O ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Μόσχας (φωτογραφία αρχείου) | Almazov Centre
Επικαιρότητα

Πούτιν: Η μετάλλαξη Ομικρον ίσως να είναι «ζωντανό εμβόλιο»

Ο ρώσος πρόεδρος, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζει ούτε τι σημαίνει «ζωντανό εμβόλιο». Χωρίς καμία επιστημονική χροιά η δήλωσή του, τη στιγμή που η χώρα του προσθέτει καθημερινά χιλιάδες νεκρούς στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας
Protagon Team

Mε «ζωντανό εμβόλιο» παρομοίασε τη μετάλλαξη Ομικρον ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρώντας, δίχως κανένα επιστημονικό δεδομένο, να υποβαθμίσει τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Μάλιστα, σχολίασε ότι οι φόβοι για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «παραλλαγή ανησυχίας», μπορεί να αποδειχθούν «πρόωροι».

«Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε. Λένε ότι δεν είναι τόσο επιθετικό. Μερικοί ειδικοί το αποκαλούν ακόμη και ζωντανό εμβόλιο», δήλωσε ο Πούτιν, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

Εκτός του ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της μετάλλαξης Ομικρον και έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός, ο χαρακτηρισμός του «ζωντανού εμβολίου» ήταν ατυχής, καθώς τα ζωντανά εμβόλια είναι «κανονικά εμβόλια» και όχι ένας αποδυναμωμένος ιός που μεταδίδεται με τον αέρα. Περιλαμβάνουν μία εξασθενημένη μορφή του ιού που προκαλεί τη νόσο-στόχο, προκειμένου να πυροδοτήσουν την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού και να ξεκινήσει να παράγει προστατευτικά αντισώματα.

Ο ιός σε αυτήν την περίπτωση δεν επαρκεί για να προκαλέσει νόσηση, αλλά διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παραγάγει αντισώματα. Με τον συγκεκριμένο μηχανισμό λειτουργούν τα εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, καθώς και του κίτρινου πυρετού.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει η Telegraph, υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη Ομικρον ίσως προκαλεί ηπιότερη νόσηση από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Μελέτη που έγινε σε 166 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, έδειξε ότι αυτοί ήταν κυρίως νεότεροι από όσους νοσηλεύονταν στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας και άρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν οξυγόνο.

Ωστόσο, η Ελέανορ Ρίλεϊ, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε στην Telegraph ότι το να αφήσουμε την Ομικρον να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα θα είναι ένα μεγάλο λάθος, ειδικά αν αργότερα αποδειχθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά, κάτι που επίσης δεν σκέφτηκε ο Πούτιν.

Η μετάλλαξη Ομικρον βρίσκεται ήδη σε 40 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, όπου έχουν καταγραφεί τα πρώτα δύο κρούσματα.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την Τετάρτη 30.752 νέα κρούσματα του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 9.895.597. Παράλληλα, 1.179 άνθρωποι έχασαν την ίδια ημέρα τη ζωή τους με λοίμωξη Covid, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 284.823.