Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλεί με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε τηλεδιάσκεψη για την ρωσική οικονομία, τη Δευτέρα | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Για τον Πούτιν όλα «βαίνουν καλώς» στη ρωσική οικονομία αλλά…

«Μπούμερανγκ» θα γυρίσουν εναντίον των δυτικών χωρών οι κυρώσεις τους κατά της Μόσχας, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα άλλα λέει...
Protagon Team

Σε αντίθεση με την επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, που προειδοποίησε ότι το αποτύπωμα των διεθνών κυρώσεων στην οικονομία της χώρας θα είναι μεγάλο και μακροπρόθεσμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να τα βλέπει ρόδινα τα πράγματα, ή τουλάχιστον έτσι λέει.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες της Δύσης έβαλαν «αυτογκόλ» επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει «στην επιδείνωση της οικονομίας στην Δύση».

Μιλώντας σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω βίντεο-σύνδεσης για την κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός «σταθεροποιείται» και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα «έχει εξομαλυνθεί».

Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα καταστήσουν τον δανεισμό φθηνότερο, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο υπό τις νέες συνθήκες.

Νωρίτερα όμως, η Ελβίρα Ναμπιούλινα, επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, είχε… προλάβει να τον διαψεύσει. Η Ναμπιούλινα προειδοποίησε ότι η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα φτάσει το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.