Kάποιοι, τη χαρακτήρισαν «παραίτηση-βόμβα» ή «παραίτηση-σοκ»! Κάποιοι άλλοι είδαν το θέμα πιο… βαθειά: «η παραίτηση Ψυχάρη, σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικής πλεύσης από τον ΔΟΛ»! Προφανώς εννοούσαν πως ενδεχόμενη και πιθανή κυβερνητική αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αναγκάζει το μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα ν' αλλάξει την πολιτική του γραμμή, αποσύροντας τον έως προχθές βουλευτή της Ν.Δ.
Φυσικά οργίασαν και άλλου τύπου ερμηνείες, αναφορικά με το θέμα, οι οποίες δόθηκαν με τις γνωστές βεβαιότητες σε συνδυασμό με πολλές δόσεις συνομωσιολογίας, αλλά ας μην αναφερθούμε αναλυτικά σε όλες αυτές, έχει γεμίσει το διαδίκτυο.
Εγώ, χωρίς να γνωρίζω ούτε τον Ψυχάρη, ούτε το περιβάλλον του, ούτε καμία επιπλέον πληροφορία, έχω μια άλλη, πολύ πιο απλή ερμηνεία γι' αυτήν την παραίτηση. Το έκανε επειδή πολύ απλά δεν θα επανεκλεγόταν βουλευτής! Και προτίμησε μια αποχώρηση, την οποία μπορεί ο ίδιος να «πουλήσει» και ως κίνηση «αυτοθυσίας», «γενναιότητας» ή δεν ξέρω τι άλλο, παρά μια ταπεινωτική ήττα σε λίγους μήνες.
Η αλήθεια είναι, πως δεν μπορώ όλα αυτά να τα υποστηρίξω με βεβαιότητα. Ανάλογη ενός, γραφικού μάλλον, τύπου, ο οποίος έγραψε περίπου πως η παραίτηση του Αν. Ψυχάρη είναι μια κίνηση άρσης της στήριξης της αστικής τάξης απέναντι στη Ν.Δ.! Αυτός, προφανώς, ξέρει κατι περισσότερο. Εγώ το μόνο που ξέρω, είναι πως ο συγκεκριμένος πρώην βουλευτής, είχε εκλεγεί οριακά, στην τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Α' Αθηνών της Ν.Δ. Και αυτό, παρά την αυτονόητη και μεγάλη στήριξη που είχε από το μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα.
Επίσης ξέρω, πως στα χρόνια αυτά παρέμεινε βουλευτής, δεν υπουργοποιήθηκε δηλαδή (όπως οι συνάδελφοί του στην ίδια περιφέρεια Κικίλιας, Κεφαλογιάννη κ.α.), κάτι που σημαίνει περισσότερες «διευκολύνσεις» προς ψηφοφόρους, άρα περισσότερες ψήφοι στις επόμενες εκλογές. Επίσης ξερω όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα υποστεί μείωση των ποσοστών της, άρα ο τελευταίος σε εκλογικότητα βουλευτής των εκλογών του 2012 έχει απειροελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής. Επίσης γνωρίζω πως στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, η Ν.Δ. εκλέγει στελέχη πρώτης γραμμής τα οποία έχουν μεγάλη εκλογική πελατεία και δύσκολα δεν θα επανεκλεγούν (Κακλαμάνης, Παυλόπουλος κ.α.).
Αυτά τα λίγα γνωρίζω και με αυτά τα λίγα εκτιμώ πως πρέπει να πάψουμε ή να βγάζουμε αστήρικτες ερμηνείες και να έχουμε φαντασιώσεις ή να θεωρούμε το αυτονόητο «πράξη ευθύνης» και να ηρωοποιούμε χωρίς λόγο.
Άλλωστε, ο κ. Ψυχάρης, αυτοακυρώθηκε προσπαθώντας να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος ενός υγιούς πολιτικού προσωπικού. Λίγη ώρα πριν παραιτηθεί, είχε ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα του παλιού και άρρωστου πολιτικού συστήματος.