρια.

Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκείος. Πρωταγωνιστές –και πάλι- ήταν Σύροι και Αφγανοί, οι οποίοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγα λεπτά, το hotspot να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr μεμονωμένες ομάδες, για άγνωστο λόγο, ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού οι δράστες έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

Υπό το φόβο να ξεφύγει η κατάσταση τελείως από τον έλεγχο, η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. και τελικά αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Ετσι, εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη της διμοιρίας στη Χίο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων, ήταν να υπάρξει κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Για την Παρασκευή το πρωί έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στο στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Φεύγουν οι Γιατροί του Κόσμου 

Το ζήτημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αποχωρούν οι Γιατροί του Κόσμου από το hot spot της Χίου μετά τα επεισόδια. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι την Πέμπτη οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hot spot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.

Απεργία πείνας στη Λέσβο

Σε ένα κέντρο φιλοξενίας, σε αυτό της Μοριάς στη Λέσβο, οι πακιστανοί πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας. Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Mίχαελ Ράμπερ, που ανήρτησε την είδηση στο twitter,  αίτημα των απεργών πείνας είναι η άμεση πρόσβαση στα αιτήματα ασύλου.

Η ανάρτηση του ακτιβιστή Μίχαελ Ράμπερ στο Twitter
Η φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter ο Μίχαελ Ράμπερ με τα φαγητά των πακιστανών μεταναστών να είναι… άθικτα

Την Πέμπτη, πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού, ζητώντας την ελευθερία τους και το άνοιγμα των συνόρων. Ηδη, στη Μόρια, βρίσκονται πάνω από 2.500 μετανάστες, εκ των οποίων οι 500 έχουν υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Στον Πειραιά

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 631 πρόσφυγες, αναχώρησαν την Πέμπτη από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, ενώ σε 5.350 ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, αλλά και το επιβατηγό «Πρέβελη» με 5 άτομα από τα Δωδεκάνησα.

Την Πέμπτη βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα.  Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων που σημειώθηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα, τονίζει: «η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».

«Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

Η Ομοσπονδία των λιμενικών διερωτάται, επίσης, τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλους χώρους.