Οταν ο μεγιστάνας των ακινήτων Χάρι Μακλόου και η πρώην σύζυγός του Λίντα ανήγγειλαν τον χωρισμό τους, ο κόσμος της τέχνης πάγωσε. Το ζευγάρι ήταν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων μοντέρνας τέχνης στις ΗΠΑ, οι οποίοι διέθεταν μια συλλογή 65 πινάκων και γλυπτών των Αλμπέρτο Τζακομέτι, Αντι Γουόρχολ, Πάμπλο Πικάσο, Μαρκ Ρόθκο, Βίλεμ ντε Κούνινγκ και πολλών άλλων.
Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο πέρυσι μετά από 59 χρόνια που έζησαν μαζί. Κατά τη διάρκεια της δίκης για το διαζύγιο, που άρχισε το 2018, αποφασίστηκε να πωληθούν τα έργα τέχνης, που είχαν από κοινού στην κατοχή τους, και να μοιραστούν τα έσοδα. Και επειδή δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αξία των έργων τους, ο δικαστής διόρισε έναν διαχειριστή για να επιβλέπει την πώληση των αντικειμένων.
Τελικά η εκπληκτική συλλογή τους βγήκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και συγκέντρωσε περισσότερα από 676 εκατ. δολάρια (600 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, σε πρώτη φάση δημοπρατήθηκαν 35 κομμάτια, ενώ άλλα 35 έργα τέχνης πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία τον επόμενο χρόνο.
Στα αντικείμενα προς πώληση περιλαμβανόταν το «No 7», ένας πίνακας του Μαρκ Ρόθκο που πωλήθηκε για 82,5 εκατ. δολάρια, η δεύτερη υψηλότερη τιμή για ένα κομμάτι του καλλιτέχνη.
Δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο αγοραστής, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπήρξαν σκληρές προσφορές μεταξύ ατόμων που εκπροσωπούσαν πελάτες από την Ασία.
Το «Number 17, 1951», ένα έργο του Τζάκσον Πόλοκ, έφτασε τα 61,2 εκατ. δολάρια, ενώ η μεταξοτυπία «Nine Marilyns» του Αντι Γουόρχολ, που δημιουργήθηκε λίγο μετά τον θάνατο της ηθοποιού Μέριλιν Μονρόε, έφτασε τα 48,5 εκατ. δολάρια.
Η συλλογή εκτιμήθηκε ότι αξίζει 400 εκατ. δολάρια και είχε περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις, όπως η Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και το Λονδίνο πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για τη δημοπρασία.
Ο έμπορος έργων τέχνης Αντριου Φάμπρικαντ είπε στους New York Times ότι η κύρια συλλέκτρια ήταν η Λίντα Μάκλοου και ότι της είχε πουλήσει πολλά από τα κομμάτια που βγήκαν σε δημοπρασία τη Δευτέρα.
«Κάθε έργο εδώ μέσα είναι λεπτό και μοναδικό», είπε.