Protagon A περίοδος

Οι επτά ημέρες που άλλαξαν τη χώρα…

Η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε μία δημοσκόπηση. Όμως, επί του θέματος, η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στις σαφείς επικοινωνιακές αδυναμίες της Ν.Δ.

Γιάννης Παντελάκης

Η Νεα Δημοκρατία αμφισβήτησε μια έρευνα της Public Issue (που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών και έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 3,5 μονάδες), με το επιχείρημα ότι «αφορά χρονική περίοδο πολύ προγενέστερη της σημερινής». Υπάρχει και ένα δεύτερο επιχείρημα. Ότι η δημοσκόπηση δεν καταγράφει πρόθεση ψήφου, αλλά «εκτίμηση επιρροής». Στο δεύτερο επιχείρημα, υπάρχει η απάντηση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ακολουθεί αυτή τη μέθοδο εδώ και χρόνια, ακόμα και όταν συνεργαζόταν με μια άλλη εφημερίδα («Καθημερινή»). Δεν θυμόμαστε ανάλογες αμφισβητήσεις τότε, ιδιαίτερα όταν προηγείτο η Ν.Δ. στην «εκτίμηση επιρροής», αλλά μάλλον αυτό δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει το πρώτο επιχείρημα, είναι πραγματικά καταλυτικό! Η «πολύ προγενέστερη περίοδος της σημερινής», είναι μια εβδομάδα πριν. Και όπως είναι γνωστό στην εβδομάδα αυτή που μεσολάβησε από τότε που ολοκληρώθηκε η έρευνα μέχρι χθες που δημοσιεύτηκε, έγιναν συγκλονιστικά γεγονότα. Μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για τις «επτά ημέρες, που άλλαξαν τη χώρα». Ν' απαριθμήσουμε μερικά από τα γεγονότα που δεν έλαβε υπόψη της η μέτρηση και για τα οποία δικαίως διαμαρτύρεται η Ν.Δ.;

Κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ οι περικοπές στους ένστολους, ο Α. Σαμαράς με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο εντυπωσίασε γηγενείς και ξένους, ο Ξηρός έστελνε το περίφημο μήνυμα με απειλές και στη δημοσιότητα ήρθαν συγκλονιστικά στοιχεία για τον χορό εκατομμυρίων στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Επειδή ωστόσο η Ν.Δ. είναι ακριβοδίκαιη, παρότι αμφισβητεί την έρευνα, δυο στοιχεία της που την ευνοούν, τα προβάλει. Την επικράτηση του Α. Σαμαρά σε ό,τι αφορά την «πρωθυπουργισιμότητα» και το προβάδισμα της Ν.Δ. στον δείκτη εμπιστοσύνης σε κόμμα διακυβέρνησης. Συμπεραίνω, πως η αμφισβήτηση της έρευνας είναι μερική. Και αναρωτιέμαι, στη σημερινή δεύτερη έρευνα της Pulse (που δημοσιεύει το Ποντίκι και δείχνει την Ν.Δ. πάλι δεύτερη με 3 μονάδες διαφορά), τι θα σκαρφιστούν άραγε στα υπόγεια του Μαξίμου για να επιχειρηματολογήσουν;

Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά σημεία όπου είναι ευάλωτος. Και άρα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στους μηχανισμούς επικοινωνίας της Ν.Δ., να τα εκμεταλλευτεί. Εκείνο που δεν είναι προφανές, είναι αν μπορούν να το κάνουν.