Μία τεράστια -ενός χλμ.- τουρκική σημαία ενώνει τους διαδηλωτές της πολυήμερης πορείας, στο Ιζμίτ, 100 χλμ. από την Κων/πολη | REUTERS/Umit Bektas
Επικαιρότητα

«Πορεία για τη Δικαιοσύνη»: 100 χιλιόμετρα από την Πόλη

Με αφορμή τη φυλάκιση βουλευτή του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος άρχισε μία πορεία από την Αγκυρα, στις 15 Ιουνίου, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη - Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ετών 68, περπατά κάθε μέρα 20 χλμ, στο όνομα της Δικαιοσύνης
Protagon Team

«Adalet» σε μπάνερ, σε -ιδρωμένες- μπλούζες, στην άσφαλτο, σε πανό. Η τουρκική λέξη για τη Δικαιοσύνη είναι το κεντρικό σύνθημα μίας πορείας που άρχισε στις 15 Ιουνίου από την Αγκυρα και συνεχίζεται, μέχρι την Κυριακή, 9 Ιουλίου, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη (450 χιλιόμετρα).

Η «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» άρχισε με πρωτοβουλία του του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, όταν φυλακίστηκε ο βουλευτής του κόμματός του Ενίς Μπερμπέρογλου και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών με την κατηγορία ότι διοχέτευσε στον Τύπο βίντεο που δείχνει τον τουρκικό στρατό να μεταφέρει όπλα στη Συρία.

Το σύνθημα («Adelet») αποτυπωμένο με σκιές στην άσφαλτο, στην Ντούτζε, τη 14η μέρα της πορείας (REUTERS/Umit Bektas)

Κάθε μέρα ο 68χρονος αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης και οι συνοδοιπόροι διανύουν περίπου 20 χλμ! Ο πολιτικός -νέος Γκάντι, όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί παραπέμποντας στην περίφημη «Πορεία Αλατιού»- κάθε μέρα εξετάζεται από γιατρούς και αλλάζει αθλητικά παπούτσια ώστε να ανακουφίζει τον πόνο στις κλειδώσεις του.

Σε κάθε στάση ο αριθμός των διαδηλωτών αυξάνεται. Τους ένωσε το κύμα διώξεων και εκκαθαρίσεων που σημειώθηκε σε διάφορους κλάδους του δημόσιου τομέα το περασμένο έτος, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος το Ιουλίου 2016. Εκτοτε, πάνω από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί και άλλα 140.000 έχουν απομακρυνθεί προσωρινά ή οριστικά από τη θέση εργασίας ή το αξίωμά τους.

Η μέρα που άρχισε η πορεία, στη Αγκυρα, στις 15 Ιουνίου (REUTERS/Stringer)

Πλέον, είναι διαδεδομένη ανάμεσα στους τούρκους πολίτες η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί τη συγκυρία ώστε να συνθλίψει όλους τους πολιτικούς εχθρούς της και όχι μόνο τους φερόμενους ως («γκιουλενιστές») υποκινητές του πραξικοπήματος. Με άλλα λόγια, η πορεία για τη Δικαιοσύνη είναι στην πραγματικότητα μία πορεία κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του έχει καταδικάσει την πορεία με τον γνωστό τρόπο, «βλέποντας» τρομοκράτες στην ενορχήστρωσή της. Ωστόσο, από φόβο ότι η επέμβαση και καταστολή της διαδήλωσης θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτρέψει την ομαλή διεξαγωγή της πορείας.

Τουρκάλες που συμμετείχαν στην πορεία, τη 19η μέρα στο Ιζμίτ (REUTERS/Umit Bektas)

Ανά διαστήματα, πέρα από υποστηρικτές της πορείας, εμφανίζονται υποστηρικτές του Ερντογάν, τραγουδώντας το τραγούδι της εκστρατείας του τούρκου προέδρου και σχηματίζοντας το σύμβολο τεντώνοντας τα τέσσερα δάχτυλά τους. Αλλά σε γενικές γραμμές, όπως σημειώνει το BBC, οι 20 πρώτες μέρες της πορείας δείχνουν ένα μομέντουμ για την αντιπολίτευση: οι διαδηλωτές έχουν βρει έναν τρόπο να διαδηλώνουν μαζικά και ειρηνικά.

«Θέλουμε μία πολιτισμένη Τουρκία», σχολίασε κατά τη διάρκεια της πορείας ο Κιλιντζάρογλου, τη 19η μέρα, στο Ιζμίτ, 100 χιλιόμετρα πριν από την Κωνσταντινούπολη. «Χρειαζόμαστε Δικαιοσύνη, όχι φυλακισμένους βουλευτές, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να εξασφαλίσουμε τη Δημοκρατία και την κατάρρευση του αυταρχικού καθεστώτος».