Από 80.000 έως και 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας ενδέχεται να είχαν χάσει τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid-19 μέχρι τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει να εμβολιάζονται πρώτοι, καθώς «δεδομένα από 119 χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, μόνο δύο στους πέντε εργαζόμενους στην Υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, ο μέσος όρος σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι στατιστικά ορθός, αφού στην Αφρική, λιγότεροι από έναν στους 10 επαγγελματίες υγείας έχουν εμβολιαστεί, τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στην Υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένοι».
Παράλληλα, όπως γράφει ο Guardian, ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και της Φροντίδας έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια της λοίμωξης Covid-19, μαζί με άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι πάνω από 10 μήνες από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια από τον ΠΟΥ, το γεγονός ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί, ήταν ένα «κατηγορητήριο» για τις χώρες και τις εταιρείες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά δόσεων.
Στην Ελλάδα πάντως, έχει εμβολιαστεί το 95% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το ποσοστό μόνο των υγειονομικών υπαλλήλων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στο 5% των ανεμβολίαστων συμπεριλαμβάνονται αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι. Συνολικά δεν έχουν εμβολιαστεί 447 γιατροί (από τους 21.285, δηλαδή 2,1%) και 2.500 νοσηλευτές (από τους 40.000).
Η Ανετ Κένεντι, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, ανέφερε ότι η οργάνωση θρηνεί για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχασαν τη ζωή τους.
«Τώρα είναι εξουθενωμένοι, συντετριμμένοι, σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι», πρόσθεσε η Κένεντι.
Ο ΠΟΥ έχει θέσει στόχο κάθε χώρα να έχει εμβολιάσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι 82 χώρες κινδυνεύουν να μην πιάσουν τον στόχο, κυρίως λόγω ανεπαρκούς διάθεσης εμβολίων.
Η λοίμωξη Covid-19 ενοχοποιείται για τουλάχιστον 4.900.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με καταμέτρηση από επίσημες πηγές που συνέταξε το AFP, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 243 εκατομμύρια κρούσματα.