Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ενωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Politico: Η ακαδημία κατασκόπων της ΕΕ στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα, η Ελλάδα προορίζεται να αναλάβει και την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία
Protagon Team

Τη δημιουργία μίας «ακαδημίας κατασκόπων» οραματίζονται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Politico, με την Ελλάδα να ενδέχεται να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή του όλου εγχειρήματος που πρόκειται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, υπό τη συμφωνία PESCO, που προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων.

Το δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο για την δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ

Στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας συμμετέχουν 25 κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία, με κοινό στόχο ένα μόνιμο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσα κράτη μέλη έχουν τη βούληση και την ικανότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές δυνατότητες να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας εμποδιζόταν από τη Μ. Βρετανία, «ωστόσο με το Brexit να πλησιάζει, το Λονδίνο αρχίζει πλέον να μην αποτελεί εμπόδιο», σημειώνει το Politico.

Η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων, σύμφωνα με το προσχέδιο. Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ενωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ, ενώ θα αναλάβει και την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία.

Το επίμαχο κομμάτι από το άρθρο που κάνει ευθεία αναφορά στην Ελλάδα

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, γράφει το Politico.

Τώρα, κι όσον αφορά στους υπόλοιπους «παίκτες», η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025 αλλά και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger, η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones, ενώ η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για τα νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

«Βέβαια, η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των συγκεκριμένων πρότζεκτ από προτάσεις σε απτή πραγματικότητα, καθώς πολλά από τα προγράμματα της PESCO που ανακοινώθηκαν πέρυσι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πέρα από τον σχεδιασμό», καταλήγει με νόημα το Politico.