«Σήμερα όχι. Ρωτήστε με αύριο». Αυτή ήταν η απάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όταν ρωτήθηκε αν θα κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές ο κίνηση «Πράττω». Με αυτό τον τρόπο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του, την οποία ο κ. Κοτζιάς παραχώρησε στην τηλεόραση Creta TV και τον Μάριο Διονέλλη, αναφερόμενος στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο τέως υπ. Εξωτερικών είπε ότι εκείνος απλά ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα, τα παρέδωσε στον Πρωθυπουργό και δεν υλοποίησε την επέκταση.
Στην ερώτηση γιατί προέβη στην ανακοίνωση χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν όταν έρθει η ώρα. Ολα αυτά προτού ο Αλέξης Τσίπρας αναδιπλωθεί και αποφασίσει να φέρει το θέμα με νομοσχέδιο και αφού ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, αδειάζοντας τον προκάτοχό του που τόσο ευτυχισμένος είχε εξαγγείλει την επέκταση των χωρικών υδάτων στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνέντευξή του στο Creta TV, ο κ. Κοτζιάς φάνηκε να έχει πάρει πλέον έναν χωριστό –παράλληλο μεν αλλά χωριστό– δρόμο από τον κ. Τσίπρα. Οι φιλοφρονήσεις κράτησαν μια ημέρα, ή μάλλον λίγες ώρες, το Σάββατο στο υπ. Εξωτερικών και έδωσαν τη θέση τους σε αιχμές και τα αδειάσματα.
Αλλωστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή τη φορά ο κ. Κοτζιάς δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και η εκλογή του στη Βουλή κάθε άλλο από εξασφαλισμένη είναι.
Ετσι συνέχισε την κριτική προς τις στρατηγικές επιλογές του κ. Τσίπρα όπως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Είπε ο πρώην υπουργός ότι η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν χωράει τους ΑΝΕΛ. Και αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι «για να εκβιάζει κάποιος πρέπει και αυτός που υφίσταται τον εκβιασμό να τον δέχεται».
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δήλωσε τη στήριξη της Κίνησης «Πράττω» στο πρόσωπό του.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς, η απόφαση της παραίτησής του δεν προκλήθηκε εν θερμώ, αλλά η κόντρα με τον κ. Καμμένο υπέβοσκε καιρό.
«Τα γεγονότα δεν ήταν εν θερμώ υπήρχαν καιρό για το ποιος κάνει εξωτερική πολιτική στη χώρα, για αν το υπουργείο Αμυνας ήταν ένα δεύτερο ΥΠΕΞ» είπε και αφηγήθηκε: «Στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή, αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο, εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα» είπε.
Για το επίμαχο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα τεθεί θέμα των όσων είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και ότι πληροφορήθηκε για το γεύμα Τσίπρα-Καμμένου στη ΛΑΕΔ, πηγαίνοντας στο υπουργικό. «Εκανα μια σκέψη που δεν θέλω να αποκαλύψω τώρα, όπως επίσης και ότι “πάλι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής απόντος εμού. Εμένα δεν έπρεπε να με πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη συνάντηση;».
Αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στο όνομα του Πάνου Καμμένου, λέγοντας απλώς «η άλλη πλευρά» ή «ο εκπρόσωπος του μικρότερου εταίρου», ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η συζήτηση στο υπουργικό ξεκίνησε με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με τον τέως ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι «δεν έχουμε κάνει υπουργικά συμβούλια για το θέμα της FYROM και δεν υπάρχει στην προγραμματική μας συμφωνία, άρα εμένα δεν με δεσμεύει» και τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς έγιναν τέσσερα υπουργικά, αλλά ο ίδιος ο κ. Καμμένος δεν προσήλθε.
«Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο Πρωθυπουργός»
«Η συμφωνία έχει εγκριθεί στο υπουργικό» τόνισε ο κ. Κοζιάς, για να συνεχίσει: «Δεν ισχύει αυτά που έλεγε στο εξωτερικό -γιατί αυτά έλεγε ο κύριος (σ.σ. ο Π. Καμμένος) ότι είναι μια πρωτοβουλία του Κοτζιά που δεν την ξέρει κανένας, που δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό, που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κ.λπ.».
Ερωτηθείς αν όντως έλεγε στο εξωτερικό αυτά ο κ. Καμμένος, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Ασφαλώς, ασφαλώς».
Οπως είπε, η πολιτική πρέπει να έχει και ηθικά χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η συζήτηση στο υπουργικό «προς το τέλος απέκτησε και ηθικά χαρακτηριστικά».
«Ο Πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο Πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».