Συνέντευξη παραχώρησε στον Γιώργο Κουβαρά και στο Action 24, το βράδυ της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως ο νόμος για την άδεια του τρομοκράτη Κουφοντίνα άλλαξε με την παρούσα κυβέρνηση η οποία μείωσε από τα 18 σε 8 τα χρόνια που πρέπει να έχει εκτίσει ο κάθε κρατούμενος για να αιτηθεί αδείας.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την υπόθεση της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε: «Οφείλω να κάνω ένα διαχωρισμό μεταξύ προσωπικής και συναισθηματικής ανάμιξης σε αυτήν την ιστορία και της στάσης μου ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ήμουνα πολύ κοντά με τον Παύλο Μπακογιάννη – και δεν θα ξεχάσω στην μια το πρωί ένα τηλέφωνο να χτυπά στην Αμερική και τον πατέρα μου να μου λέει: «Ο Παύλος δολοφονήθηκε». Και από τότε κάθε φορά που ακούω ένα τηλέφωνο μέσα στο βράδυ αγριεύομαι. Αλλά αυτή είναι η δική μου προσωπική εμπειρία, αν θέλετε και συναισθηματική αντίδραση την οποία περιχαρακώνω στο πρόσωπό μου, και δεν επηρεάζει την πολιτική μου κρίση. Δεν έπρεπε να βγει ο Κουφοντίνας από τη φυλακή, για λόγους οι οποίοι στο δικό μου το μυαλό είναι απολύτως προφανείς. Όχι μόνο επειδή δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, αλλά επειδή ο ίδιος παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι κακώς πάρθηκε αυτή η απόφαση και πολύ κακώς δεν υπήρξε και μια ξεκάθαρη καταδίκη από πλευράς της λαλίστατης Κυβέρνησης και ανάληψη μιας ξεκάθαρης πολιτικής θέσης, διαφωνίας με μια πράξη η οποία -θυμίζω- είναι διοικητική πράξη.
Η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε 18 χρόνια κάθειρξη, προκειμένου κάποιος να μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα στην άδεια. Η Κυβέρνηση το έκανε 8 χρόνια. Η Κυβέρνηση δεν καταδίκασε πολιτικά αυτήν την απόφαση. Η Κυβέρνηση δημιούργησε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία -πιστεύω- ασκεί πίεση και σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι διοικητικοί υπάλληλοι και ενδεχομένως να μην πράξουν το σωστό».
Για τη συμμετοχή του γιού του Προέδρου της Βουλής στην «υποδοχή» Κουφοντίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη αλλά είναι βέβαιο πως αντιεξουσιαστές και τρομοκρατία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αναλυτικά σημείωσε:
«Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, αλλά στην υποδοχή του κ. Κουφοντίνα υπήρξε ένας άνθρωπος καταδικασμένος για ληστεία, εν προκειμένω ο κ. Βούτσης, υπήρχε ένας εκπρόσωπος των Πυρήνων της Φωτιάς και ένας εκπρόσωπος του Ρουβίκωνα. Τι καλύτερη απόδειξη ότι στην ουσία υπάρχουν σήμερα κ. Κουβαρά συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ του χώρου των αντιεξουσιαστών και της νέας γενιάς τρομοκρατών, οι οποίοι, λυπάμαι που το λέω, καθοδηγούνται ιδεολογικά από τον κ. Κουφοντίνα μέσα από τη φυλακή; Αυτό το λέμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αυτό το οποίο άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι η προκλητική ανοχή στον Ρουβίκωνα και σε διάφορες, εντός εισαγωγικών, συλλογικότητες που παραβιάζουν ανοιχτά το νόμο και που μέσα από το δημόσιο λόγο τους εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον κ. Κουφοντίνα και τις πράξεις του. Θυμίζω ότι ο αρχηγός του Ρουβίκωνα έκανε ανάρτηση στο Διαδίκτυο χαιρετίζοντας την απελευθέρωση του Κουφοντίνα και παρουσιάζοντάς τον ως τον μεγαλύτερο εν ζωή επαναστάτη. Και αυτοί οι άνθρωποι υποδέχθηκαν τον Κουφοντίνα στην έξοδό του, ο οποίος βγήκε χαμογελαστός χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων , στις οικογένειες που με τόσο στυγνό τρόπο δολοφόνησε. Αυτά τα πράγματα κ. Κουβαρά δεν συμβαίνουν σε σοβαρές χώρες και χρεώνω στην κυβέρνηση και την αλλαγή του πλαισίου, αλλά και το γεγονός ότι στην Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός επί της ουσίας δεν πήρε καμία θέση».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει «εμμονή» της Νέας Δημοκρατίας με το δόγμα «νόμος και τάξη» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε:
«Δεν υπάρχει καμία εμμονή, υπάρχει μία πραγματικότητα και να σας πω και κάτι. Η ηλικιωμένη γυναίκα η οποία σιδερώθηκε από ληστές οι οποίοι βγήκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου. Δεν ξέρω τα κοινωνικά της φρονήματα και δεν με ενδιαφέρουν και η ατζέντα αυτή που την αποκαλείτε νόμο και τάξη είναι μία ατζέντα η οποία δεν είναι δεξιά, δεν είναι ούτε αριστερή, δεν είναι ούτε κεντρώα. Είναι μία ατζέντα η οποία εξασφαλίζει την βασική προϋπόθεση ελευθερίας και προστατεύει τελικά τους πιο αδύναμους. Γιατί όταν δεν υπάρχει ασφάλεια κ. Κουβαρά οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που θίγονται και οι πιο αδύναμοι είναι οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Αυτοί είναι που αισθάνονται πραγματικά το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Η οποία αυξάνεται παρά τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και ήταν και παντελώς ανακριβή. Εμείς παρουσιάσαμε τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα, δεν είναι μόνο πρόβλημα των Εξαρχείων, είναι γενικότερο και η ατζέντα αυτή δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή. Είναι ατζέντα κοινής λογικής».
Σε ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει με το ζήτημα των Εξαρχείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα Εξάρχεια; Ότι δεν μπορεί να μπει η αστυνομία στα Εξάρχεια; Ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει νόμος και τάξη στα Εξάρχεια; Λοιπόν, αν συμφωνήσουμε σε αυτή τη βασική παραδοχή, τότε θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και ποιο επιχειρησιακό σχέδιο χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο κατασταλτική η αντιμετώπιση. Το ζήτημα είναι πώς τα Εξάρχεια μπορούν να βρουν τον παλιό τους χαρακτήρα, πώς μπορεί να αναβαθμιστεί συνολικά το κέντρο της Αθήνας, πώς μπορεί, παραδείγματος χάρη, μέσα από μία ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε ζωή και οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας. Χρειάζεται μία συνολική παρέμβαση. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν γίνεται σήμερα μία ολόκληρη συνοικία της Αθήνας να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του κράτους. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από εμένα την επόμενη μέρα».
Για τα πυρά που δέχεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως Καμμένος και Τσίπρας πάνε μαζί και τόνισε:
«Οι Καμμένος και Τσίπρας είναι το ίδιο πράγμα. Συγκυβερνούν και ο ένας στηρίζει τον άλλον. Και πιστεύω ότι τελικά θα καταδικαστούν και οι δύο στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Υπάρχει μείζον ζήτημα με τον κ. Καμμένο, όχι μόνο τώρα, υπήρχε εδώ και καιρό. Η υπόθεση αυτή με τη Σαουδική Αραβία χρήζει διερεύνησης, χρήζει και δικαστικής διερεύνησης. Θα προσέθετα ότι εμείς κάναμε μία παράσταση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητήσαμε η Δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτή την υπόθεση. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι ανεπαρκέστατες, και πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη συνέχεια σε αυτή την υπόθεση».
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και συνέχισε τονίζοντας:
«Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Καμμένος και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι ο κ. Καμμένος να προσέλθει σε πρώτη φάση στη βουλή και να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα τα οποία του θέτουμε. Όχι μόνο εμείς αλλά και η ίδια η δημοσιογραφική έρευνα. Δεν γίνεται να στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν λειτουργούν έτσι οι ευνομούμενες δημοκρατίες. Ο ρόλος του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία και εσείς αυτό κάνετε, με ρωτάτε σκληρές ερωτήσεις, κι εγώ απαντώ. Από εκεί και πέρα ο κ. Καμμένος θα πρέπει να απαντήσει για μία σειρά από ερωτήματα, να εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος αυτού του περίεργου μεσάζοντα, γιατί επιλέχθηκε, γιατί κάθε τρεις και λίγο ο κ. Καμμένος δίνει μία διαφορετική εξήγηση. Είναι μία υπόθεση εξαιρετικά σκοτεινή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο».
Αναφορικά με την πρόσφατη υπόθεση με τη σύζυγό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:
«Θεωρώ ότι υπάρχει μια συνεχής στοχοποίηση της συζύγου μου. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που ανέλαβα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι είναι πολύ άνανδρο αυτό, η σύζυγός μου έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα αμυνθεί αυτόν τον τρόπο. Και επαναλαμβάνω ξεκάθαρα σε όλους: εάν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα, να αφήσουν τη σύζυγό μου απ’ έξω απ’ αυτή την ιστορία. Η σύζυγός μου δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, και είναι μια υπόθεση η οποία ήταν γνωστή, διότι ήταν αναρτημένη στο βιογραφικό της, εδώ και εφτά χρόνια. Λοιπόν, ας συζητήσουμε για την ουσία και ξέρετε δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση. Εγώ θέλω να συζητήσουμε και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια, για την οικονομία, για τα προβλήματα του τόπου, για την ανεργία, για τους φόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που επιδιώκει συνέχεια να αλλάξει την ατζέντα, διότι ακριβώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αμείλικτη πραγματικότητα που αυτός έχει δημιουργήσει».