Τελικά, δεν κατάφερε να αποσπάσει εισιτήριο για τον τελικό της 61ης Eurovision, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, στη Στοκχόλμη, η Ελλάδα. Διαγωνίστηκε στον πρώτο ημιτελικό με το τραγούδι «Utopian land», από τους Argo.
Το τραγούδι -ένα χιπ χοπ κομμάτι με ποντιακή λίρα, αγγλικό, αλλά και ποντιακό στίχο- με ξεκάθαρες αναφορές στην προσφυγιά, κρίθηκε εξ αρχής ως αμφιλεγόμενο – πλέον, και εκ του αποτελέσματος. Με αυτό συμμετείχε η Ελλάδα στον ημιτελικό της Τρίτης 10 Μαΐου (22.00, EΡΤ1). «Αντίπαλοί» του ήταν τα τραγούδια των (κατά σειρά εμφάνισης) Φινλανδίας, Μολδαβίας, Ουγγαρίας, Κροατίας, Ολλανδίας, Αρμενίας, Σαν Μαρίνο, Ρωσίας, Δημοκρατίας της Τσεχίας, Κύπρου, Αυστρίας, Εσθονίας, Αζερμπαϊτζάν, Μαυροβουνίου, Ισλανδίας, Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, Μάλτας. Το «Utopian Land» παρουσιάστηκε δεύτερο, μετά το φινλανδικό «Sing It Away».
Το συγκρότημα «Argo» προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Δυστυχώς για τη χώρα μας τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και μείναμε εκτός Eurovision. Στον Α΄ημιτελικό εμφανίστηκαν, συνολικά, 18 χώρες και τις εντυπώσεις κέρδισε η Ρωσία. Και η Αρμενία, εννοείται!
Δείτε την ελληνική εμφάνιση
Οι χώρες οι οποίες περνάνε στον ημιτελικό είναι:
1) Αζερμπαϊτζάν
2) Ρωσία
3) Ολλανδία
4) Ουγγαρία
5) Κροατία
6) Αυστρία
7) Αρμενία
8) Τσεχία
9) Κύπρος
10) Μάλτα.
Οι Minus One κατάφεραν και έστειλαν την Κύπρο στον τελικό του διαγωνισμού της Eurovision, με το ποπ-ροκ τραγούδι «Alter Ego».
Σε κάθε περίπτωση, η ώρα για το σιφόν, το λάτεξ και τα πυροτεχνήματα, τα εξτένσιον στα μαλλιά και τις παράξενες ασυμφωνίες των τραγουδιστών στα φωνητικά, τα πάλλευκα χαμόγελα που σχεδόν φωσφορίζουν, έφτασε! Οι διοργανωτές του διαγωνισμού Eurovision εφέτος, έχουν… συνωμοτήσει για να δημιουργήσουν μια πολύ πιο μελαγχολική εκδήλωση. Με θέμα την «ένωση» το φετινό σόου θα περιλαμβάνει μια χορευτική ακολουθία που θα φέρνει στον νου την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Ο Μανς Ζελμερλόου, ο περσινός νικητής και συμπαρουσιαστής του φετινού διαγωνισμού, δήλωσε στο σουηδικό SVT: «Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Θέλουμε προφανώς να το θίξουμε αυτό. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν σαν να θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Εχουμε κλείσει τα σύνορα τώρα, συνεπώς δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλά για τα οποία θα μπορούσαμε να είμαστε υπερήφανοι». Ο παραγωγός περιεχομένου του σόου Σβεν Στογιάνοβιτς δήλωσε στο ίδιο Μέσο: «Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν και να μείνουν με κάτι που θα τους κάνει να σκεφτούν μετά την παράσταση».
Η πρέσβειρα της Σουηδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Νίκολα Κλας, έχει κάνει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί στο BBC World και ονομάζεται «Ο οδηγός της Σουηδέζας Πρέσβειρας στην Eurovision». Και συνιστά ότι η ιστορία του διαγωνισμού αφορά τόσο στην πολιτική όσο και στην ποπ. Αναφέρει την φετινή ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τόσο πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή. Οι κανόνες της Eurovision δεν επιτρέπουν τα πολιτικά τραγούδια, αλλά η Ρωσία έχει πάρει μια μικρή γεύση από τη συμμετοχή της Ουκρανίας με τίτλο «1944» γραμμένο από την τραγουδίστρια Γιαμάλα που αν και δεν αναφέρεται ρητά στους Τάταρους της Κριμαίας ή στον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, ωστόσο ασχολείται με την εμπειρία της γιαγιάς της που βίωσε τον διωγμό τα χρόνια που χιλιάδες Τάταροι εξορίστηκαν.
Με θέμα την «ένωση» το φετινό σόου θα περιλαμβάνει μια χορευτική ακολουθία που θα φέρνει στον νου την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη
Το Σάββατο 14 Μαΐου, 200 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν το σόου, την ώρα που τα πρώτα δάκρυα έχουν ήδη πέσει καθώς οι σημαίες δεν θα είναι 43 αλλά 42 αφού η Ρουμανία αποκλείστηκε αδυνατώντας να πληρώσει χρέος 18,5 εκατ. ευρώ. Η άτυχη 24χρονη τραγουδίστρια Οβιντιου Αντον που είχε ήδη επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη Ρουμανία δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Αγαπητοί φίλοι, έχω λάβει τελικά την επίσημη ανακοίνωση. Προσπαθώ να χαμογελάσω και να μην παρασυρθώ αλλά είναι άδικο». Ηταν ίσως μια τυχερή εξέλιξη για τη Ρουμανία αφού αν κέρδιζε τον διαγωνισμό θα έπρεπε να πληρώσει το σύνολο της διοργάνωσης για το 2017.
Οι λογικοί Σουηδοί έχουν δραματικά μειώσει το κόστος της εκδήλωσης με το Αζερμπαϊτζάν να θεωρείται πως έχει πραγματοποιήσει τον πιο δαπανηρό διαγωνισμό που έγινε ποτέ. Το 2012 οι Αζέροι ξόδεψαν τουλάχιστον 95 εκατ. ευρώ για τις προετοιμασίες, χτίζοντας νέο στάδιο στο Μπακού και ανακαινίζοντας ένα παλιό σε περίπτωση που το Crystal Hall δεν ήταν έτοιμο στην ώρα του.
Ο δεύτερος ημιτελικός θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης. Στον τελικό της 14ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς – δέκα από κάθε βραδιά – ενώ οι υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι «Big Five» (Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία) καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία, θα περάσουν απευθείας στον τελικό.