Ποιος θέλει τελικά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για πρόεδρο της Ιταλίας; Καθώς στη Ρώμη βρίσκονται ενώπιον ενός θεσμικού κάβου –αυτόυ της διαδοχής (ή μήπως όχι;) του προέδρου Σέρτζιο Ματερέλα– η πιθανότητα να εκλεγεί ο μεγιστάνας πρώην πρωθυπουργός στο ύπατο αξίωμα είναι μεν μια κάποια λύση αλλά είναι και μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη λύση: θα γίνει αρχηγός του ιταλικού κράτους ο 85χρονος ερωτύλος των πάρτι «μπούνγκα – μπούνγκα»; Αλλά αν δεν είναι αυτός, τότε ποιος; Ο Μάριο Ντράγκι έχει ακόμα δουλειά να κάνει ως πρωθυπουργός.
Και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, στις 24 Ιανουαρίου, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, έχει οριστεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου καθώς η θητεία του 81χρονου Ματερέλα λήγει στις 3 Φεβρουαρίου.
Τα πράγματα περιπλάκησαν το βράδυ της Δευτέρας όταν ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας, έκανε μισό βήμα πίσω και πήρε κάποιες αποστάσεις από την υποψηφιότητα του «Καβαλιέρε». Ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα κόμματα της ιταλικής Δεξιάς είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την προεδρία, ο Σαλβίνι ανακάτεψε την τράπουλα, ζητώντας του «να πει, με επίσημο τρόπο», μέχρι τις 24 του μηνός, αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει πει κάτι επισήμως, υπολογίζοντας ακόμα τα «κουκιά» στο σώμα των 1.009 εκλεκτόρων (630 βουλευτές, 321 γερουσιαστές και 58 εκπρόσωποι των περιφερειών της Ιταλίας).
Παράλληλα, μάλιστα, ο γραμματέας της Λέγκας, η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι το κόμμα θα προτείνει «ένα νέο όνομα» για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, «το οποίο μπορεί να πείσει πολλούς, αν όχι όλους».
Και για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση τόνισε ότι η χώρα, σε μια δύσκολη φάση όπως αυτή που διέρχεται, πρέπει να καταφέρει να στηριχθεί σε μια ισχυρή κυβέρνηση. Κάτι που σημαίνει ότι δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ούτε φυσικά μεταπήδηση του Ντράγκι στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με αναλυτές οι δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας δείχνουν ότι, εκτός από την υποψηφιότητα του «Καβαλιέρε», η ιταλική Δεξιά ετοιμάζει και κάποιες εναλλακτικές λύσεις.
Μια ερμηνεία η οποία ενισχύεται και από τις δηλώσεις του στενού φίλου και συνεργάτη του Μπερλουσκόνι, του βουλευτή Βιτόριο Σγκάρμπι. «Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, συμβούλευσα τον Σίλβιο να κάνει ο ίδιος την κίνηση και να προτείνει, ως έκπληξη, ένα άλλο όνομα: τον Μάριο Ντράγκι ή και τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, για μια δεύτερη θητεία», τόνισε ο Σγκάρμπι.
Πάντως ο «Καβαλιέρε» έχει ρεύμα. Ακόμα και στις Βρυξέλλες, μολονότι η παρουσία του στα ευρωπαϊκά πράγματα, όταν ήταν τελευταία φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας (2008-2011) έχει αφήσει άσχημες εντυπώσεις, κάποιο τον θεωρούν ιδανικό για πρόεδρο της Ιταλίας. Για παράδειγμα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Τον στηρίζω, έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και το κατάλληλο δίκτυο, μιας και είναι γνώριμος με τους εταίρους στην ΕΕ και μπορεί να μιλήσει απευθείας μαζί τους. Εχει δε αποδείξει ότι είναι σε θέση να εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, για να προσθέσει: «Πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει ότι είναι σε θέση να ενώσει».