Ένας ψηφοφόρος που θ' ακούσει ή διαβάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με περίπου 6,8 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω πως θα επηρεαστεί. Δεν ξέρω σε ποιον βαθμό κι αν η επιρροή αυτή θα καθορίσει και την ψήφο του, αλλά μάλλον δεν θα περάσει απαρατήρητη αυτή η πληροφορία. Αν, μάλιστα, την πληροφορία αυτή τη συνοδεύει μια δεύτερη, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη δημοσκόπηση παραγγέλθηκε και δημοσιεύτηκε σ' ένα μέσο ενημέρωσης που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, τότε σίγουρα θα κάνει και δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Στο διαδίκτυο εδώ και καιρό, διακινούνται «πληροφορίες» ανεξέλεγκτες. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά αφού ο χώρος είναι ανοικτός, ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι νομίζει και ό,τι θέλει και σε κανέναν δεν θα δώσει λόγο γι' αυτό. Μια από τις «πληροφορίες» αυτές που δημοσιοποιήθηκε σήμερα έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται 6,8 μονάδες. Σύμφωνα με τη δημοσιοποίηση, η δημοσκόπηση που δείχνει αυτό το αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε από τη Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Ένα δημοσίευμα, είχε τον τίτλο «Οι Δεξιοί δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία». Λογικό, με 6,8 μάλλον παίρνει αυτοδυναμία και μάλιστα άνετη.
Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, θα είδαν αυτή τη δημοσίευση. Δεν ξέρω πόσοι θα επηρεάστηκαν, φαντάζομαι πολλοί. Προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Εκείνο το οποίο ξέρω, είναι πως η δημοσκόπηση είναι πραγματική, την έχει κάνει όντως η συγκεκριμένη εταιρεία και δημοσιεύτηκε πράγματι από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια, ωστόσο. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε/δημοσιεύτηκε πριν από δυο μήνες! Τον Νοέμβριο.
Από τον Νοέμβριο ως σήμερα, ο πολιτικός χρόνος δεν ήταν απλά μεγάλος, ήταν τεράστιος. Συνέβησαν πολλές και δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες προφανώς έχουν επηρεάσει και το σώμα των ψηφοφόρων. Και σίγουρα, η εικόνα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου οπότε πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση, είναι μια και μοναδική.
Αντιδρώντας σ' αυτή την πολιτική απάτη, ο υπεύθυνος της εταιρείας, Στράτος Φαναράς, έγραψε στη σελίδα του στο facebook: «Κάποιοι έχουν πάρει μια έρευνα της Metron Analysis του Νοεμβρίου για τα "Παραπολιτικά" και την παρουσιάζουν σαν να είναι τωρινή. Ντροπή τους!!!». Έχει απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρεται. Αναρωτιέμαι όμως πόσοι από εκείνους που έχουν πληροφορηθεί για την πληροφορία-μαϊμού, είδαν την ανάρτηση του Φαναρά. Νομίζω λίγοι. Η πληροφορία-μαϊμού αναπαράγεται (όπως όλες) σε πολλά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άρα, την έχουν δει πολλές χιλιάδες περισσότεροι.
Η μικρή αυτή ιστορία, ας μας κάνει τουλάχιστον επιφυλακτικούς για ό,τι διαβάζουμε. Γιατί σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, οι συνθήκες δεν θα είναι απλά πολωτικές, αλλά θα δούμε σημεία και τέρατα. Ή όπως έλεγε και ο Τζιμάκος πριν από αρκετά χρόνια: «χημεία και τέρατα». Και τα περιέγραφε με τον δικό του τρόπο: «Θα γίνουνε σημεία και τέρατα, τα σπίτια μας βγάλανε κέρατα στις ταράτσες, στις ταράτσες. Οι Δούρειες τηλεοράσεις μας θα φέρουνε στις διαστάσεις μας τα δαιμόνια, τα δαιμόνια. Απ' τις οθόνες ξημερώματα, θα βγούνε κάτι εξαμβλώματα στα σαλόνια, στα σαλόνια…».