Ο Δήμος Πειραιά αποχωρεί από το οιονεί hotspot του λιμανιού. Οι Γιατροί του Κόσμου αποχωρούν από το hotspot της Χίου. Οι συμπλοκές ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες αυξάνονται επικίνδυνα. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων αυξάνεται καθημερινά και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να αναχαιτίσει τον κίνδυνο μιας πιθανής διασάλευσης -με ροπή σε πράξεις βίας- που θάλλει στο εσωτερικό της χώρας.
Τι από όλα αυτά συνιστά θετική εξέλιξη στο Προσφυγικό; Μάλλον, θα χρειαστούν πολλές δόσεις αισιοδοξίας για να τοποθετηθεί κανείς θετικά στις εξελίξεις. Το… κύμα αποχωρήσεων που προσδοκούσε η κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όντως, συμβαίνει, μόνο που αυτοί που φεύγουν δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά -επί του παρόντος- ο Δήμος Πειραιά και οι Γιατροί του Κόσμου.
Οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου
Το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα ο χρονικός ορίζοντας για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά είναι το Πάσχα, αφού η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να αλλάξει η εικόνα πριν το μεγάλο κύμα αφίξεων τουριστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία. Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Επιτάχυνση της κατασκευής των νέων υποδομών
Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται βασικά δικαιώματα.
Να αναλάβει ρόλο η αστυνομία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις ώστε η αστυνομία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα της φύλαξης και της τήρησης των μέτρων τάξης στους καταυλισμούς, χωρίς όμως να γίνει εκτεταμένη χρήση βίας από τις Αρχές.
Τα τελευταία γεγονότα σε Πειραιά και Χίο με άγριες συμπλοκές κατά τη διάρκεια των οποίων Σύροι και Αφγανοί μετανάστες ήρθαν στα χέρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και λοστούς έχει θορυβήσει την κυβέρνηση.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καθώς η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες και πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Γι’ αυτό εξετάζουν όλοι οι εναλλακτικές ώστε να μην κινδυνεύσουν οι εθελοντές και όσοι εργάζονται στις ΜΚΟ.
Μουζάλας: «Αίσχος η κατάσταση στην Ειδομένη»
Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε «αίσχος» και «παραβίαση δικαιωμάτων» την κατάσταση στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι η επίλυση του προβλήματος θα πάρει χρόνο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γίνει χρήση αστυνομικής ισχύος.
Αποχωρεί ο Δήμος Πειραιά
Μέχρι να συμβούν όλα τα σχέδια στο λιμάνι του Πειραιά, ο Δήμος αποχωρεί επί της ουσίας. Μιλώντας στο ΒήμαFM, o δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε: «Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί. Δεν είναι 1.000 άτομα. Η πραγματικότητα είναι ότι με συντονισμό του Δήμου Πειραιά, την οργάνωση μιας κουζίνας επί τόπου και με εθελοντές μάγειρες και πράγματα που προσφέρθηκαν από ανθρώπους που έφεραν την πανπειραϊκή πρωτοβουλία στο Ελληνικό και την ΚΟΔΕΠ στο Δήμο μας ή την αποθήκη του Ταεκβοντό, μαγειρεύονταν 5-6.000 μερίδες κάθε μέρα. Τώρα, ας τα κάνει ο Στρατός. Τι να σας πω εγώ…; Εχουμε φύγει ήδη. Εχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει».
Εκτός Χίου οι Γιατροί του Κόσμου
Αρκετά μακριά από τον Πειραιά, στη Χίο, αποχωρούν και οι Γιατροί του Κόσμου. Μετά τα σοβαρά επεισόδια στο hotspot που εδρεύει στο πρώην εργοοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ., ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς, η οργάνωση αποφάσισε να αποχωρήσει από τους χώρους του κέντρου φιλοξενίας. Οι Γιατροί του Κόσμου Κόσμου καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hotspot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.
Εκοψαν τα σύρματα στη Χίο
Τα πράγματα πάντως στη Χίο ακολουθούν μια άκρως περίεργη πορεία. Το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έκοψαν τα συρματοπλέγματα του hotspot της ΒΙΑΛ στο νησί. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατευθύνονται μέσω του επαρχιακού δρόμου στο λιμάνι ή στον καταυλισμό της Σούδας, συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας και ασθενοφόρων. Η αστυνομία δεν έχει επέμβει για να τους εμποδίσει αλλά τους παρακολουθεί διακριτικά.
Οι κινητοποιήσεις
Τα επεισόδια στη Χίο έχουν κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκεται το hotspot να προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά
Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν το πρωί του Σαββάτου και οι κάτοικοι της Ειδομένης διαμαρτυρόμενοι για την μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη γέφυρα, πριν από το χωριό της Ειδομένης. «Εκεί που υπήρχε αλληλεγγύη και ανθρωπιά, τώρα υπάρχει αγανάκτηση. Κυρίως οι αγρότες της περιοχής χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα υπό κατάληψη χωράφια τους» σημείωσε.
Νωρίτερα, μέσα στον καταυλισμό, δημιουργήθηκε ένταση όταν ΜΚΟ επιχείρησε να αδειάσει ένα φορτηγό ξύλα για τους πρόσφυγες σε χωράφι που ανήκε στον Λάζαρο Ούλη, τον αγρότη που χθες άρχισε να οργώνει το χωράφι του, δίπλα στις σκηνές. Σήμερα, η σύζυγός του έδιωξε από το χωράφι τους την νταλίκα με τα ξύλα, τα οποία ξεφορτώθηκαν τελικά στη μέση του δρόμου απ΄ όπου όρμησαν για να τα πάρουν εκατοντάδες πρόσφυγες.
Στους 52.046 οι πρόσφυγες
Σε 52.046 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.813), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Στα νησιά καταγράφηκαν 5.720 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (3.311), ενώ μέχρι τις 07:30 σημειώθηκαν 339 νέες αφίξεις.
Στην Αττική διαμένουν 14.608 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.377 και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού 4.493). Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.577, εκ των οποίων 1.431 στη Λάρισα.
Οσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.318 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.700 άτομα.
Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση, χθες στην Ελλάδα βρίσκονταν 51.393 πρόσφυγες και μετανάστες.