Όλα έδειχναν ότι θα είναι μια δραματική βραδιά, από αυτές που σε καθηλώνουν μπροστά στην τηλεόραση (ή στον υπολογιστή, εφόσον υπάρχει "μαύρο" στην TV) με ουίσκι, τσιγάρο και πολιτικές αναλύσεις γεμάτες ενδιαφέρον.
Κατέληξε να είναι μια τραγελαφική νύχτα, που μας υπενθύμισε ηχηρά πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων. Τρεις ώρες έμειναν οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από ένα τραπέζι, για να μας ανακοινώσουν στο τέλος πως οι διαπραγματεύσεις ήταν άγονες, χωρίς όμως να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας τους. Καθένας ερμήνευσε με τον δικό του τρόπο την επείγουσα διαταγή του ΣτΕ. Για τον Κουβέλη, κανείς δεν απολύθηκε στην ΕΡΤ. Για τον Βενιζέλο μάλλον κανείς δεν απολύθηκε ακόμα…
Ο κ. Στουρνάρας, με μία δωρική δήλωση, υπονόησε πως η απόφαση της κυβέρνησης για 2.500 απολύσεις θα ισχύσει στο ακέραιο. Είμαι βέβαιος ότι του είχαν ζητήσει βγαίνοντας από το Μαξίμου να έχει λόγο πανηγυρικό, αλλά δεν του έβγαινε. Μίλησε με βλέμμα κολλημένο στο χαρτί. Δεν εκστόμισε λόγο πολιτικό. Ήταν σαν να απευθυνόταν στους μετόχους μιας εταιρείας, οι οποίοι καθισμένοι στον χώρο συνεδριάσεων περιμένουν να ακούσουν τον ισολογισμό και όχι στους πολίτες μιας χώρας οι οποίοι βιώνουν τη χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών. Η εικόνα του κ. Στουρνάρα αποδεικνύει την ανεπάρκεια ενός τεχνοκράτη να διαχειριστεί ζητήματα πολιτικά.
Στο Σύνταγμα ο Τσίπρας μίλησε για μια ακόμη φορά σαν άλλος Ανδρέας Παπανδρέου. «Καληνύχτα, κ. Σαμαρά… αφήστε κάτω τα ασημικά…» και άλλα τέτοια που ούτε σαν status update στο facebook δεν προκαλούν ενδιαφέρον. Αόριστες πολιτικές ατάκες, σε λάθος χώρο και χρόνο.
Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις με την ανεπάρκεια των πολιτικών αρχηγών, να κλάψεις για τους 2.500 απολυμένους ή να ζητωκραυγάσεις για τη νίκη του μαραθώνιου των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι -απ' ό,τι φαίνεται- δεν κατάφεραν να σώσουν τις θέσεις τους, αλλά τουλάχιστον όλα δείχνουν ότι πέτυχαν να επαναφέρουν στον αέρα τη δημόσια τηλεόραση.
Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις με τις πολιτικές εκτιμήσεις των αναλυτών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι υποτίμησαν την αντισυνταγματικότητα του «μαύρου» στην ΕΡΤ δίνοντας έμφαση μόνο στους κινδύνους της πολιτικής αστάθειας, εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει. Έχουν περάσει επτά μέρες και κανείς δεν έχει απαντήσει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι καταγγέλλουν μέγα σκάνδαλο με το θέμα της χορήγησης των συχνοτήτων της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Και οι γελοιότητες είναι βέβαιο πως θα συνεχιστούν…