Ο Ντάνυ κον Μπέντιτ σε μία συνέντευξή του χθες το βράδυ στην on line εκδοση του Spiegel επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά σε ενα μήνα όσα είχε πει ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς οτι δηλαδή η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση έθεσαν ως όρο προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την δική του διμερή βοήθεια να συνεχίσει να πληρώνει τις στρατιωτικές παραγγελλίες της απο τις δύο αυτές χώρες. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα παρακάλεσε τις δύο κυβερνήσεις, να αναβληθούν οι αγορές όπλων, να επιμυκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους. Και σε αυτό η γερμανίδα καγκελλάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είπαν όχι.»
Spiegel: Το γνωρίζετε;
Κον Μπέντιτ: Το γνωρίζω. Αυτοί είπαν καθαρά και ξάστερα στον Παπανδρέου «Ναι θα σε βοηθήσουμε, αλλά οι συμβάσεις για τις στρατιωτικές προμήθειες θα πρέπει να τηρηθούν …»
Ο Κον Μπέντιτ που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ είναι βέβαιο ότι όπως και ο Εγκεμέν Μπαγίς τα έχει μάθει απευθείας από την ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά το θέμα είναι λεπτό αλλά είναι ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει πίσω όποιο και αν είναι το κόστος τώρα που συμφώνησαν οι άλλοι. Φυσικά κάποια συμβόλαια έχουν υπογραφεί. Και όπως δίνουν τα τιμολόγια από εξοπλισμό που είχε αγοραστεί για την ΕΥΠ με το αζημίωτο για κάποιους απο τους αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς η γερμανική εταιρεία τιμολογούσε σε εταιρεία τρίτης χώρας και όχι απευθείας στην Ελλάδα. Τα τιμολόγια πήραν πρόσφατα το δρόμο τους για την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.
Είναι χαρακτηριστικό οτι σε μία επίσκεψή της στη Γερμανία μια αντιπροσωπεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης ζήτησε να μην πληρωθούν αμέσως οι δόσεις πρός την εταιρεία που πούλησε τον εξοπλισμό. Οι Γερμανοί συνομιλητές των Ελλήνων αξιωματούχων αρνήθηκαν να παρέμβουν σε συναλλαγές της ελληνικής κυβέρνησης με γερμανική ιδιωτική εταιρεία.
Στα υπάρχοντα συμβόλαια τα περιθώρια είναι μικρά, το πολύ πολύ να μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση να κάνει αυτό που εκανε η προκάτοχός της, να πληρώνει με καθυστέρηση δηλαδή, πράγμα που έτσι και αλλιώς συμβαίνει, τόσο στις φρεγάτες όσο και στα υποβρύχια. Εκεί οπου αποκαλύπτονται «μίζες» (υποβρύχια) μπορεί να ζητά τη μείωση του τιμήματος και μάλιστα στα δικαστήρια της αλλοδαπής κατά το ποσό της μίζας, ας την πληρώσουν οι προμηθευτές απο τα κέρδη τους όπως εξ αλλου επιβάλλει και η σχετική γερμανική νομολογία. Υπάρχει τέλος η παταγγελλία των μαχητικών που όλοι περιμένουν να την πάρουν.
Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει πολύ απλά να καταστήσει σαφές οτι επί των ημερών της δεν πρόκειται να δώσει αυτή την παραγγελία, μια χρεωκοπημένη χώρα δεν αγοράζει αεροπλάνα. Δεν θα αρέσει αυτό στους εταίρους μας αλλά αυτό είναι ποροτιμότερο απο την «γκρίνια» δεξιά –αριστερά οτι μας πιέζουν. Ας τους πιέσουμε και εμείς!