Με πρόσχημα την ανάγκη να μπει τέλος στις πολιτικές διαμάχες, ο στρατός στο Σουδάν ανέτρεψε πραξικοπηματικά την κυβέρνηση, συλλαμβάνοντας πολιτικούς και κηρύσσοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό, σύμφωνα με πληροφορίες. Το υπουργείο Πληροφοριών σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε αντίθετα ότι οι συλληφθέντες είναι σε «άγνωστη τοποθεσία». Προσθέτει ότι ο Χάμντοκ είχε πιεστεί να στηρίξει το πραξικόπημα, αλλά ο ίδιος αρνείτο, ενώ ζήτησε από τους Σουδανούς να διαδηλώσουν ειρηνικά «για να υπερασπιστούν την επανάσταση».
Μαρτυρίες από την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, μιλούν για διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών, φωτιές και οδοφράγματα, αλλά και πυροβολισμούς που ακούγονται στην πόλη. Τουλάχιστον 12 είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις. Στρατός και παραστρατιωτικές μονάδες περιπολούν στην πρωτεύουσα, το αεροδρόμιο έχει κλείσει και έχει διακοπεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν προήδρευσε του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας που αποτελείται από στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες.
Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Μπουρχάν κατέφυγε στη συνήθη ρητορική των πραξικοπηματιών: η χώρα κινδυνεύει από τις πολιτικές διαμάχες, οπότε ο ίδιος αναγκάστηκε να επέμβει για να την ξαναβάλει σε μια ορθή πορεία. Δεσμεύτηκε ακόμη για την διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιούλιο του 2023 και ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από «ικανούς ανθρώπους».
Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ανατράπηκε ο πρόεδρος Ομάρ αλ-Μπασίρ και ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση, ο στρατός και οι πολιτικοί διαφωνούν συνεχώς. Εν τω μεταξύ, η χώρα είναι βυθισμένη σε οικονομική κρίση και εξαρτάται από τη βοήθεια από το εξωτερικό.
Μετά την ανατροπή του Αλ-Μπασίρ, στρατός και πολιτικοί μοιράζονται την εξουσία στη χώρα βάσει συμφωνίας. Και οι δύο πλευρές διαφωνούσαν συχνά μεταξύ τους ενώ και στις δύο υπάρχουν φατρίες που επίσης διαφωνούν μεταξύ τους. Από το 1956, οπότε και η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της, η πολιτική σταθερότητα είναι μόνιμο ζητούμενο στο Σουδάν, όπου είναι συχνά τα πραξικοπήματα, οι διαμάχες ακόμη και οι ένοπλες συγκρούσεις.