Σε μια εποχή που η τηλεόραση δέχεται τον έντονο ανταγωνισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου η τέχνη διαχείρισης της εικόνας δεν φθίνει. Απεναντίας αποκτά μια μεγαλύτερη σημασία. Ο Χρήστος Κάρλο μας παρουσιάζει μέσα από τα δύο του βιβλία τη δύναμη της τεχνικής λήψης και επεξεργασίας της οπτικοακουστικής πληροφορίας στην τηλεόραση. Οι τίτλοι των βιβλίων είναι : «Τηλεοπτική Παραγωγή» και «Βίντεο Μοντάζ» αντίστοιχα από τις εκδόσεις ΈΝΑΣΤΡΟΝ.
Τα δύο αυτά εγχειρίδια του μετρ της τηλεόρασης Χρήστου Κάρλος παρακολουθούν τους πιο καίριους τεχνολογικούς και αισθητικούς πειραματισμούς της εποχής μας. Ο Δημήτρης Ποταμιανός καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, είπε χαρακτηριστικά ότι “το έργο του Χρήστου Κάρλου, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην ΕΡΤ και που συντονίζει σήμερα τις εργασίες του ραδιοτηλεοπτικού στούντιο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι ένα πολύτιμο βοήθημα εν προκειμένω. Οδηγεί τον αναγνώστη από τους θεμελιώδεις νόμους της οπτικής, της φυσικής πρόσληψης των ερεθισμάτων, όπως όμως και της “οφθαλμαπάτης”, μέχρι την τεχνολογική “προσαρμογή” τους, μέσω της κάμερας με συμπαραστάτη τον ήχο, με περιγραφικούς, διαγραμματικούς και αφηγηματικούς, εν τέλει, στόχους- όπου εδώ περνάμε πια στο πεδίο της καλής τέχνης. Το κείμενο είναι συχνά πυκνό και δεόντως “τεχνικό”, αλλ‘ αυτό δεν θ‘ αποθαρρύνει βέβαια τον φιλοπρόοδο αναγνώστη, που είναι έτσι κι αλλιώς έτοιμος, όπως ισχυρισθήκαμε προηγουμένως, να περάσει και στη δική του πράξη!” Ο Δημήτρης Ποταμιανός θεωρεί ότι η αναλογική προπαιδεία διόλου δεν βλάφτει αλλά το μέλλον του “βιντεοκειμένου” είναι ψηφιακό, και όλες οι απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή “σύνταξη`” και την αποτελεσματική μετάδοσή του είναι στη διάθεσή μας χάρη στο έργο του Κάρλος που δεν αμελεί διόλου να μας εισάγει σε σχετικές τεχνικές παραμέτρους.
Σήμερα η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας συγκλίνει σε μια κοινή αντιμετώπιση των διαφορετικών μέσων έκφρασης της οπτικοακουστικής πληροφορίας που απευθύνεται στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μέσα από τα βιβλία αναλύονται οι αρχές λειτουργίας των μέσων αυτών χρησιμοποιώντας, ως δημιουργικά εργαλεία έκφρασης, το λόγο, την εικόνα και τον ήχο. Όλα αυτά κατευθύνονται με τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο φωτισμός, η πλανοθεσία, η ηχοληψία, τα σκηνικά, η σκηνοθεσία και το μοντάζ. Αναλυτικότερα στο περιεχόμενο της ύλης των βιβλίων καταγράφονται: Αρχές λειτουργίες της τηλεόρασης, Ποιοτικά-Τεχνικά χαρακτηριστικά της εικόνας. Η λειτουργία και χειρισμός της κάμερας. Οι χώροι παραγωγής(Studio-OB VAN), οι βασικές συσκευές παραγωγής, τα καλώδια σύνδεσης, ο φωτισμός, ο ήχος, η ψηφιακή τηλεόραση και ο ψηφιακός κινηματογράφος. Συστήματα εγγραφής εικόνας – ήχου, χρήση του Time Code, συστήματα γραμμικού μοντάζ, συστήματα μη γραμμικού μοντάζ, η τεχνική και η τέχνη του μοντάζ, τεχνικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις στο μοντάζ, εγγραφή ήχων και μιξάζ, ειδικά τεχνάσματα- KEY,DVE, και τέλος φιλμικό μοντάζ.
Υπόψη ότι τα βιβλία δεν απευθύνονται μόνο σε σπουδαστές αλλά και στους επαγγελματίες καθώς ένας δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, ηχολήπτης ή κάποια άλλη συναφής ειδικότητα για να υπηρετεί με επάρκεια το χώρο πρέπει να γνωρίζει στοιχειωδώς τουλάχιστον τα μέσα που χρησιμοποιεί και τις αρχές που τα διέπουν.