Οσοι κυκλοφορούν αυτή την εποχή στην Κρουαζέτ των Καννών φορούν προστατευτικές στολές | Reuters /Eric Gaillard
Επικαιρότητα

Κάννες 2020: Καλώς ήλθατε στο φεστιβάλ-ζόμπι της εποχής της Covid-19

Το γαλλικό φεστιβάλ κινηματογράφου παρουσίασε το πρόγραμμα των ταινιών που θα έκαναν πρεμιέρα στις Κάννες τον περασμένο μήνα. Κίνηση ιδιοφυής ή ένδειξη σκληρότητας;
Protagon Team

Το λαμπερό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που κάθε Μάιο γεμίζει τη γαλλική Ριβιέρα με διασημότητες και σταρ από όλο τον κόσμο έκανε προσφάτως κάτι πραγματικά καταπληκτικό: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα των 56 ταινιών που θα έκαναν πρεμιέρα τον Μάιο του 2020 στις Κάννες, δύο εβδομάδες μετά τις προβλεπόμενες προβολές, που όμως δεν έγιναν αφού το δεκαπενθήμερο φεστιβάλ έπεσε θύμα του κορονοϊού.

Για τους κριτικούς κινηματογράφου και τους σινεφίλ, η ανακοίνωση, που έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Τιερί Φρεμό και τον πρόεδρο του φεστιβάλ, Πιερ Λεσκούρ ισοδυναμεί με κάτι σαν: «Mesdames et messieurs, ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα θα μπορούσατε να είχατε δει…»

Ο Μπιλ Μάρεϊ σε σκηνή της ταινίας του Γουές Άντερσον «The French Dispatch» (Searchlight Pictures)

Στα highlights της λίστας, που ανακοινώθηκε, περιλαμβάνονται η τελευταία ταινία του Γουές Άντερσον «The French Dispatch», το νέο animation  της Pixar«Soul», και δύο επεισόδια από την τηλεοπτική δουλειά του οσκαρικού σκηνοθέτη Στιβ ΜκΚουίν «Small Axe» για τη ζωή στην λονδρέζικη κοινότητα των Δυτικών Ινδιών (όπως αποκαλούνται τα νησιά της Καραϊβικής) μεταξύ του 1969 και του 1982.

Ανάμεσα στις ταινίες που ανακοινώθηκαν και οι οποίες δεν χωρίζονται στα γνωστά τμήματα του Φεστιβάλ (Διαγωνιστικό, Ένα Κάποιο Βλέμμα, Εκτός Διαγωνιστικού, Μεταμεσονύκτιες και Ειδικές προβολές), βλέπουμε ακόμα το «Ammonite» του Φράνσις Λι με πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Γουίνσλετ ως κυνηγό απολιθωμάτων του 19ου αιώνα Μέρι Ανινγκ και Σερσε Ρόναν στον ρόλο της γεωλόγου Σάρλοττ Μάρτσισον με την οποία η Ανινγκ δημιουργεί μια έντονη σχέση.

Επίσης, υπάρχει το «Earwig and the Witch» του Studio Ghibli, η πρώτη τρισδιάστατη ταινία που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή βασισμένη στο παιδικό βιβλίο της Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βίγκο Μόρτενσεν «Falling», το ρετρό «Été 85» του Φρανσουά Οζόν, το «The Real Thing» του Κότζι Φουυκάντα, τα φιλμ των νεομφανιζόμενων Τόμας Βίντεμπεργκ «Another Round», Ναόμι Καβάσε «True Mothers», και Σανγκ-χο Γιέον, «Peninsula».

Οι Κέιτ Γουίνσλετ και Σέρσε Ρόναν πρωταγωνιστούν στην ταινία «Ammonite» του Φράνσις Λι (See-Saw Films)

Αξιο αναφοράς και το δράμα «Last Words» του Τζόναθαν Νόσιτερ, με πρωταγωνιστές τους Νικ Νόλτε, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Στέλαν Σκαργκαρντ, σχετικά με τους τελευταίους επιζώντες της Γης που συγκεντρώνονται για τελευταία φορά σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου πριν σβήσει οριστικά η ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τον Φρεμό, φέτος κατατέθηκαν 2.067 ταινίες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις περσινές 1.845 υποβολές. Από τις 56 ταινίες, οι 16 είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες δημιουργούς και οι 15 αποτελούν κινηματογραφικά ντεμπούτα.

Και πιθανότατα, όλοι αυτοί οι τίτλοι θα εμφανίζονται παντού τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ορισμένοι που δεν αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης πιστεύεται ότι έχουν αναβληθεί για το φεστιβάλ του 2021.

Μεταξύ των ταινιών που πιθανολογείται ότι θα συμπεριληφθούν στη λίστα του 2021 είναι και το θρίλερ του Πολ Φερχόφεν «Benedetta», οι «Three Stories» του Νάνι Μορέτι, και το μιούζικαλ «Annette» του Λίο Κάραξ.

Οι Νικ Νόλτε, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Στέλαν Σκαργκαρντ πρωταγωνιστούν στο «Last Words» (Stemal Entertainment)

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι διττό, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Telegraph. Πρώτον, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι επίσημα επιλεγμένες ταινίες θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το διάσημο σήμα του Φεστιβάλ των Καννών στα λογότυπα της πρεμιέρας τους, στις αφίσες τους και αλλού. Και δεύτερον, τώρα σχεδόν όλοι αισθάνονται ακόμη χειρότερα για την ακύρωση του φεστιβάλ από ό,τι πριν από λίγες μέρες.

Οποιαδήποτε άλλη χρονιά, μια πρεμιέρα στις Κάννες μπορούσε να αλλάξει τα πάντα και με τρόπους που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τη λαμπερή φούσκα του φεστιβάλ. Πάρτε για παράδειγμα τις περσινές ταινίες «Παράσιτα» και «Κάποτε στο… Χόλιγουντ».

Αυτές οι ταινίες, φυσικά, και θα ήταν καταπληκτικές είτε είχαν κάνει το ντεμπούτο τους στην Κυανή Ακτή είτε σε μια αγορά ταινιών. Αλλά η βιομηχανία του φεστιβάλ των Καννών κατάφερε να τις μετατρέψει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και οι δύο συζητήθηκαν και δοξάστηκαν επί μήνες με απίστευτα αποτελέσματα στο box office και οι σκηνοθέτες τους θεωρήθηκαν με σιγουριά νικητές των Όσκαρ πολύ πριν ξεκινήσει η σεζόν των βραβείων.

Oι Λανς Χένρικσεν και Βίγκο Μόρτενσεν στην ταινία «Falling» με την οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο τελευταίος (GEM Entertainment)

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να πούμε ότι όλα αυτά συνέβησαν μόνο χάρη στο λογότυπο του φεστιβάλ. Αντίθετα, βοηθήθηκαν από όλα εκείνα που συνήθως προσφέρει το λογότυπο: λαμπερές αφίξεις στο κόκκινο χαλί που τις βλέπει όλος ο κόσμος, ένα μπαράζ κινηματογραφικών κριτικών και συνεντεύξεων, διεκδίκηση των βραβείων, προβολή σκανδάλων, υπέροχες εκδηλώσεις, νεαρές στάρλετ και καυτές συζητήσεις που μπορούν να φέρουν έναν τίτλο στη λίστα με τα must-watch όλων μας…

Χωρίς τίποτα από τα παραπάνω, το Φεστιβάλ Καννών 2020 δεν είναι παρά μερικές λέξεις σε μια συνέντευξη Τύπου και στην καλύτερη περίπτωση, μια γλυκόπικρη υπενθύμιση του τι θα μπορούσε να ήταν. Αμφιβάλλετε;

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τις ταινίες του Φεστιβάλ Καννών 2020