Επικαιρότητα

Πόσο κινδυνεύουν ο 13ος και 14ος μισθός

Μπροστά σε ριζικές ανατροπές όσων ισχύουν στην αγορά εργασίας θα βρεθεί από το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αφορούν τους δύο επιπλέον μισθούς και το δικαίωμα στην απεργία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βέβαια διαψεύδει. Αλλά...
Protagon Team

Σειρά μέτρων-σοκ για την αγορά εργασίας έρχονται το φθινόπωρο, με περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγές στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αλλαγή -προς το αυστηρότερο- του τρόπου λήψης αποφάσεων για τις απεργίες.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, για πακέτο μέτρων που αφορούν τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά, το οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στέλεχος του υπουργείου συνόψισε στην εφημερίδα τους επόμενους μήνες με τη φράση «Τα δύσκολα πέρασαν, έρχονται τα χειρότερα», υπονοώντας ότι οι αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε προ ημερών θα είναι μικρότερες από αυτές για τα εργασιακά.

Εν τω μεταξύ, έμμεση επιβεβαίωση των πιέσεων έρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε εκδήλωση είπε ότι θα υπάρξουν σοβαρές πιέσεις στο νόμο για τα εργασιακά και ότι τα συνδικάτα «πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα που θα δώσουμε».

Απεργίες και μισθοί στο στόχαστρο

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθούν οι αλλαγές: ο 13ος και 14ος μισθός, το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες, το καθεστώς των απολύσεων και ο τρόπος δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η κατάργηση των δύο μισθών δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια με σκοπό την μείωση του εργατικού κόστους. Σύμφωνα με το Βήμα, αυτή τη φορά θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους θα υπάρξει επιμερισμός στους εναπομείναντες 12 μισθούς. Ωστόσο, όπως προσθέτει, αυτό θα καταστήσει τους νέους εργαζόμενους πιο «φθηνούς» από άποψη κόστους σε σχέση με τους ήδη εργαζόμενους, και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε κύμα απολύσεων.

Εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις απεργίες.  Στο τραπέζι τίθεται η επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), δηλαδή του κλεισίματος επιχειρήσεων σε περίπτωση κινητοποιήσεων, η οποία είχε καταργηθεί το 1982. Ακόμη, οι εργοδοτικοί φορείς έχουν ζητήσει να θεσπιστεί με νόμο η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται μόνο με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του συνδικάτου (50% + 1) και να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης από 24 σε 48 ώρες.

Στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνεται και κατάργηση των ορίων για τις ομαδικές απολύσεις, μέτρο που κατά τους θεσμούς θα «βοηθήσει» τις τράπεζες για την αναδιάρθρωσή τους, καθώς δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων. Για αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει σήμερα περιορισμός απολύσεων που φτάνει το 5% του προσωπικού (ως 30 άτομα) τον μήνα.

Τέλος, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των συνδικαλιστών ενώσεων και του καθεστώτος προστασίας των ίδιων των συνδικαλιστών. Θα υπάρξει δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστή (πχ για ποινικά αδικήματα, απιστία ή μακράς απουσίας) ενώ με το σημερινό καθεστώς το ερώτημα της απόλυσης τίθεται σε επιτροπή που αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι. Επιπλέον μειώνονται τόσο ο αριθμός των ημερών της συνδικαλιστικής άδειας όσο και ο αριθμός των προσώπων που μπορούν να την πάρουν.

Διαψεύδει ο υπουργός Εργασίας

Τη Δευτέρα πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε δημοσιεύματα για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μιλώντας για «κατασκευασμένες ειδήσεις που σκοπό έχουν να παρατείνουν την αβεβαιότητα». Σε δήλωσή του στο «Εθνος» ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι θεσμοί δεν έχουν βάλει ένα τέτοιο ζήτημα στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά.

Η εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση επιθυμεί την διασύνδεση με το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που φιλοδοξεί να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ. Αντίθετα, οι πιστωτές φέρονται να επιθυμούν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν ώστε να ρυθμίζεται το μισθολογικό από την κυβέρνηση.