«Πιστεύαμε πως είχαμε ζήσει τα πάντα αυτά τα χρόνια, αλλά μια επίθεση στο Καπιτώλιο μοιάζει σαν να ξεπήδησε από μία χείριστη δευτεροκλασάτη ταινία. Δυστυχώς, ωστόσο, αποτελεί την τραγική πραγματικότητα». Αυτά δήλωσε στην La Repubblica ο Πολ Οστερ, καθώς παρακολουθούσε ζωντανά από την τηλεόραση τον βιασμό της αμερικανικής δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.
Συνομιλώντας με τον Αντόνιο Μόντα ο κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας σημείωσε καταρχάς πως «αυτό που συμβαίνει είναι ειδεχθές, ανατριχιαστικό κι ασυγχώρητο, αλλά δυστυχώς δεν προκαλεί έκπληξη». Σύμφωνα με τον Οστερ ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρώτη φορά έκκληση στους οπαδούς του να μην αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του απηύθυνε κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν.
«Μιλάμε για έναν επικίνδυνο εγκληματία ο οποίος καλλιεργεί ό,τι χειρότερο υπάρχει στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μία κλιμάκωση: καταρχάς η ηχογραφημένη συνομιλία κατά την οποία ζητούσε ρητά 11.000 ψήφους για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Τζόρτζια. Πρόκειται για ένα τηλεφώνημα που αρμόζει σε έναν αρχιμαφιόζο, γεμάτο απειλές αλλά για κακή του τύχη κοινοποιήθηκε. Μετά η ήττα των δύο Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που θεωρούνταν φαβορί: κατά πάσα πιθανότητα η δημοσιοποίηση αυτής της συνομιλίας αποτέλεσε μία από τις κύριες αιτίες αυτής της ήττας που έδωσε τη Γερουσία στον Μπάιντεν.
ΜακΚόνελ και Πενς
Τέλος, η αποστασιοποίηση δύο πιστών συνεργατών του Τραμπ, του Μιτς ΜακΚόνελ και του αντιπροέδρου Πενς. Ακουγόταν ότι τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ βρισκόταν σε απόγνωση αλλά αυτή η συσσώρευση αρνητικών και ταπεινωτικών δεδομένων τον εξώθησε στα άκρα. Η συγκέντρωσή του ολοκληρώθηκε με τη φράση «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», έκανε, έτσι, τους οπαδούς του να πιστέψουν για ακόμη μία φορά ότι υπήρχαν ελπίδες για την ανατροπή ενός αποτελέσματος που έχει ήδη πιστοποιηθεί. Οπότε αντέδρασαν ανάλογα στην κραυγή «bullshit»: στον κόσμο των ψευδών ειδήσεων του Τραμπ η αλήθεια είναι μία «bullshit». Ο κόσμος του, ο οποίος είναι ριζωμένος στη διαφθορά, ανατράπηκε. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι όλα άρχισαν πριν από τέσσερα χρόνια με τη διαφθορά να διογκώνεται. Δεν αναφέρομαι στις νομικές προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει σε μία, δύο εβδομάδες ο Τραμπ αλλά στη διαφθορά του πνεύματος», επισήμανε ο Οστερ.
Οσον αφορά την καταδίκη των τραγικών γεγονότων από τον επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ο οποίος έκανε λόγο για μια «σκοτεινή ημέρα», ο Οστερ υπενθύμισε πως «η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν καταρρέει ένα καθεστώς, την ύστατη στιγμή ακόμα και οι πιο πιστοί υποστηρικτές του συντάσσονται με τους νικητές, επιδιώκοντας να σώσουν, αν όχι το τομάρι τους, τουλάχιστον την τιμή τους. Προφανώς αμφότεροι παρουσιάζουν τη στάση τους ως απόρροια μιας ηθικής επιλογής αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν έχω καμία εκτίμηση για αυτούς τους δύο κυρίους: ο πρώτος είναι ένας διεφθαρμένος άνθρωπος που υποδούλωσε τις γνώσεις του για τον κόσμο της πολιτικής και των νόμων στο κακό. Ο άλλος είναι ένας δογματικός κατώτερης νοημοσύνης. Εάν μελετήσετε τις πτώσεις των καθεστώτων, ειδικά των απολυταρχικών, θα διαπιστώσετε ότι πάντα υπάρχουν αυτοί οι δύο τύποι ανθρώπων».
Σχολιάζοντας τον ανείπωτο φόβο ενός πραξικοπήματος στην Αμερική «η σκέψη είναι αναπόφευκτη», λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Αλλά ο Οστερ δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της πατρίδας του, προβλέποντας ότι «στο τέλος θα επικρατήσουν τα δημοκρατικά αντισώματα της χώρας μας».
Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον Κένεντι για να επισημάνει πώς «ό,τι κακό υπάρχει στην πατρίδα μας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ό,τι καλό υπάρχει» και αυτό έχει ήδη συμβεί κατά κάποιο τρόπο με τη δημοκρατική εκλογή του Τζο Μπάιντεν: «αυτά που βλέπουμε είναι οι ύστατοι ρόγχοι μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης που ψυχορραγεί».
Λίντμπεργκ και Τραμπ
Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία του με τον 73χρονο Οστερ ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην περίφημη «Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» του Φίλιπ Ροθ, στην οποία ο επίσης κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας περιγράφει μια αυταρχική Αμερική, ηγέτης της οποίας είναι ο ήρωας της αμερικανικής αεροπορίας και φανατικός απομονωτιστής Τσαρλς Λίντμπεργκ.
«Οφείλω να σας πω ότι από τα πολλά εξαιρετικά βιβλία του Φίλιπ Ροθ, αυτό που αναφέρατε είναι ένα από τα λιγότερο επιτυχημένα: αποτελεί μία υπόθεση την οποία δεν συμμερίζομαι, πιστεύω πως σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι ο Λίντμπεργκ ήταν τουλάχιστον ένας σπουδαίος πιλότος ενώ ο άνθρωπος που έκατσε ατιμωτικά στον Λευκό Οίκο, είναι κάποιος που δεν πληρώνει φόρους, που έχει χρεοκοπήσει δύο φορές, που καυχιέται για τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες και, πολιτικά, αποτελεί καταστροφή για όλον τον κόσμο»