Η ιστορία με τους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων –που από 45 έγιναν με κάποιον μαγικό τρόπο 126 για να μειωθούν τελικά σε… 68– ιδεολογικοποιήθηκε αναμενόμενα από την αντιπολίτευση: «επιτελικό ρουσφέτι» κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, για «γαλάζια εμβόλια» διαμαρτυρήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, για «αστοχία που διορθώθηκε» μίλησαν από την κυβέρνηση αφού τα social media είχαν αναλάβει δράση διακωμωδώντας μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Πέρα όμως από τις λεπτομέρεις, αυτό που ανέδειξε ήταν μια αδυναμία στην κυβερνητική λειτουργία και στην επικοινωνία της –και όλα αυτά εν μέσω φημολογίας περί επικείμενου ανασχηματισμού.
Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφεται ως έξαλλος τόσο με τις πανηγυρικές σέλφι φωτογραφίες των εμβολιαζόμενων υπουργών και άλλων αξιωματούχων, όσο και με τον αριθμό που… αυγάτισε, αυτό σημαίνει ότι η γραμμή εντολών από το Μαξίμου δεν ήταν και τόσο ευθεία και ο έλεγχός τους δεν υπήρξε τόσο δεδομένος. Ο Πρωθυπουργός επέδειξε και πάλι αντανακλαστικά. Διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου Αριστοτελίας Πελώνη, τερμάτισε τη διαδικασία που εξέθεσε επικοινωνιακά την κυβέρνηση σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, όπως αυτή του εμβολιασμού των υγειονομικών κατά του κορονοϊού. Ομως όπως παρατηρούν πολλοί, το φαινόμενο ο κ. Μητσοτάκης να τρέχει να διορθώσει λάθη δεν είναι μεμονωμένο.
Χαρακτηριστικά τα όσα σημείωσε η Μυρτώ Λιαλιούτη στην ανάλυσή της στα «Νέα» της Πέμπτης:
«Οι συμβολικοί εμβολιασμοί θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες, να είναι επικοινωνιακή νίκη της κυβέρνησης, που στηρίζει το αφήγημά της στο εμβόλιο και στο “άνοιγμα” που σταδιακά αυτό θα φέρει. Θεωρήθηκαν, μάλιστα, επιβεβλημένοι, λόγω του μεγάλου ποσοστού διστακτικών πολιτών που μετράται στις δημοσκοπήσεις και απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του κράτους. Λίγο έλειψε, όμως, να της γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς το σημαντικό μήνυμα που έπρεπε να εκπέμψουν θόλωσε, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να το εκμεταλλευθεί. Το πρόβλημα ήταν, και πάλι, ο αριθμός των εμβολιασθέντων. Σύμφωνα με μια ανάγνωση, η προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας αποδίδει, όμως η ουσία χάνεται στις λεπτομέρειες. Αποτέλεσμα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης να αναλαμβάνει τη “διόρθωση” της κατάστασης, όπως συνέβη και χθες.
»Η τελευταία αυτή ενέργεια από πλευράς του Πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως καμπανάκι με πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να παρέμβει προσωπικά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το περιστατικό με τη λίστα να επηρεάσει τις επομένες αποφάσεις του. Να έχει, δηλαδή, αντίκτυπο και σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος (αν και έχει διαψευστεί) δεν μπορεί να αποκλειστεί εντός του επόμενου μήνα».
Μάλιστα η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Σταύρου Παναντωνίου, απαριθμεί τις τουλάχιστον έξι κυβερνητικές αστοχίες τις οποίες κλήθηκε να μαζέψει ο κ. Μητσοτάκης τους τελευταίους μήνες:
«Είναι συνολικά η έκτη φορά –εάν το μέτρημα είναι σωστό και δεν είναι παραπάνω– που ο κ. Μητσοτάκης με προσωπική του πρωτοβουλία “μαζεύει” ένα κυβερνητικό λάθος. Μέχρι ενός σημείου η διόρθωση των λαθών από τον Πρωθυπουργό είναι κατανοητή, αλλά οι έξι –τουλάχιστον– φορές είναι με βεβαιότητα πολλές. Μάλιστα, είναι η δεύτερη σε μόλις δύο ημέρες που αποτυπώνει την “κοιλιά” που έχει κάνει το κυβερνητικό σχήμα. Ας τις θυμηθούμε εν τάχει. Μόλις ένα 24ωρο πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε “μαζέψει” το λάθος με τα φάρμακα των συνταξιούχων, αναγκαζόμενος να κάνει προσωπική ανάρτηση στο Facebook, με την οποία σημείωνε πως ό,τι ίσχυε το 2020 θα εξακολουθήσει να ισχύει και το 2021. Προσωπική ήταν και η παρέμβασή του για να παύσει και το –αλήστου μνήμης– “σκόιλ ελικικού”, λάθος που επίσης χρεώνεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Με προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη είχε ανασταλεί και το λάθος του κ. Αυγενάκη για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα ενώ ο κορονοϊός κάλπαζε. Τέλος, επίσης προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης διόρθωσε το λάθος με την αίτηση του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητούσε αναίρεση της αποζημίωσης για τους συγγενείς των θυμάτων της Marfin. Μπορεί τα παραπάνω να δείχνουν σωστά αντανακλαστικά, όμως ταυτόχρονα φανερώνουν και τις σημαντικές ελλείψεις στο κυβερνητικό έργο».