Λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο -γεγονός που ερμηνεύεται ότι πήγαν μάλλον καλά- ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Γενεύη της Ελβετίας.
Αντί για τις τέσσερις με πέντε ώρες που υπολόγιζαν οι δύο πλευρές, οι δύο ηγέτες τα είπαν επί 90 λεπτά. Ακολούθησε ως είθισται, διευρυμένη σύνοδος με τη συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων των δύο πλευρών, η οποία ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Στο ενδιάμεσο έγινε ένα διάλειμμα 40 λεπτών, όπως ανέφερε το Associated Press.
Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε με μία συνομιλία των δύο προέδρων οι οποίοι συνοδεύονταν από τους υπουργούς Εξωτερικών (και διερμηνείς) πριν παρακαθήσουν όλοι μαζί με τις διευρυμένες αντιπροσωπείες.
Η συνέντευξη τύπου όπως είχε οριστεί από την αρχή ήταν χωριστή για κάθε ηγέτη.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του ήταν παραγωγική και ότι οι δύο χώρες έδειξαν διάθεση να κατανοήσουν η μία την άλλη.
Συμφώνησαν να ανταλλάξουν και πάλι πρεσβευτές ώστε να μειωθεί η μεταξύ τους ένταση. Πάντως, όπως πρόσθεσε, δεν έλαβε πρόσκληση να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αλλά ούτε και ο ίδιος προσκάλεσε τον ομόλογό του στο Κρεμλίνο.
Είπε ακόμη ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ισορροπημένος και έμπειρος πολιτικός, πολύ διαφορετικός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ και ότι μαζί του μιλάει την ίδια γλώσσα. «Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έγιναν και φίλοι, έσπευσε να διευκρινίσει σε άλλο σημείο. Δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, είπε.
Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τον Απρίλιο και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.
Αναφερόμενος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν, όντας καταζητούμενος, ήλθε στην Ρωσία.
Για το «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία. Σημειωτέον ότι δεν τον ανέφερε καθόλου ονομαστικά, αλλά μόνο περιφραστικά: «αυτός ο άνθρωπος».
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα τη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ακροθιγώς, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.