Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας εισήχθη το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τις φρεγάτες FDI (Βelh@rra) και τις τορπίλες των υποβρυχίων, και τα επιπλέον έξι μαχητικά Rafale, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται:
– Οι συμβάσεις για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN και του εξοπλισμού τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.
– Η σύμβαση για την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων των φρεγατών FDI HN, μετά συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εν συνεχεία υποστήριξής τους.
– Η σύμβαση για την προμήθεια και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέος τύπου για τα ελληνικά υποβρύχια.
– Η τροποποίηση της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ.
– Η έγκριση συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου «RAFALE» και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.
Κατά τη σημερινή επί της αρχής συνεδρίαση της επιτροπής (σ.σ. θα ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις την προσεχή Δευτέρα, με ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων), τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Επιφύλαξη για την τελική του στάση στην Ολομέλεια διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε και το ΜέΡΑ25.
Καταψηφίζει τις συμβάσεις για τις φρεγάτες και τα Rafale το ΚΚΕ, αλλά δηλώνει «παρών» στην προμήθεια τορπιλών.
Για τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε και στην κριτική της Ελληνικής Λύσης περί ανεξέλεγκτων πτήσεων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο Αιγαίο.
«Η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην απειλή των UAV είναι λάθος. Γίνονται πολλές κινήσεις σε πολλά επίπεδα», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην απάντησή του που αναλυτικά έχει ως εξής:
«Επειδή βλέπω ότι ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι παρακολουθούμε και δεν κάνουμε τίποτα για τα UAV της Τουρκίας, δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τι κάνει το ΥΠΕΘΑ γι αυτά τα συστήματα. Οι εταιρείες που μπορούν να παρουσιάσουν λύσεις έχουν απόλυτη πρόσβαση στο ΥΠΕΘΑ. Να κάνουν την παρουσίαση να γίνει η αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν οφείλουμε να δίνουμε αναφορά κάθε ώρα και στιγμή για το τι κινήσεις κάνουμε και πως προχωράμε. Αλλά η αίσθηση ότι είμαστε αμέριμνοι απέναντι στην απειλή των UAV είναι λάθος. Γίνονται πολλές κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Όποιος θέλει να δείξει κάτι μπορεί να το κάνει ενώπιον των αρμόδιων επιτελείων. Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει αποδείξει ότι ακούει τα επιτελεία και καλύπτει τις ανάγκες τους σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Στα παραλειπόμενα της σχετικής παρέμβασης του υπουργού, η ευγενική επεσήμανσή του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιούν τον όρο drones για τα μη επανδρωμένα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα drones είναι για να φωτογραφίζουν γάμους».