Ρώσοι ειδικοί σε θέματα άμυνας, μάλιστα από εκείνους που είχαν προβλέψει αστραπιαία κατάκτηση της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό, πλέον μιλούν για πόλεμο διαρκείας, λένε ότι η κατάληψη του Κιέβου είναι ζήτημα πολλών χρόνων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι όλα τα παραπάνω, αιρετικά σε σύγκριση με το επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου, ακούστηκαν στην ρωσική τηλεόραση. Κοντά τους, από χρονικής απόψεως, και οι δηλώσεις του επανεμφανισθέντος στο προσκήνιο έπειτα από δεκαπενθήμερη απουσία υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Αυτός δήλωσε ότι η Ρωσία «πρέπει να εστιάσει την προσοχή της και τις προσπάθειές της στον κύριο στόχο, στην απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Η Ροσάλμπα Καστελέτι, απεσταλμένη της Repubblica στη Μόσχα, πέρα από τα προαναφερθέντα μετέδωσε και ότι μέσω της τηλεόρασης στα ρωσικά σπίτια έχουν μπει πια και οι πρώτες εικόνες ακρωτηριασμένων στρατιωτών. Αυτό συνέβη όταν ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν επισκέφθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο κάποιους από τους τραυματίες. Ολοι είδαν ότι μόνο ένας από τους τραυματίες μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του και να χαιρετίσει τον υπουργό – οι υπόλοιποι ήταν στα αναπηρικά αμαξίδιά τους, αφού είχαν χάσει τα κάτω άκρα τους. Και από τον φαντάρο που κατάφερε να ορθωθεί όλοι είδαν ότι έλειπε το ένα χέρι…
«Τα βλέμματά τους ήταν σαστισμένα, οι κουβέντες τους λίγες, οι μορφασμοί τους πολλοί» έγραψε η Ιταλίδα, και θυμήθηκε τους «βετεράνους του Αφγανιστάν» όπως έγραψε – τους Σοβιετικούς δηλαδή… Το σχετικό βίντεο, της 26ης Μαρτίου, προβλήθηκε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. «Ετσι έπεσε άνευ προηγουμένου φως στην πραγματικότητα των συνεπειών της σύγκρουσης στην Ουκρανία». Ηταν, βέβαια, «μία εξαίρεση στο τεθωρακισμένο τοπίο των ρωσικών media, αφού στη Ρωσία η εισβολή αποκαλείται διά νόμου μόνο ‘‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’’, και οι παραβάτες του νόμου τιμωρούνται με φυλάκιση». Επίσης «ποτέ δεν γίνεται κάποια αναφορά σε νεκρούς ή τραυματίες, αλλά μόνο σε ‘‘απελευθερωμένες πόλεις’’ και σε ‘‘ευγνώμονες πολίτες’’».
Η δημοσιογράφος αποκάλυψε και τι είπαν επισήμως στις 25 Μαρτίου οι Ρώσοι για τις απώλειές τους: 1.351 οι νεκροί και 3.845 οι τραυματίες. «Πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις του Κιέβου και της Δύσης είναι αυτά τα νούμερα, όμως όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες τα αφιερώματα στους πεσόντες και στους τραυματίες θα πολλαπλασιαστούν. Είναι αδύνατον να περιοριστεί η πραγματικότητα». Και κατόπιν ανέφερε το περιεχόμενο μίας άλλης τηλεοπτικής εκπομπής, την περασμένη Πέμπτη. Σε ένα τοκ σόου που λέγεται «60 λεπτά» εμφανίστηκαν μεταμελημένοι κάποιοι ρώσοι ειδικοί που είχαν προβλέψει ότι η Ουκρανία θα πέσει σε 11 λεπτά. «Ο πολιτικός επιστήμονας Βιτάλι Τρετιάκοφ είπε η ουκρανική αντίσταση δεν σταματά, ούτε εξασθενεί. Η παρουσιάστρια σοκαρίστηκε και αμφισβήτησε την την μη υποστήριξη του καθηγητή στον ρωσικό στρατό. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι της όμως δεν τη βοήθησαν και πολύ».
Στο ίδιο τοκ σόου «ο ειδικός στρατιωτικών θεμάτων Ιγκορ Κοροτσένκο είπε ότι είναι προφανές πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 15-20 χρόνια για τη διαδικασία αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, ενώ ο βουλευτής και πρώην στρατηγός Βλαντίμιρ Σαμάλοφ εκτίμησε ότι τουλάχιστον δύο γενιές Ουκρανών πρέπει να επανεκπαιδευθούν ώστε να αποδεχθούν τη ρωσική κυριαρχία». Κατόπιν αυτών το συμπέρασμά του ακούστηκε λογικό: «Μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα μείνουμε στη χώρα 30 ή και 40 χρόνια».
Τι σημαίνει η επανεμφάνιση Σοϊγκού
Ακόμη και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊογκού, έγραψε η Καστελέτι, ο οποίος για δύο εβδομάδες είχε χαθεί από τα media, έκανε την εμφάνισή του για να δηλώσει την «επανεξέταση των στόχων» των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων επί ουκρανικού εδάφους. Είπε: «Γενικώς μιλώντας, έχουν ολοκληρωθεί οι βασικοί στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης. Το στρατιωτικό δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και τις κύριες προσπάθειές μας στην επίτευξη του βασικού στόχου: στην απελευθέρωση του Ντονμπάς». Η συντάκτρια της Repubblica θεώρησε ότι πρέπει να περιμένουμε να φανεί αν πράγματι η ρωσική πλευρά εννοεί όσα είπε ο Σοϊγκού ή παίζει κάποιο παιχνίδι με σκοπό να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.