Τι θα ακούσει ο Τσίπρας

Η πρόταση που θα γίνει σήμερα προς την ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει περιθώρια και να διασωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να εξυπηρετηθεί το χρέος. Για να διασωθεί η χώρα πρέπει να θυσιασθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τάσος Τέλλογλου

Ο Α. Τσίπρας είπε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνομιλούν μαζί του θα λογοδοτήσουν στους εντολείς τους για τη διαίρεση της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, δεν ασχολήθηκαν με την πρόταση της ελληνικής πλευράς παρά το γεγονός ότι οι συντάκτες της έκαναν προσπάθεια να απαντήσουν κάθε εκκρεμές θέμα της διαπραγμάτευσης. Ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι και το ζήτημα των συντάξεων έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Με ποιο τρόπο όμως; Διασφαλίζοντας ταμειακές ροές που θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνει  βιώσιμο το χρέος; Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και αυτό το παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πολλοί σημερινοί υπουργοί, έστω και αν μερικοί από αυτούς προσθέτουν «οι άλλοι το έφτιαξαν, εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη;».

Μόνο που έτσι δεν κυβερνάς. Η κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Όλα τα άλλα είναι αντιπολίτευση, και μάλιστα κακή. Ακόμα και η διαγραφή του χρέους ή η περαιτέρω μείωσή του σε καθαρή παρούσα αξία θα σημαίνει ότι τρίτες χώρες θα πληρώσουν τα χρέη της Ελλάδας. Είναι δίκαιο κάτι τέτοιο;

ΟΙ Ευρωπαίοι -και όχι μόνο- ηγέτες θα λογοδοτήσουν βεβαίως, αλλά στους ψηφοφόρους τους. Όχι σε εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. Τα δικά τους χρήματα καλούνται να διαχειρισθούν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αυτών των χωρών και κατά συνέπεια οι κυβερνήσεις τους .

Η πρόταση που θα γίνει σήμερα προς την ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει περιθώρια και να διασωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να εξυπηρετηθεί το χρέος. Για να διασωθεί η χώρα πρέπει να θυσιαστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συντάξεις δεν είναι βιώσιμες όταν πληρώνονται από τους λογαριασμούς άλλων ταμείων ή από τους κλάδους υγείας, παρά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επί Σαμαρά. Και αυτό δεν γίνεται λόγω της ύφεσης και της ανεργίας, γινόταν και πριν την κρίση. Φυσικά, μπορεί στην προσπάθεια να μη μειωθούν οι συντάξεις, αυτές να εξατμισθούν. Με την πληρωμή τους σε δραχμές.