Μέχρι τώρα, η μικρή βελγική πόλη Πουρς των 17.000 κατοίκων ήταν γνωστή για τη «διαβολική» μπίρα Duvel, μία από τις δημοφιλείς ζυθοποιίες της χώρας και στο εξωτερικό. Από την περασμένη εβδομάδα, έγινε ένα από τα σημαντικότερα σημεία στον πλανήτη, που μπορεί να μας δώσει πίσω τη χαμένη μας ζωή, καθώς είναι ένα από τα δύο κέντρα της παγκόσμιας παραγωγής του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, ένα στο Πουρς και ένα στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν.
Το Πουρς βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στην Αμβέρσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τις Βρυξέλλες, στο κέντρο της Ευρώπης. Ετσι, η παραγωγή των πολλών μεγάλων φαρμακευτικών (δεν είναι μόνο η Pfizer) που έχουν έδρα στη μικρή πόλη, έχει γρήγορη πρόσβαση σε κέντρα διανομής παγκοσμίως.
Οπως εξηγεί στο Politico ο Κεν Βαν ντε Χιούβελ, δήμαρχος του Πουρς εδώ και 24 χρόνια, η φαρμακευτική επέλεξε την πόλη στα μέσα του 20ού αιώνα, όπως και άλλες εταιρείες, επειδή ακριβώς βρίσκεται τόσο κοντά σε λιμάνια και αεροδρόμια, στο κέντρο της Ευρώπης, και επειδή η βελγική κυβέρνηση, μετά το Σχέδιο Μάρσαλ, διευκόλυνε τις ξένες επιχειρήσεις να στήσουν τα κέντρα τους στη χώρα.
Η Pfizer εξαγόρασε την Upjohn το 1963 και έτσι το Πουρς έγινε το ένα από τα δύο μεγάλα εργοστάσια της εταιρείας. Τετρακόσια εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και φαρμάκων κατασκευάζονται εκεί ετησίως και ο αριθμός των εργαζομένων διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τώρα τους 3.000. Χάρη στο εμβόλιο του κορονοϊού, αναμένεται να αυξηθούν.
Το Βέλγιο διαθέτει ειδικούς με υψηλή κατάρτιση, προσωπικό καλά εκπαιδευμένο και υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής έρευνας, όπως σημειώνει ο Κεν Κόλπερτ, εκπρόσωπος της Pfizer στη χώρα.
Το Βέλγιο βρίσκεται, μαζί με τη Γερμανία και την Ιρλανδία, στην πρώτη τριάδα των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Οι Janssen, Biocartis, Novartis και GlaxoSmithKline βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα και έχουν μακρά παράδοση, στην παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Για αυτό και πολλοί Βέλγοι βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις μεγάλων φαρμακευτικών, όπως ο Πολ Στόφελς, επικεφαλής επιστήμονας της Johnson & Johnson, ο Πίτερ Πίοτ, ένας από τους κορυφαίους μικροβιολόγους στον κόσμο, ο οποίος ανακάλυψε τον ιό Εμπολα, το 1976, και είναι ειδικός σύμβουλος για τον κορονοϊό της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Μπρούνο Χόλτχοφ, που εργάζεται για το εμβόλιο της Οξφόρδης.
«Ο φαρμακευτικός κλάδος στο Βέλγιο βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Επενδύουμε ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, χάρη στην οποία βγαίνουν πολλά ικανά στελέχη ανωτέρου επιπέδου για ερευνητικά νοσοκομεία, τα οποία συνεργάζονται με τις φαρμακευτικές σε κλινικές δοκιμές. Επίσης, έχουμε ένα φορολογικό σύστημα ιδιαίτερα φιλικό για επιστημονική έρευνα και για πατέντες», εξηγεί η υπουργός Οικονομικών Χίλντε Κρέβιτς.
Οι βελγικές κυβερνήσεις έχουν φροντίσει για τη δημιουργία ενός σημαντικού οικοσυστήματος, στο οποίο οι εταιρείες, τα ινστιτούτα και τα πανεπιστήμια μπορούν να συνεργαστούν και να αλληλοβοηθηθούν.
Οσο για το Πουρς, η πόλη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Pfizer, δίνοντας άδειες π.χ. για την εξαγορά ή κατασκευή δρόμων που ενώνουν τις εγκαταστάσεις της, για ανεμογεννήτριες που χρειάζεται το εργοστάσιο, ακόμα και αν κάποιοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τον θόρυβο, μιας που βρίσκεται σε γειτονιά με κατοικίες.
Η δημοτική αρχή προσπαθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φαρμακευτικών, καθώς παρέχουν θέσεις εργασίας σε 5.000 κατοίκους, από εργαστηριακό προσωπικό μέχρι σε οδηγούς φορτηγών και συνεργεία καθαρισμού.
«Μπορεί κάποιοι να επικρίνουν την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε την Pfizer, όμως η εταιρεία δίνει δουλειά σε τόσους πολίτες μας και θα δώσει και σε άλλους, και επιπλέον, τώρα με το εμβόλιο του κορονοϊού, μας κάνει περήφανους για την πόλη μας», λέει ο δήμαρχος.
Δυστυχώς για τους κατοίκους του Πουρς, πάντως, όπως ομολογεί ο ίδιος, δεν προβλέπεται ειδική μεταχείριση στη χορήγηση του εμβολίου.