O Γιάνης Βαρουφάκης με τους συνεργάτες του κατά την παρουσίαση του κόμματός του στο Θέατρο Ιλίσια | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα διαρκείας για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη

Ποια είναι τα επτά σημεία του πολιτικού του προγράμματος. Τι λέει για οικονομία, ελληνοτουρκικά και ονοματολογικό ΠΓΔΜ
Protagon Team

Την ιδρυτική διακήρυξη του ΜέΡΑ 25, του κόμματος με το οποίο προτίθεται να κατέλθει στις επόμενες εθνικές εκλογές (και ουσιαστικά ελληνικού παραρτήματος του DIEM25) παρουσιάζει σε ένα event διαρκείας αντάξιο της τάσης του για πολιτικό θέατρο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Θέατρο Ιλίσια και το πρόγραμμα άρχισε με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ακολούθως το πρόγραμμα περιελάμβανε κύκλους συζητήσεων που αφορούσαν όλο το φάσμα των κοινωνικών θεμάτων, όπως η Υγεία, η Παιδεία και το Περιβάλλον και αμέσως μετά σειρά είχε η παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες μελών του ΜέΡΑ25 και εκπροσώπων του DiEM25 από ολόκληρη την Ευρώπη και στις 20.00 ήταν προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες πολιτικής του ΜέΡΑ25. «Σήμερα», είπε,  «ιδρύουμε ένα κόμμα το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25» και αναφέρθηκε στα επτά  σημεία του πολιτικού προγράμματος: αναδιάρθρωση του χρέους, μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται, παραβιάζει βασικές αρχές της Δικαιοσύνης, ενώ δεν εξυπηρετούν και τις τράπεζες αφού δεν βοηθούν στην απομείωση των « κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί την επομένη των εθνικών εκλογών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό να συζητήσει με όλους όσοι συμφωνούν στους επτά τομείς του προγράμματός του, ως βαση μιας κυβερνητικής πορείας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ανασύροντας σημεία της ρητορικής του από την «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015, οι επτά τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25, πρέπει να γίνουν «είτε είμαστε στο ευρώ είτε δεν είμαστε στο ευρώ». Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να νομοθετήσει χωρίς προηγούμενη συμφωνία με θεσμούς και Eurogroup, ακόμα και αν αποφασίσουν να αποπέμψουν την Ελλάδα, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν πρόκειται να συμβεί, διότι συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος για την Ευρώπη. Πολιτική, δηλ., και επιχειρηματολογιία επιπέδου χαρτοπαικτικής μπλόφας.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τουρκική προκλητικότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι από τότε που θυμάται, «η Τουρκία ήταν πάντα πηγή προκλητικότητας και θερμών ή λιγότερο θερμών επεισοδίων». Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, η τουρκική οικονομία είναι ασταθής, ενώ επιπλέον η διακυβέρνηση Ερντογαν έχει οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, και τον απόλυτο αυταρχισμό. Συνέστησε ψυχραιμία και εγρήγορση από την ελληνική πλευρά και υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο «να διαχωριστεί ο Ερντογαν από τους Τούρκους συντρόφους μας στους οποίους οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη».

Ο συνιδρυτής του DiEM 25 και του ελληνικού ΜέΡΑ25 κάλεσε την Δύση να απαντήσει για όσα συμβαίνουν στην Αφρίν της βόρειας Συρίας, καθώς όπως επεσήμανε, οι κούρδοι μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του ISIS, έχουν μείνει τώρα  μόνοι.

Αναφορικά εξάλλου με την προκλητικότητα της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολίασε ότι η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισράηλ είναι δώρο στον Ερντογάν για να μπορεί να ισχυρίζεται όσα ισχυρίζεται στο εσωτερικό της χώρας του.

Οσο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αφού όπως είπε, μία πιθανή λύση  συμφέρει την Ελλάδα και ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η αρχαία Μακεδονία ήταν απολύτως ελληνική, η γεωγραφική Μακεδονία όμως μοιράζεται σε τρεις χώρες, οι άνθρωποι που μένουν στο Μοναστήριο έχουν κάθε δικαίωμα να είναι Μακεδόνες, όχι όμως να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ υποστήριξε πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί το όνομα από το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, είπε, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη γειτονική χώρα δεν είναι οι διαδηλώσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά η διάσπαση και εξήγησε τη θέση του αυτή, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στο Τέτοβο βρίσκονται οπλισμένοι Αλβανοί έτοιμοι να διασπάσουν την ΠΓΔΜ στη λογική της Μεγάλης Αλβανίας. «Αυτό θα είναι απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα», σημείωσε και καταλήγοντας στην τοποθέτηση του, είπε πως εκείνο που κρατά ενωμένη την ΠΓΔΜ είναι ο μύθος ότι είναι Μακεδόνες. «Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να μην έχουμε άλλη μια ασταθή χώρα στα σύνορα μας», κατέληξε ο πρώην υπουργός στην αναφορά του για το ζήτημα του βόρειου γείτονα.

Το όνομα του ΜέΡΑ25 προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής» και βάση του είναι το τρίπτυχο: «Ευρωπαϊκός Διεθνισμός- Οικονομικός Ορθολογισμός- Κοινωνική Απελευθέρωση».

Τα κεντρικά πρόσωπα του επιτελείου του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ο οικονομολόγος Αλέξης Σμυρλής, η Φωτεινή Μπακαδήμα, υπεύθυνη για τα οργανωτικά, η Χρύσα Αριάδνη Κουσελά, υπεύθυνη για τα social media και ο Σπύρος Δερβενιώτης ως εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25.

Η ιδρυτική διακήρυξη που παρουσιάζεται σήμερα έχει ήδη κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από την περασμένη Παρασκευή.