Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από την Euroleague. Οι τρεις ρωσικές ομάδες που συμμετέχουν στην εφετινή διοργάνωση, αποβλήθηκαν από τη συνέχεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, μέχρι νεωτέρας. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή σε εύλογο χρονικό διάστημα, όλα τα ματς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ούνιξ Καζάν και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης θα ακυρωθούν, προκειμένου να προκύψει η νέα βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Το ίδιο θα συμβεί στο Eurocup με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν.
Ο CEO της διοργανώτριας Αρχής, Τζόρντι Μπερτομέου, τόνισε πως η Euroleague δεν κατηγορεί τους ρωσικούς συλλόγους, τη διοίκηση, ή το προσωπικό τους, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, με όσα συμβαίνουν, δεν θα μπορούσε να τηρήσει παθητική στάση. «Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα τρομερά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η EuroLeague Basketball και οι ομάδες της είναι βαθιά ριζωμένες στις κοινότητές τους. Σε μια κατάσταση όπως η σημερινή, είναι ευθύνη μας να υποστηρίξουμε αυτές τις κοινότητες και να δώσουμε φωνή στα “πιστεύω” τους», εξήγησε.
Αλλά το πιο ισχυρό («χτύπημα») για τον ρωσικό αθλητισμό ήταν η απόφαση της FIFA να αφήσει την εθνική ομάδα της χώρας εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στις 25 του μήνα θα έπαιζε στα play-off με την Πολωνία και, στη συνέχεια, εφόσον προκρινόταν, με την Τσεχία ή τη Σουηδία, διεκδικώντας ένα από τα τελευταία «εισιτήρια» της ευρωπαϊκής ζώνης για το Κατάρ. Μάλιστα, αυτό το «κάτι σαν φάιναλ-φορ» θα γινόταν στη Μόσχα. Τελικά, η Πολωνία θα περάσει «άνευ αγώνος». Το ίδιο θα συμβεί και με την εθνική Γυναικών της Ρωσίας στο Euro.
Ο κατάλογος με τις αθλητικές κυρώσεις που η Δύση επέβαλε στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είναι μακρύς.
– Η Σπαρτάκ Μόσχας αποβλήθηκε από το Γιουρόπα Λιγκ, κι έτσι η Λειψία δεν θα χρειαστεί να… ιδρώσει για να προκριθεί στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.
– Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (28 Μαΐου) δεν θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά στο Παρίσι.
– Η μια μετά την άλλη, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των ευρωπαϊκών χωρών (Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σουηδίας, Ελβετίας, κ.λπ.) ανακοινώνουν ότι οι ομάδες τους δεν επιθυμούν να παίξουν με ρωσικές, είτε σε επίσημη διοργάνωση, είτε σε φιλικό ματς.
– Το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ 2022, που θα φιλοξενούσε η Ρωσία (από τις 26 Αυγούστου), θα αλλάξει τόπο διεξαγωγής.
– Οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φόρμουλα-1 (FIA) ματαίωσαν το ρωσικό γκραν-πρι στο «Σότσι Οτοντρομ», επτά μήνες πριν από τη διεξαγωγή του.
– Οι τέσσερις μεγάλοι διεθνείς πυγμαχικοί φορείς (IBF, WBC, WBA και WBO) ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι αφαιρούν από το καλεντάρι τους τα ρωσικά πρωταθλήματα.
– Η παγκόσμια ομοσπονδία χόκεϊ στον πάγο απέκλεισε όλες τις εθνικές ομάδες καθώς και τους συλλόγους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από όλες τις διοργανώσεις όλων των ηλικιών.
– Η Νάντη αρνήθηκε να υποδεχτεί στη Γαλλία τον μοσχοβίτικο σύλλογο, Τσεκόβσκι Μεντβέντι, για τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου χάντμπολ που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα (Τρίτη).
Ακόμη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συνηθίζει να… μασάει τα λόγια της όταν καλείται να τοποθετηθεί σε γεωπολιτικά ζητήματα, προέτρεψε τις διεθνείς ομοσπονδίες όλων των σπορ να ματαιώσουν οποιοδήποτε αθλητικό event έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ή να αλλάξουν τον τόπο διεξαγωγής του. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα παράσημα του Ολυμπιακού Τάγματος που έχει απονείμει στον ρώσο Πρόεδρο και σε στελέχη της κυβέρνησής του. Δεκάδες ομοσπονδίες από δεκάδες χώρες έχουν, ήδη, κηρύξει τους αθλητές και τις αθλήτριες από τη Ρωσία ως ανεπιθύμητους.
«Ξηλώνουν» τους χορηγούς
Αθλητικοί οργανισμοί και σύλλογοι «γύρισαν την πλάτη» και στους χορηγούς τους, που προέρχονται από τη Ρωσία, χάνοντας έδοδα πολλών εκατομμυρίων σε χαλεπούς καιρούς. Η UEFA έβαλε τέλος στη συνεργασία της με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου, Gazprom, η οποία αφορούσε το Τσάμπιονς Λιγκ, το Euro 2024 και άλλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων, που της απέφερε σχεδόν 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη Γερμανία, η Σάλκε «ξήλωσε» το λογότυπο της Gazprom από τις φανέλες της. Στην Αγγλία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε συνάψει με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot. Η αμερικανική ομάδα της Φόρμουλα-1, Haas, αφαίρεσε από τα μονοθέσιά της τα χρώματα του βασικού της χορηγού, Uralkali.
Ο ρόλος της Ρωσίας στην παγκόσμια αθλητική σκηνή ήταν πρωταγωνιστικός, την τελευταία δεκαετία. Η χώρα διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 στο Σότσι, μπήκε στο καλεντάρι της Φόρμουλα-1 από το 2014, και φιλοξένησε μια σειρά από σπουδαία διεθνή events σε αρκετά από τα πιο «εμπορικά» σπορ. Για να συμβούν όλα αυτά φρόντισε και ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος ήθελε -μέσω του αθλητισμού- να κάνει αυτό που η Διεθνής Αμνηστία αποκαλεί «sportswashing». «Ξέπλυμα», όχι μόνο χρήματος, αλλά και όλων των «αμαρτιών» του καθεστώτος του. Δυστυχώς, η ΔΟΕ και η FIFA εξυπηρέτησαν τον σκοπό του, χαρίζοντας σε έναν ιμπεριαλιστή δικτάτορα δυο μεγάλες διοργανώσεις – δυο ευκαιρίες για να ενισχύσει το στάτους του.
Δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθούσε, στην Ουκρανία, όμως γνώριζαν όλα τα υπόλοιπα. Τις (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενες πρακτικές της διακυβέρνησής του. Τα… ατυχήματα που συχνά συνέβαιναν στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο πρόεδρος Ινφαντίνο δεν σκέφτηκε, ούτε μια στιγμή, να αφαιρέσει από τη Ρωσία τη διοργάνωση του ΠΚ, ακόμη και μετά την πρώτη επίθεση του Πούτιν στους γείτονές του. Οπως δεν το έκανε όταν ο πλανήτης «βούιζε» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες στο Κατάρ. «Ο Κόσμος έχει ερωτευτεί τη Ρωσία, έχει δημιουργήσει παντοτινούς δεσμούς φιλίας μαζί της», δήλωνε καθώς ο Πούτιν τον παρασημοφορούσε στο Κρεμλίνο. Τώρα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις, αλλά «κατόπιν εορτής».
Οι συνέπειες
Πόσο θα «πονέσει», άραγε, το καθεστώς Πούτιν από το «μπλακ-άουτ» στον ρωσικό αθλητισμό; «Ούτε που τον νοιάζει, πλέον, η τύχη των ρωσικών ομάδων και των ρώσων αθλητών», εκτιμά ο πρώην αξιωματούχος της ΔΟΕ, Τέρενς Μπερνς. «Θα παρουσιάσει τη Ρωσία ως θύμα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας που υποκινήθηκε από τους Αμερικανούς». Αλλά ο Μάικλ Πέιν, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της ΔΟΕ, έχει αντίθετη γνώμη: «Οι Ρώσοι είναι παθιασμένοι με τον αθλητισμό. Αν μείνουν έξω από τα μεγάλα events, η δυσαρέσκειά τους θα στραφεί εναντίον του Πούτιν. Οι αθλητικές κυρώσεις μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία. Θυμηθείτε ότι το αντίστοιχο μποϊκοτάζ εναντίον της Νότιας Αφρικής στη διάρκεια του “απαρτχάιντ” πίεσε το καθεστώς να αλλάξει πολιτική, περισσότερο και από τις οικονομικές κυρώσεις».
Το ίδιο πιστεύει και ο σερ Χιού Ρόμπερτσον, πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Ο αθλητισμός είναι δυσανάλογα σημαντικός για τα αυταρχικά καθεστώτα», τόνισε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).