Ο Γουίλ Σμιθ και η Τζέσικα Τσάστεϊν σχολίασαν αρνητικά τις επιλογές στο Φεστιβάλ των Καννών. Εδώ με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Πέδρο Αλμοδόβαρ | REUTERS/Eric Gaillard
Θέματα

Τι ενόχλησε την Τζέσικα Τσάστεϊν στις Κάννες

Η αμερικανίδα ηθοποιός και μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης δήλωσε ότι η εικόνα των γυναικών στο σινεμά, όπως την είδε από τις ταινίες που προβλήθηκαν στις Κάννες, είναι διαστρεβλωτική
Κιάρα Σουγκανίδου

«Ηταν η πρώτη φορά που κάθισα και είδα 20 ταινίες μέσα σε δέκα μέρες. Και μου αρέσουν οι ταινίες. Αλλά το μόνο πράγμα που κράτησα από αυτή την εμπειρία μου είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τις γυναίκες μέσα από τους χαρακτήρες που υποδύονται στις ταινίες.

»Ελπίζω πως όταν θα συμπεριλάβουμε σεναριογράφους και κινηματογραφίστριες στη διοργάνωση, οι χαρακτήρες που θα βλέπω στις ταινίες θα είναι πιο κοντινοί σε αυτό που ξέρω ότι είναι οι γυναίκες στην καθημερινότητά μου. Οι γυναίκες στην αληθινή ζωή είναι δραστήριες, έχουν τη δική τους άποψη για τα πράγματα και δεν υπάρχουν μόνο για να αντιδρούν στα ερεθίσματα που δίνουν οι άνδρες που τις περιβάλλουν».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέφρασε τέτοιου είδους άποψη η Τζέσικα Τσάστεϊν. Σε παλαιότερη συνέντευξή της στον Guardian είχε επισημάνει την έλλειψη κριτικών κινηματογράφου γένους θηλυκού. «Οι κριτικοί είναι εκείνοι που συστήνουν στο κοινό τις ταινίες που αξίζουν. Όταν το 90% των κριτικών παγκοσμίως είναι άνδρες, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει ουδέτερη άποψη για τις ταινίες όσον αφορά τα δύο φύλα. Πρέπει να καταλάβουμε πως χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες κριτικούς οι οποίες θα μπορούν να δείξουν ότι οι γυναικείες ιστορίες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τις ανδρικές».

Η αλήθεια είναι πως οι Κάννες, είναι ένα μάλλον «ανδροκρατούμενο», από την άποψη της κινηματογραφικής δημιουργίας, φεστιβάλ. Δηλαδή η μόνη σκηνοθέτις που έχει πάρει ποτέ το μεγαλύτερο βραβείο, τον Χρυσό Φοίνικα, είναι η νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον. Και μιλάμε για ένα φεστιβάλ ηλικίας 70 ετών! Προσφάτως η Κάμπιον χαρακτήρισε «τρελό» το γεγονός ότι έχει πάρει μόνο εκείνη αυτό το βραβείο.

Φέτος πάντως βραβεύτηκαν δύο γυναίκες δημιουργοί. Η Σοφία Κόπολα έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Beguilded» και είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του φεστιβάλ που έχει πάρει τέτοιο βραβείο. Η προηγούμενη ήταν η Γιούλια Σόλντσεβα, το 1961, για την ταινία «Φλογισμένα χρόνια»! Η Σόλντσεβα ήταν η πρώτη σκηνοθέτις που βραβεύτηκε σε οποιοδήποτε από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Θέμα της περίφημης ταινίας της είναι η ρωσική αντίσταση στη ναζιστική κατοχή του 1941.

Η άλλη δημιουργός που βραβεύτηκε φέτος είναι η σκωτσέζα σκηνοθέτις Λιν Ράμσεϊ για τη διασκευή του σεναρίου της ταινίας της «You were never really here».

Αυτά λοιπόν είπε η Τζάστεϊν. Ετερη διαμαρτυρία στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου ήταν αυτή του Γουίλ Σμιθ: «Καναδυό μαύροι τύποι δεν θα κάνουν κακό του χρόνου». Ο αμερικανός ηθοποιός αναφέρθηκε με αυτή τη δήλωσή του στην έλλειψη μαύρων στις υποψηφιότητες.