Οταν ο Τζέφρι Ρόμπερτσον λέει κάτι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλό είναι να τον ακούμε. Τον ακούν οι Βρετανοί για παράδειγμα – είναι ο επικεφαλής της νομικής ομάδας που είχε ετοιμάσει για λογαριασμό της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης τη νομική γνωμοδότηση για τη διεκδίκηση των αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο, έδινε εντολές και στην Αμάλ Αλαμουντίν.
Ο Ρόμπερτσον λοιπόν, διακεκριμένος δικηγόρος του Λονδίνου, διατυπώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, με την οποία συνδέει την επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit με τις Βρυξέλλες. Την πρότασή του μάλιστα, ο Ρόμπερτσον την αναπτύσσει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Guardian.
Κατά τον Ρόμπερτσον η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit την επανένωση των «κλεμμένων» Γλυπτών, καθώς το Άρθρο 167 της Συνθήκης της Λισσαβόνας ορίζει ότι «όταν αναλαμβάνουν δράση υπό άλλες πρόνοιες της συνθήκης» (όπως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50) οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη πρέπει «να λαμβάνουν υπόψη» το σκοπό «συντήρησης και διαφύλαξης πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σπουδαιότητας».
Οπως σχολιάζει ο γνωστός νομικός, «δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, επομένως οι διαπραγματευτές από αμφότερες τις πλευρές θα πρέπει να λάβουν υπόψη την επανένωση (των Γλυπτών)».
Στη συνέχεια μάλιστα αναφέρει ότι το άρθρο αυτό «υποχρεώνει» τους ευρωπαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τα κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα της επανένωσης στο τραπέζι των συνομιλιών για το Brexit, ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Προσθέτει από την άλλη, ότι από τη στιγμή που η αξία των Γλυπτών είναι ανεκτίμητη, η Βρετανία θα πρέπει να λάβει σε αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit.
Ο Ρόμπερτσον επικαλείται επίσης το Αρθρο 3 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών-μελών (με τη Βρετανία να παραμένει πλήρες μέλος έως την έξοδο της) να ενισχύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. «Αυτό προφανώς μπορεί να υλοποιηθεί επανενώνοντας τα Γλυπτά», σχολιάζει.
Σημειώνεται ότι το περίγραμμα της πρότασης είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά ο Τζέφρι Ρόμπερτσον προ εβδομάδων σε δείπνο ελλήνων δημοσιογράφων του Λονδίνου.