Πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία ο κορονοϊός; Το BBC αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουν τι θα γίνει, όμως μπορούμε να πάρουμε μία γεύση εξετάζοντας ένα αντίστοιχο επεισόδιο, αυτό του ιού SARS, που εμφανίστηκε πάλι στην Κίνα, το 2002.
Προς το παρόν, μέσα στην Κίνα, ήδη καταγράφονται οι πρώτες απώλειες, ξεκινώντας από την τουριστική βιομηχανία. Την περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, που πολλοί ταξιδεύουν, απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Αλλοι τομείς που θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα, είναι η ψυχαγωγία και η αγορά ειδών δώρων. Πολλοί θα φοβούνται να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες ή να πάνε σε μέρη που μαζεύονται εκατοντάδες ή χιλιάδες, όπως σε αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα, σινεμά κλπ.
Η Γουχάν, από όπου ξεκίνησε ο ιός, είναι σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο.
Εκτός από τους ανθρώπους, ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα επηρεάσει τα αγαθά, τις επιχειρήσεις, τις αλυσίδες παραγωγής. Κάποιες παραδόσεις θα καθυστερήσουν, άλλες θα γίνουν πιο ακριβές.
Επίσης, πολύς κόσμος δεν θα μπορεί να πάει στη δουλειά του λόγω της απαγόρευσης.
Τα έξοδα περίθαλψης για τους ιδιώτες, τα κράτη και τις ασφαλιστικές θα εκτοξευθούν στα ύψη.
Το τι θα συμβεί εκτός Κίνας, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό της εξάπλωσης του ιού.
Μέχρι τώρα, επισημαίνει το BBC, το ευχάριστο νέο είναι ότι πολλοί ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως και έτσι η αναλογία ασθενών/θανάτων φαίνεται να μην είναι τόσο μεγάλη.
Αρνητικές συνέπειες έχουν διαπιστωθεί και στα χρηματιστήρια.
Οι πιθανές συνέπειες στις επιχειρήσεις οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση άνω του 2% τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν περίπου 180 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη.
Τους ισχυρότερους τριγμούς υπέστησαν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχειακών ομίλων, που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους κινέζους καταναλωτές. Οι βασικοί παίκτες στα είδη πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, οι επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, σημείωσαν άνοδο.
Υπάρχουν πάντως, και τομείς που αναμένουν κέρδη από την ιστορία αυτή, όπως π.χ. η φαρμακοβιομηχανία, τόσο από τα φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα, όσο και από το εμβόλιο, που ενδέχεται να είναι έτοιμο σε διάστημα από τρεις μήνες έως ένα χρόνο.
Επίσης, η τρομακτική ζήτηση για ιατρικές μάσκες και γάντια έχουν προκαλέσει την ραγδαία άνοδο των μετοχών κινεζικών εταιρειών που τα παράγουν.
Στην περίπτωση του SARS, το κόστος για την παγκόσμια οικονομία ήταν συνολικά 40 δισ. δολάρια. Η Κίνα ήδη ανακοίνωσε ότι διαθέτει οκτώ δισ. για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως αν κρίνουν από τον SARS, που ήταν ένα από τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων, η οικονομία αναμένεται να επανέλθει, σχετικά γρήγορα, όπως λέει η Τζένιφερ Μακίον, σύμβουλος χρηματοοικονομικών με έδρα το Λονδίνο.