Protagon A περίοδος

«Μεταμεσονύκτια τρέλα»

Αν είστε αρκετά γενναίοι, βυθιστείτε σε ένα πρόγραμμα που συλλέγει τα τρομερά, τα παράξενα και τα τρομερά παράξενα από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, τα οποία δεν πρόκειται να σας αφήσουν να δείτε το μέσο ξανά με τον ίδιο τρόπο…

Αρης Μαλανδράκης

«Είναι από τις ταινίες που λες, “Τι στο #!@*?* σκέφτονταν/σνίφαραν/κάπνιζαν αυτοί οι τύποι;” και “Πού μπορώ να βρω κι άλλη τέτοια καλή πραμάτεια;”. Μοιραζόμαστε αυτό το υπέροχο αίσθημα εξωπραγματικού, απορίας και απόλαυσης, και σας παρουσιάζουμε ό,τι πιο αλλόκοτο έχει δημιουργηθεί στον κόσμο του animation τα τελευταία χρόνια. Αν είστε αρκετά γενναίοι, βυθιστείτε σε ένα πρόγραμμα που συλλέγει τα τρομερά, τα παράξενα και τα τρομερά παράξενα από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, τα οποία δεν πρόκειται να σας αφήσουν να δείτε το μέσο ξανά με τον ίδιο τρόπο… Απλά συνεχίστε να επαναλαμβάνετε: “Είναι μόνο μια ταινία! Είναι μόνο μια ταινία! Είναι μόνο… μια ταινία;”».

Με αυτά τα λόγια προλογίζουν το πρόγραμμα “Midnight Madness” (Μεταμεσονύκτια Τρέλα), οι διοργανωτές του διεθνούς φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων KLIK!, που διεξάγεται από 12–17 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ. Η «Μεταμεσονύκτια Τρέλα» είναι μια από τις διαγωνιστικές κατηγορίες του φεστιβάλ και σε αυτή συμμετέχει εφέτος μια ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων. Το «Ανδρέας & Χριστίνα» (σκηνοθεσία, σχεδιασμός χαρακτήρων, animation Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, σενάριο Ανδρέας Μπέκιος – Χριστίνα Παύλου, παραγωγή: SYLLIPSIS Ltd.), είναι ένα «γαμήλιο ντοκιμαντέρ» -Wedumentary, σύμφωνα με τον λογοπαικτικό υπότιτλο της ταινίας. Περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο την ιστορία αγάπης του Ανδρέα και της Χριστίνας σε μόλις 4' 48΄΄ που διαρκεί η ταινία. Στο ίδιο πρόγραμμα διαγωνίζονται άλλες 21 ταινίες, συμβάλλοντας με τις… θεότρελες ιστορίες τους στη «Μεταμεσονύκτια Τρέλα». Οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους: “Kamazutra” (Herve Lopez, Γαλλία), «Η σεξουαλική ζωή των Δεινοσαύρων» (Delphine Hermans, Βέλγιο), «Καταπίνοντας ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο» (Mar, Βραζιλία») κ.ά.

Στη φετινή, έκτη διοργάνωση του KLIK! υπάρχουν πάνω από 1.300 συμμετοχές, από 75 χώρες. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώνεται το “Emerging Animation Countries”: ένα πρόγραμμα με ταινίες κινουμένων σχεδίων από χώρες όπου δεν υπάρχει παράδοση στο είδος, αλλά ανθίζουν πολλά νέα ταλέντα. Από την άλλη, tο Getting your Series Going προσφέρει σε νέους animators ιδέες και λύσεις για να προωθήσουν τη δουλειά τους. Πέντε επαγγελματίες του χώρου θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και θα δώσουν απαντήσεις σε κάποια καίρια ερωτήματα: Από πού να ξεκινήσεις; Θα κάνεις γνωστή τη δουλειά σου μέσω του ίντερνετ, θα στοχεύσεις ένα τηλεοπτικό κανάλι, ή θα αναζητήσεις (και με ποιους τρόπους) διεθνή χρηματοδότηση; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα Political Animated Shorts, με ταινίες μικρού μήκους που διακρίνονται για την «κοφτερή» πολιτική ματιά των δημιουργών τους. Ανάμεσά τους, το “Paranoia” του Ινδού Sandeepan Chanda, το “Stop the Show” του Max Hattler, για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας, και το “Reality 2.0” του Μεξικανού Victor Orozco Ramirez σε παραγωγή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Αμβούργου. 

*To φεστιβάλ ΚLIK ξεκινά την Τρίτη 12 Νοεμβρίου.