Νέες «δριμύτατες» κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το διάταγμα θα εμποδίσουν τον ανώτατο ηγέτη, την ομάδα του και άλλους, που είναι στενά συνδεδεμένοι με εκείνον, να έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς οικονομικούς πόρους», δήλωσε ο Τραμπ.
«Τα περιουσιακά στοιχεία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της ομάδας του δεν θα διαφύγουν των κυρώσεων, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν χρόνια», είπε.
Ο Χαμενεΐ ηγείται της οργάνωσης Σετάντ, που έχει περιουσία ύψους 95 δισ. δολαρίων, την οποία απέκτησε από κατασχέσεις μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Κυρώσεις εναντίον της οργάνωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και χρόνια, όμως τώρα, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο οποιονδήποτε συνδέεται με τον Αγιατολάχ, όσους είναι στελέχη στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του ή είναι μέλη της εκτεταμένης σκιώδους κυβέρνησής του, όπως αναφέρει το BBC.
«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο σε δημοσιογράφους.
Τα νέα μέτρα έρχονται μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, όμως ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι είχαν αποφασιστεί πριν από το επεισόδιο.
Επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ότι η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν και ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν εξήγησε ότι το νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ θα κλειδώσει δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων πιέζοντας περαιτέρω την Ισλαμική Δημοκρατία, στην τελευταία κίνηση στην σκακιέρα των εντάσεων Ουάσινγκτον – Τεχεράνης.
Ο Μνούτσιν τόνισε ότι το διάταγμα βρισκόταν στο σχεδιασμό πριν από την κατάρριψη του drone από τις ιρανικές δυνάμεις, αλλά τα τιμωρητικά μέτρα αποτελούν επίσης απάντηση και σε αυτό, όπως και σε πρωτύτερες ενέργειες του Ιράν στον Κόλπο.
Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις έχουν στόχο και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Θα περιλάβουμε» στον κατάλογο των κυρώσεων τον κ. Ζαρίφ αργότερα αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οχτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης θα προστεθούν στην λίστα των προσώπων που θα τους επιβληθούν κυρώσεις.
Σε μια σειρά πρωινών ανακοινώσεων στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η προστασία των θάλασσιων οδών στον Κόλπο δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. «Το 91% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ, το 62% για την Ιαπωνία, και παρομοίως για έναν αριθμό άλλων χωρών. Αρα γιατί προστατεύουμε εμείς αυτές τις θαλάσσιες οδούς (τόσα χρόνια) για άλλες χώρες χωρίς την ελάχιστη αποζημίωση;», έγραψε ο Τραμπ.
Αντιδράσεις από το Ιράν
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα «γεράκια» κοντά στον Τραμπ διψούν για πόλεμο και απεχθάνονται τη διπλωματία.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 100% δίκιο ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έχει καμία δουλειά στον Περσικό Κόλπο. Η αποχώρηση των δυνάμεών του είναι πλήρως σε ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του κόσμου. Αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ομάδα Β δεν ενδιαφέρεται για τα αμερικανικά συμφέροντα. Απεχθάνονται την διπλωματία και διψούν για πόλεμο», ανέφερε μέσω Twitter.
H αποκαλούμενη «Ομάδα Β» -ανάμεσά τους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο iσραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου- μπορεί να ωθήσει τον Τραμπ σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Αργότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις «κλείνει οριστικά την οδό της διπλωματίας μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον».
«Η επιβολή κυρώσεων στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) και τον επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν (τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ) κλείνει οριστικά τον δρόμο της διπλωματίας», ανέφερε ο Αμπάς Μουσαβί στο Twitter.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «καταστρέφει τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διάλογο ζητεί ο ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέτρεψε με ανακοίνωσή του, η οποία εγκρίθηκε και από τα 15 κράτη μέλη να γίνει «διάλογος» και να ληφθούν μέτρα για να τερματιστούν οι εντάσεις στον Κόλπο, «καταδικάζοντας» ταυτόχρονα τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων.
Την απόπειρα των ΗΠΑ να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης αυτής μια αναφορά σε εμπλοκή ή ευθύνη «κρατικού παράγοντα» στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των πετρελαιοφόρων εμπόδισε η Ρωσία, ανέφερε διπλωματική πηγή.
Δεν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα προκειμένου να γίνει διάλογος ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον ΟΗΕ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε για να συζητήσει τις αυξανόμενες εντάσεις στον Κόλπο.
«Πώς μπορείς να αρχίσεις διάλογο με κάποιον η κύρια έγνοια του οποίου είναι να επιβάλλει κι άλλες κυρώσεις στο Ιράν;», διερωτήθηκε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης και επιδίδεται σε «οικονομική τρομοκρατία» εναντίον του ιρανικού λαού, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ χθες ότι επιβάλλουν και νέες κυρώσεις.
Ο Ταχτ-Ραβανσί επισήμανε ακόμη πως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια «αρμάδα» στην περιοχή γύρω από το Ιράν, αναφερόμενος στην αποστολή επιπλέον στρατευμάτων και μέσων από την Ουάσινγκτον έπειτα από τις νέες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια.
Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν εντός του ιρανικού εναέριου χώρου, έκρινε επίσης ο ιρανός διπλωμάτης. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το UAV τους που καταρρίφθηκε πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα.