Protagon A περίοδος

Νόμος περί ευθύνης Υπουργών: ως πότε;

Πρόκειται για έναν νόμο εντελώς παράξενο που διαχωρίζει τα εγκλήματα που «ενδεχομένως» μπορεί να διαπράξει ένας υπουργός απο αυτά που (πάλι «ενδεχομένως») μπορούμε να διαπράξουμε εσείς και εγώ...

Άρης Δαβαράκης

«Πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο ειδικός νόμος 3126/03, και να υπαχθούν οι πολιτικοί και οι υπουργοί στις κοινές ρυθμίσεις του Δικαίου» είχε πεί ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας τον Απρίλιο του 09, μιλώντας σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής» με θέμα «η Ελληνική Δικαιοσύνη απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο Νόμος (που πήρε την σημερινή του μορφή το 2003) δεν καταργήθηκε τότε – γιατί προφανώς κάποιους εξυπηρετούσε. Διατηρήθηκε όπως ακριβώς ήταν και το 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές και ο Κώστας Καραμανλής ήρθε για να «επανιδρύσει το Κράτος» – ίσως γιατί θεωρήθηκε οτι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος κάποια δύσκολη στιγμή και για την Ν.Δ. Δεν καταργήθηκε ούτε το 09 που η Νέα Δημοκρατία ήδη «εφευγε» και ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην εκδήλωση του «Ινστιτούτου Κων.Καραμανλής», διατυπώνοντας τις παραπάνω απόψεις. Και φυσικά, κανείς δεν μοιάζει να θέλει να τον καταργήσει ούτε τώρα που η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επαγγέλεται απόλυτη διαφάνεια και κάθαρση. Προφανώς κάποιοι σκέπτονται οτι μπορεί, μακρυά απο μάς, να φανεί και πάλι ιδιαίτερα χρήσιμος – δεν ξέρεις καμμιά φορά.

Πρόκειται για έναν νόμο εντελώς παράξενο που διαχωρίζει τα εγκλήματα που «ενδεχομένως» μπορεί να διαπράξει ένας υπουργός απο αυτά που (πάλι «ενδεχομένως») μπορούμε να διαπράξουμε εσείς και εγώ. Του υπουργού τα εγκλήματα, όσο «βαριά» κι αν είναι, παραγράφονται μέσα σε 18 μήνες βάσει αυτού του νόμου. Το δικό σας και το δικό μου εγκλημα αντιθέτως δεν παραγράφονται. Για μας ισχύει και το αυτόφωρο (που δεν ισχύει για τους 300 που εμείς εκλέγουμε) και, βεβαίως εμείς οφείλουμε να πάμε στο δικαστήριο, να δικαστούμε και να υποστούμε τις επιπτώσεις των όποιων πλημμελημάτων ή εγκλημάτων έχουμε διαπράξει – εάν κριθούμε ένοχοι. Οι Υπουργοί όχι.

Απο τον Ιούνιο του 2008, ενω η Ν.Δ ήταν ακόμα κυβέρνηση, ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είχε γραψει ένα αρθρο στην «Καθημερινή» που αξίζει την προσοχή μας. Ο τίτλος του ήταν «Γιατί είναι απαράδεκτο το άρθρο 86» . Το άρθρο κατέληγε με την εξής φράση : «Λυπάμαι διότι ούτε στην πρόσφατη πρόταση αναθεωρήσεως του Συντάγματος την οποία κατέθεσε η Ν.Δ. δεν περιελήφθη το άρθρο 86».

Οσοι έχουν τη υπομονή και το ανάλογο ενδιαφέρον, αξίζει να διαβάσουν και το σχετικό άρθρο «Ευθύνη υπουργών και συμμετόχων»του κ. Νικολάου Καλογήρου, Προέδρου Εφετών Αθηνών, που δημοσιεύτηκε ανήμερα Χριστούγεννα του 2009, μετά δηλαδή την πρόσφατη νίκη του ΠΑΣΟΚ, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Ο λόγος που το συγκεκριμένο θέμα μου προκαλεί το ενδιαφέρον (και την «πολιτική» περιέργεια), είναι πώς μου μοιάζει, αν μου επιτραπεί ο όρος, κάπως «ύποπτο». Μπορεί η εκτίμησή μου να είναι εντελώς λανθασμένη (καθώς δεν έχω και καθόλου γνώσεις της Νομικής Επιστήμης) αλλά έχω την εντύπωση πως χάρη σε αυτό το περιβόητο πιά «άρθρο 86» του Συντάγματος και τον «ειδικό νόμο 3126/03» του ΠΑΣΟΚ, πολλά γνωστά ονόματα και των δύο κομμάτων (δεν μου επιτρέπεται η αναφορά τους αλλά όλοι τά ξέρουμε), παρά την χονδροειδή εμπλοκή τους σε πασίγνωστα σκάνδαλα και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, απολαμβάνουν σήμερα, ήρεμα και χαλαρά, τα κέρδη που παρανόμως αποκομίσανε, εκθέτοντας και τις δυό μεγάλες παρατάξεις και τον λαό που τίς στηρίζει, χωρίς να ενοχλούνται η να ανησυχούν για τίποτα.

Και αυτό σε μια εποχή που όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες, πολιτικοί ή όχι, περνάμε εποχή βαθειάς οικονομικής κρίσης και κοινωνικών αναταράξεων και κανείς δεν ξέρει «τι μας ξημερώνει», χάρη ακριβώς στην κακοδιαχείρηση, την ανευθυνότητα και τον «επιχειρηματικό κυνισμό» των συγκεκριμένων πολιτικών (που, επαναλαμβάνω, όλοι ξέρουμε πιά) και οι οποίοι απολαμβάνουνε τής «χάριτος» που τούς εξασφάλισε ο «ειδικός νόμος 3126/03».

Το ουσιώδες ερώτημα είναι : Τι σκέφτεται ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου; Θα διατηρήσει και αυτός τον περιβόητο «νόμο περι ευθύνης υπουργών» ή θα βρεί την τόλμη να τον καταργήσει ώστε και οι Υπουργοί, όπως και όλοι οι άλλοι Ελληνες, να είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για τίς όποιες πράξεις τους «ενώπιον της Δικαιοσύνης»;